Αυτός είναι ο γαμπρός και το ατού του Ταγίπ Ερντογάν: Το «πρόσωπο του τουρκικού εξοπλισμού και όχι μόνο»… Είναι και ο διάδοχός του;

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον γαμπρό του, Selçuk Bayraktar (αριστερά). Φωτογραφία via Twitter, Selçuk Bayraktar, @Selcuk




Στον Σελκούκ Μπαϊραχτάρ (Selçuk Bayraktar), γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται το δημοσίευμα Journal de Dimanche, χαρακτηρίζοντας τον «πρόσωπο του τουρκικού εξοπλισμού και όχι μόνο», ο οποίος συχνά συγκρίνεται στη χώρα του με τον Αμερικανό επιχειρηματία Έλον Μασκ (Elon Musk) και κατέληξε να αποκτήσει το στάτους του εθνικού ήρωα.

Κατά την δημοσιογράφο Camille Neveux θα μπορούσε να προωθηθεί σε υψηλό αξίωμα ή να είναι υποψήφιος για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Για τη Sümbül Kaya, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών της Στρατιωτικής Σχολής (Irsem), «είναι ένα παιδί της πατρίδας, που προκαλεί μια μορφή λατρείας. Έδωσε την δυνατότητα στην Τουρκία να εκσυγχρονίσει τα όπλα της και ενσαρκώνει έναν άνθρωπο της πρωτοπορίας, αλλά και έναν καλό μουσουλμάνο».

Φιγούρα που εμπνέει εμπιστοσύνη, εξυψώνει την ευσέβεια και την εθνική υπερηφάνεια, σύμβολο των τουρκικών στρατιωτικών εκστρατειών στο εξωτερικό, αλλά και σε εθνικό έδαφος κατά των Κούρδων μαχητών του PKK, συγκεντρώνει όλα τα αγαπημένα θέματα του ισλαμο-συντηρητικού προέδρου, σε σημείο που στο Twitter, οι χρήστες του Διαδικτύου τον ορίζουν ως φυσικό διάδοχό του, βλέποντάς τον ως τον «επόμενο ηγέτη» τους, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Υπογραμμίζοντας τις σπουδές του Selçuk Bayraktar στο διάσημο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και από εκεί στο MIT, που τον οδήγησαν στη συνέχεια στην κατασκευή του Bayraktar TB2, καθώς και στο που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα, η δημοσιογράφος επισημαίνει, ότι «διευκόλυναν τις προσεγγίσεις και τις γεωπολιτικές στάσεις του πεθερού του».

Η ερευνήτρια Sümbül Kaya τονίζει από την πλευρά της, ότι «ο Bayraktar, ως γαμπρός του Erdogan,  πρέπει αναμφίβολα να έχει πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες, ιδίως εντός των κρατικών θεσμών, και να είναι αντικείμενο ευνοιοκρατίας σε σύγκριση με άλλες τουρκικές εταιρείες όπλων»

Ο Selçuk Bayraktar χρησιμοποιεί σήμερα τη φήμη του για να προωθήσει την εκπαίδευση των νέων, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει μια ανησυχητική διαρροή εγκεφάλων, σχεδιάζει επίσης να διαθέσει στην αγορά ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροπλάνο, το «κόκκινο μήλο», και ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, το Cezer.

Όπως και οι Αμερικάνοι μεγιστάνες, έτσι κι αυτός έχει όνειρο να κατακτήσει το διάστημα .. εκτός κι αν ο πεθερός του έχει άλλα σχέδια γι’ αυτόν, αναφέρει η δημοσιογράφος, εκτιμώντας, ότι μετά τη νίκη ο Erdogan θα μπορούσε να αποφασίσει να του δώσει ένα σημαντικό υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι η πολιτική τον ενδιαφέρει, αλλά αν ο πεθερός του τον χρειάζεται πραγματικά, θα του κάνει τη χάρη», αναφέρει η Sümbül Kaya.

Η Dorothée Schmid διερωτάται ωστόσο, «αν είναι προς το συμφέρον του Erdogan να βάλει αυτή τη στιγμή μπροστά τους μεγάλους καπιταλιστές, όταν τα ζητήματα της αγοραστικής δύναμης και της διαφθοράς βρίσκονται στο επίκεντρο; »

Καταλήγοντας, η Camille Neveux  δεν αποκλείει ο Erdogan να του προτείνει να είναι υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, την άνοιξη του 2024, καθώς η ανακατάκτηση της Άγκυρας και άλλων δήμων που χάθηκαν το 2019 είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του. 

ΠΗΓΗ: Journal de Dimanche, Camille Neveux – Élections en Turquie : Selçuk Bayraktar, gendre et atout charme d’Erdogan

Εντυπωσιάζει(!) και ανησυχεί τη Δύση το συγχαρητήριο μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ερντογάν: Ο “μεγάλος άνεμος” στα πανιά του Τούρκου προέδρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: