Εντυπωσιάζει(!) και ανησυχεί τη Δύση το συγχαρητήριο μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ερντογάν: Ο “μεγάλος άνεμος” στα πανιά του Τούρκου προέδρου

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan -with his wife Emine- delivered a speech regarding the election results at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Την στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), που τον οδήγησε στον προχθεσινό θρίαμβο στις τουρκικές προεδρικές εκλογές, αναλύει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, (κείμενο Orla Guerin).

Σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο στοιχείο του όταν πρόκειται για εκλογές. Μπόρεσε να διαβάσει το εκλογικό σώμα καλύτερα από τους δημοσκόπους και τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να ηττηθεί  από την αντιπολίτευση, κάτι που όμως δεν συνέβη.

Κατά την αρθρογράφο, η Τουρκία έκανε ξεκάθαρες επιλογές, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτίμησαν να δώσουν την ψήφο τους σε έναν απολυταρχικό ηγέτη παρά σε έναν μη δοκιμασμένο δημοκράτη με τη μορφή του Kilicdaroglu. Το μήνυμα των εκλογών είναι ότι πολλοί στην Τουρκία προτιμούν έναν σκληρό από έναν καλό τύπο, προσθέτει η αρθρογράφος.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, με το χθεσινό αποτέλεσμα πνέει ακόμα μεγαλύτερος άνεμος στα πανιά του Erdogan καθώς η αντιπολίτευση της χώρας είναι πλέον καταπτοημένη ενώ το Κρεμλίνο πανηγυρίζει. Και τούτο διότι αυτό ακριβώς ήταν το αποτέλεσμα που ήθελε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) – δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήταν ένας από τους πρώτους που πρόσφερε τα συγχαρητήριά του στον Τούρκο ηγέτη.

Ο Putin έκανε ό,τι μπορούσε για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής πληρωμής 600 εκατομμυρίων δολαρίων  για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Erdogan μπήκε στην προεκλογική κούρσα με πολλά πλεονεκτήματα: την καπατσοσύνη του, την επαφή του με τον μέσο Τούρκο και τον έλεγχο του 90% των μέσων ενημέρωσης.

Στη νικητήρια ομιλία του επέμεινε ότι «μόνο η Τουρκία ήταν ο νικητής» – αλλά δεν έχασε χρόνο επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση και την LGBTQ κοινότητα. Και τα δύο μπορεί τώρα να στοχοποιηθούν ακόμη περισσότερο, και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του λόγου θα μπορούσαν να διαβρωθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν λίγοι ‘έλεγχοι και ισορροπίες’ (=θεσμικά αντίβαρα) στην Τουρκία και ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας δεν είναι γνωστός για την αυτοσυγκράτηση του. Όσοι ήθελαν αλλαγή – σχεδόν το 48% των ψηφοφόρων – θα είναι απογοητευμένοι και ίσως φοβισμένοι.

Πολλοί προβλέπουν ότι θα υπάρχει περισσότερη θρησκεία και λιγότερη ελευθερία στη δημόσια ζωή αυτής της κοσμικής δημοκρατίας, η οποία θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια της τον Οκτώβριο.

Η Τουρκία είναι τώρα ένα διχασμένο έθνος με μια κατεστραμμένη οικονομία. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν έχει λύση για κανένα από τα δύο. Και πού αφήνει το εκλογικό αποτέλεσμα τους γείτονες της Τουρκίας και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ;

Θα είναι προσεκτικοί, γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Erdogan συχνά δείχνει να απολαμβάνει τις ανατροπές της καθιερωμένης διεθνούς τάξης, καταλήγει η αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: BBCOrla Guerin – Turkey electionsWhat to expect from newly emboldened Erdogan

 Τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας εξηγεί έτερη ανάλυση του BBC, που υπογράφει η Katya Adler: .

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, μπορεί κανείς να αντιληφθεί την παγκόσμια στρατηγική σημασία της Τουρκίας -η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας- από το ποτ πουρί της λίστας των παγκόσμιων ηγετών που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) για την εκλογική του νίκη το βράδυ της Κυριακής.

Πρώτος και καλύτερος υπήρξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin). Ήταν τόσο πρόθυμος να χαϊδέψει το ‘εγώ’ του Τούρκου ομολόγου του και συναδέλφου του «ισχυρού» ηγέτη που δεν περίμενε καν τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για να μνημονεύσει την «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» του Erdogan ως λόγο για τη νίκη του.

Μπορεί κανείς με ασφάλεια να υποθέσει ότι η τουρκική πολιτική που αγαπά ιδιαίτερα η Ρωσία είναι η άρνηση του Erdogan να εξοστρακίσει το Κρεμλίνο μετά την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία, ακόμη και όταν οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις και μείωσαν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία.

Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μάλιστα αυξήθηκε σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι και τα συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ JBiden και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν (Macron) λένε πολλά. Παρά την απέχθειά τους για τη φιλία του Erdogan με το Κρεμλίνο και την περιστολή της ελευθερίας του λόγου και των δημοκρατικών κανόνων στο εσωτερικό της χώρας κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του ως πρόεδρος, θεωρούν ότι η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος -αν και δύσκολος και απρόβλεπτος- σύμμαχος της Δύσης.

Αναφερόμενη εξάλλου στο τι μπορεί να περιμένει η διεθνής κοινότητα από τον πρόσφατα αναβαπτισμένο στη λαϊκή βούληση Erdogan, η αρθρογράφος σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται επίσης σε στάση αναμονής, καθώς η Ελλάδα, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), εμπλέκεται σε μια διαμάχη με τον Τούρκο πρόεδρο για ορισμένα νησιά στο Αιγαίο, ενώ η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, εξακολουθεί να ‘βράζει’ μετά την έκκληση του Erdogan για την απαράδεκτη λύση δύο κρατών στην Κύπρο (ελληνικό και τουρκικό).

Συνοψίζοντας, η αρθρογράφος παρατηρεί ότι η Δύση συνήθιζε να περιγράφει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας ως τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ωστόσο προσθέτει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει το γεωπολιτικό status  της Τουρκίας.

Λίγοι περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις στην εξωτερική πολιτική από τον Erdogan καθώς εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία του στην εξουσία, αλλά είναι σίγουρο ότι οι στρατηγικοί σύμμαχοι της Άγκυρας θα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας γιατί προσδίδουν μεγάλη σημασία στις επιλογές της Τουρκίας, καταλήγει η αρθρογράφος. 

ΠΗΓΗ: BBCKatya Adler – Why Erdogans victory matters for the West

Ένας δύσκολος αλλά αναπόφευκτος εταίρος, ο Ερντογάν: Ο Εμανουέλ Μακρόν επιλέγει τη διπλωματία, θα επιδιώξει συνάντηση με τον Σουλτάνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: