Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα των κυρώσεων ζητεί ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

FILE PHOTO: by Sora Shimazaki via Pexels




Στην αποστολή επιστολών, με τις οποίες ζητά συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για συντονισμό ενεργειών, καθώς επίσης και με τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στο πλαίσιο συνεργασίας, προχώρησε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, σημειώνοντας ότι έχει ήδη τελεσθεί συνάντηση με την Αμερικάνικη Πρεσβεία, καθώς και με το Υπουργείο Οικονομικών ως αρμόδια προεδρεύουσα αρχή της ΜΕΚ, για περαιτέρω συντονισμό.

Σε σχετική ανακοίνωση, με την οποία ο ΠΔΣ ενημερώνει για τις ενέργειες που προέβη μέχρι στιγμής για το ζήτημα των κυρώσεων σε Κυπρίους επισημαίνει ότι  θα συνεχίσει να παρακολουθεί με εγρήγορση τις όποιες εξελίξεις ανακύπτουν, στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Εποπτική Αρχή, διατηρώντας συνάμα την απαραίτητη επικοινωνία και επαφή με τα μέλη του για σωστή καθοδήγηση, αλλά και αυστηρό έλεγχο, ασκώντας αποτελεσματικά τον θεσμικό εποπτικό του ρόλο.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) παρακολουθεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από τη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα δεδομένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων από ΗΒ και ΗΠΑ και  επιθυμεί να ενημερώσει για τις ακόλουθες ενέργειες:

Από όταν τέθηκαν σε ισχύ τα κυρωτικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο ΠΔΣ άσκησε τον εποπτικό του ρόλο ενεργώντας με άμεσα αντανακλαστικά και με τη δέουσα αυστηρότητα και σοβαρότητα, με σκοπό την προστασία της νομικής κοινότητας του τόπου, στην έκταση που του επιτρέπουν οι αρμοδιότητές του και οι εξουσίες που εκπηγάζουν από το νομοθετικό πλαίσιο. Προέβη σε έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση των μελών του εκδίδοντας σχετική Εγκύκλιο ημερ. 22/3/22 με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που ανταποκρίνονταν σε αυστηρά πρότυπα και τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών για τις κυρώσεις. Συγκεκριμένα, στην Εγκύκλιο εφιστάται η προσοχή των εποπτευόμενων αναφορικά με τα εξής:

α. Ανάγκη άμεσης εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας συνεχών και κατάλληλων ελέγχων των καταλόγων/λιστών κυρώσεων, προτού προβούν σε ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους ως πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών ή ως νομικοί σύμβουλοι.

β. Απαγόρευση στις υπόχρεες οντότητες να δραστηριοποιούνται ή να ενεργούν για λογαριασμό ατόμων ή νομικών οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις και αναγκαιότητα ελέγχου πελατών στους καταλόγους οικονομικών κυρώσεων πριν από την προσφορά υπηρεσιών ή εκτέλεση συναλλαγών για πελάτες.

γ. Υπενθύμιση πως η παράβαση των επιβληθεισών κυρώσεων δύναται να οδηγήσει σε ποινική δίωξη ή/και κυρώσεις από το Συμβούλιο του ΠΔΣ, όπως αυτές προβλέπονται από τα άρθρο 59 παρ.1(ε),59(6)(α)i-vii και 59(6)(α4)(β) του Περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης Εσόδων από παράνομες Δραστηριότητες Νόμο του 2007 (188(I)/2007) . H εξουσία αυτή του ΠΔΣ πηγάζει από τον περί Εφαρμογής των Διατάξεων των Ψηφισμάτων ή Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Κυρώσεις) και των Αποφάσεων και Κανονισμών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Περιοριστικά Μέτρα) Νόμο του 2016 (58(I)/2016) και συγκεκριμένα από τα άρθρα 3 και 4.

Δείτε περισσότερα στον Φιλελεύθερο

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ: Τo who is who των υποψηφίων για την ηγετική πυραμίδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: