«Κλειστά χαρτιά» από Χριστοδουλίδη για το υφυπουργείο Μετανάστευσης: Τα σενάρια για τον εκλεκτό, οι καθυστερήσεις και οι πολιτικές αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Η καθυστέρηση από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη να προχωρήσει με τον διορισμό του ατόμου που θα αναλάβει το καυτό χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Μετανάστευσης πυροδοτεί εκ νέου σενάρια στο πολιτικό σκηνικό για τους σχεδιασμούς του Λόφου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» τα σενάρια αυτά ενισχύονται ακόμη περισσότερα με τις πληροφορίες γύρω από το όνομα του νυν Δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους ως ενός εκ των ονομάτων που παίζουν για αναλάβουν το Υφυπουργείο.

Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι δεν είναι το μοναδικό όνομα στο τραπέζι. Ανάμεσα σε αυτά που ακούγονται είναι και αυτό του Άθου Αντωνιάδη, μέχρι πρότινος γγ του ΔΗΚΟ.

Ο τελευταίος μπορεί να έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του ΔΗΚΟ διατηρεί όμως στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος, μπορεί να ταυτιστεί με το κόμμα και επίσης έχει συχνές επαφές με το Προεδρικό.

Στο θέμα του διορισμού Υφυπουργού Μετανάστευσης και της καθυστέρησης που παρατηρείται, έκανε λόγο χθες δημοσίευμα της εφημερίδας Αλήθεια και ακολούθησε σχετική ανακοίνωση της Πινδάρου η οποία καλούσε την Κυβέρνηση για εξηγήσεις,

Ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνταντίνος Λετυπμπιώτης κληθείς από τον «Φ» να απαντήσει πότε θα γίνει ο διορισμός του Υφυπουργού Μετανάστευσης σημείωσε ότι αυτό θα γίνει όταν ο Πρόεδρος θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, εγκρίθηκε από την Βουλή από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το σχετικό νομοσχέδιο είχε φτάσει στην Ολομέλεια αρκετό καιρό προηγουμένως, καθότι η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης είχε τεθεί ως προτεραιότητα από πλευράς Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το οποίο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

 Το παρασκήνιο με ΔΗΚΟ και Παπαχαραλάμπους

Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης είναι ένα Υφυπουργείο που θέλει και διεκδικεί το ΔΗΚΟ και το οποίο μάλιστα θα το ήθελε πριν τις εκλογές.

Σε μία κρίσιμη μάχη που δίνει με το ΕΛΑΜ για την 3η θέση, στο ΔΗΚΟ εκτιμούν ότι ανάληψη του συγκεκριμένου Υφυπουργείο θα έδινε μία ικανοποίηση στον κόσμο του και θα πίστωνε στο κόμμα τις πολιτικές που θα εφαρμόζονταν.

Κάπου εδώ έπαιξε και το όνομα του Άθου Αντωνιάδη για το Υφυπουργείο.

Παρόλα αυτά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται ότι περιμένει και δεν βιάζεται να προχωρήσει με τον διορισμό, παρά τη δυσαρέσκεια του ΔΗΚΟ.

Είναι επίσης γεγονός ότι το όνομα του νυν Δημάρχου Στροβόλου έπαιξε και παίζει ακόμα έντονα για υπουργοποίηση. Είναι επίσης γνωστό ότι Ανδρέας Παπαχαραλάμπους διατηρεί στενές σχέσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και παρόλο ότι επίσημα το Προεδρικό τηρεί γραμμή μη εμπλοκής στις εκλογές, ανεπίσημα είναι ευρέως γνωστό ότι τον στηρίζει στις εκλογές για επανεκλογή του στο Δήμο Στροβόλου.

Από την άλλη, μετεκλογικά και αναλόγως του αποτελέσματος των εκλογών ενδεχομένως να αλλάξει και η σύνθεση της συμπολίτευσης. Ένα κακό αποτέλεσμα για το ΔΗΚΟ μπορεί να το οδηγήσει σε απόφαση για να φύγει από την Κυβέρνηση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται ότι θα περιμένει μετά τις εκλογές για να λάβει και να ανακοινώσει την απόφαση του.

 Τα μηνύματα από πλευράς Πινδάρου

Στην Πινδάρου είναι γνωστό ότι ο Λόφος «σπρώχνει» την υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο, όπως και το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης, θα κάνει και την επιλογή του, για αυτό και θέλουν να βάλουν πίεση στην Κυβέρνηση.

«Θεωρώντας ότι το μεταναστευτικό συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα για την πατρίδα μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός στήριξε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση της κυβέρνησης», σημειώνει, υποδεικνύοντας ουσιαστικά πώς χωρεί τη στήριξη του δεν θα περνούσε το νομοσχέδιο.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει εξηγήσεις στις πολιτικές δυνάμεις και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεδομένων των εκκλήσεων της κυβέρνησης για επείγουσα έγκριση του νομοσχεδίου», καταλήγει η Πινδάρου.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Στα κοντέινερ παραμένει η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη μέσω Κύπρου στη Γάζα, την ώρα που ο λιμός απειλεί τους αμάχους

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: