Ένα μικρό, υπέροχο χάος στη Βενετία: Πρώτη μέρα με εισιτήριο για τους τουρίστες και οι διαμαρτυρίες ήρθαν από τους ντόπιους * Δεν πτοούνται από το 5ευρω οι ξένοι… [videos]

epa11299853 A steward checks tickets as peple enter the city of Venice, northeastern Italy, 25 April 2024, on the first day of testing of a five-euro entrance ticket for visitors to the UNESCO World Heritage site. Over 80 thousand people registered their presence in the city for the day. However, only seven thousand, one in ten, according to data updated as of 24 April afternoon, have paid the five euro voucher to access the historic center. All other accesses are for people exempt from the tax (Venetian citizens, workers, students and other categories), required to register on the online platform but not to pay. EPA/ANDREA MEROLA




Για περισσότερα από 160 χρόνια, οι επισκέπτες φτάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Venezia Santa Lucia και αποβιβάζονται κατευθείαν στην καρδιά μιας από τις πιο ιστορικές και όμορφες πόλεις του κόσμου.

Μέχρι σήμερα Πέμπτη, ωστόσο, δεν τους είχε σταματήσει ποτέ μια ομάδα ελεγκτών με λευκά και κίτρινα γιλέκα και να τους ζητήσει τον κωδικό QR που θα πρέπει να έχουν κατεβάσει στο κινητό τους.

Την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου το οποίο ο δήμαρχος της Βενετίας χαιρέτισε ως ένα τολμηρό πείραμα για τη μείωση του υπερτουρισμού, οι ημερήσιοι ταξιδιώτες αντιμετώπισαν χρέωση 5 ευρώ, η οποία ξεκίνησε στις 8.30 π.μ. σήμερα Πέμπτη και θα ισχύει για 29 ημέρες αιχμής έως τις 14 Ιουλίου στο πλαίσιο δοκιμαστικής εφαρμογής.

  • Να σημειωθεί ότι δυσφορία και διαμαρτυρίες οι οποίες έφτασαν και σε διαδηλώσεις ή μικροσυμπλοκές με την αστυνομία εξέφρασαν μέλη τοπικών επαγγελματικών ενώσεων ή ακτιβιστών της Βενετίας.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει την πόλη να διαχειριστεί καλύτερα τα εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο, ακόμα κι αν ισχύει μόνο για όσους έρχονται μόνο για ημερήσια επίσκεψη – ακόμη κι αν, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του μέτρου, το σχετικά χαμηλό κόστος είναι απίθανο να αποδειχθεί αποτρεπτικό

Ωστόσο, παρά τις ευχές, φάνηκε να ξεκινά ασταθώς σήμερα,  ωστόσο, προκάλεσε σύγχυση σε πολλούς επισκέπτες και προκάλεσε ακόμη και διαμαρτυρίες από ορισμένους κατοίκους.

 

  • Οι περισσότεροι από τους ημερήσιους ταξιδιώτες που έφτασαν στη Santa Lucia ήρθαν προετοιμασμένοι με έναν κωδικό QR που αποδείκνυε ότι είχαν πληρώσει τα διόδια, αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των ατόμων με κρατήσεις ξενοδοχείων που δεν γνώριζαν ότι έπρεπε ακόμη να περάσουν από τη διαδικασία επιβεβαίωσης της απαλλαγής τους μέσω Διαδικτύου.

Η επίδειξη απόδειξης κράτησης δεν αρκεί, όπως έμαθαν κάποιοι επισκέπτες από την Ιρλανδία που είχαν φτάσει με ένα τρένο από τη Βιέννη. Ένας ελεγκτής τους καθοδήγησε στη διαδικτυακή διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου 10 λεπτά.

«Ήξερα για τον νέο φόρο , αλλά δεν ήξερα ότι θα το κάναμε όταν φτάσαμε», είπε ένας Αμερικανός επισκέπτης.  “Φαίνεται ότι παίρνει πολύ χρόνο… Φανταστείτε να μην ήσασταν τόσο εξοικειωμένοι με όλη την τεχνολογία.”

Άλλοι αγνοούσαν τελείως το νέο μέτρο. «Τι αμοιβή;» ρώτησε η Ελίζαμπεθ από τις ΗΠΑ, προτού της δείξουν πώς να πληρώσει στο διαδίκτυο.

Μέχρι αργά το απόγευμα, 15.700 άτομα είχαν πληρώσει για ένα εισιτήριο, είτε κάνοντας προκράτηση, είτε αγοράζοντάς το είτε αγόρασε κατά την άφιξη.

Η πρωτοβουλία αμφισβητήθηκε έντονα στη Βενετία, με τους αντιπάλους να υποστηρίζουν ότι αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν θα κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τον υπερτουρισμό.

Το κύριο νησί της Βενετίας, όπου ισχύει το μέτρο, προσέλκυσε 3,2 εκατομμύρια επισκέπτες διανυκτέρευσης το 2022. Τις ημέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση, κατά μέσο όρο 40.000 ημερήσιοι ταξιδιώτες φτάνουν στην πόλη.

Στην Piazzale Roma, όπου βρίσκεται ο κεντρικός τερματικός σταθμός λεωφορείων της Βενετίας, σημειώθηκε ένταση μεταξύ αστυνομικών ντυμένων με εξοπλισμό ταραχών και περίπου 500 ατόμων που διαμαρτύρονταν για το τέλος.

Η Federica Toninello, μία από τις διοργανώτριες της διαμαρτυρίας, είπε: «Κανένα από τα μέτρα που έλαβε αυτό το συμβούλιο δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Είναι απλώς τουρισμός και εικασίες, γι’ αυτό είμαστε θυμωμένοι».

 

 

Mε πληροφορίες από The Guardian 

 

Πάσχα στη Λιβαδειά: Ζωντανεύει και φέτος το έθιμο του «λάκκου» με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, το γλέντι και τα κεράσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: