Η Ουάσιγκτον όλο και πιο κοντά στο Ισραήλ και στο «άρμα» του Νετανιάχου, όσο και να τον αντιπαθεί: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο Λευκός Οίκος δεν συμφωνεί με την απόφαση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα τέλη του μήνα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν έχει τονίσει πολλές φορές ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν θα γίνει με μονομερή αναγνώριση, πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και μόνο.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ενημέρωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία».

  • «Πιστεύει -ανέφερε ο εκπρόσωπος- ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».

Όπως καταλαβαίνουμε, και σε ότι αφορά την Αμερική, οι διεθνείς αντιδράσεις εναντίον του Ισραήλ είναι νερό στο μύλο του Νετανιάχου, καθώς η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν αναγκάζεται να τον υποστηρίζει, ενώ θα ήθελε πάρα πολύ να αντικατασταθεί και να εγκαταλείψει την ηγεσία του Εβραϊκού Κράτους.

Απέδειξε ότι είναι …”εννιάψυχος” και ακόμα, ότι επηρεάζει την πλειοψηφία των εβραϊκής καταγωγής ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, έγινε μία ενημέρωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Πιστεύει, λοιπόν, ότι το Ισραήλ έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου, αν και οι πληροφορίες από το Τελ Αβίβ, αναφέρουν ότι το Εβραϊκό Κράτος δεν σταμάτησε ποτέ τις προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «οι Ισραηλινοί αναθεώρησαν τα σχέδιά τους. Έλαβαν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», είπε, τονίζοντας ότι «πρόκειται για συζήτηση που συνεχίζεται και είναι «εποικοδομητική».

Οι συζητήσεις έγιναν μεταξύ του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του Ισραήλ.

  • Ο αξιωματούχος είπε και κάτι άλλο, ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον:

Ότι αυτό που μετράει είναι τι γίνεται πραγματικά στο πεδίο. Εμείς δεν δίνουμε πράσινο φως στις ισραηλινές επιχειρήσεις, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, σημείωσε με ότι και να σημαίνει αυτή η φράση.

Πάντως, οι αναλυτές «βλέπουν», μετά την εισήγηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να σέρνεται η Ουάσιγκτον πίσω από το Ισραήλ.

Η αμερικανική υποστήριξη είναι άνευ προηγουμένου για το θέμα αυτό και γίνονται σχεδιασμοί για να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια σύλληψης του Νετανιάχου

Την ίδια στιγμή του λένε και απαιτούν να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Να σημειώσουμε, πάντως, διότι έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται μεταξύ του Ριάντ και της Ιερουσαλήμ, ώστε η Σαουδική Αραβία να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Αν το πετύχουν θα πρόκειται για μία μεγάλη διπλωματική εξέλιξη, που δεν θα έχει προηγούμενο, υπό την έννοια ότι το βασίλειο έχει ανατρέψει πολλές διαπραγματευτικές προσπάθειες.

Αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, όσο διαρκεί ο πόλεμος.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτριά του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον ΟΗΕ, Γεωργία Γαραντζιώτη:

«Πρόκειται για κυρίαρχες αποφάσεις των κρατών μελών. Από την πλευρά μας, ο Γενικός Γραμματέας θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λύση δύο κρατών… Για δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια, τιμώντας το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού».

Τα παραπάνω ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

«Η θέση μας για τους εποικισμούς, για τη νομιμότητα των εποικισμών βάσει του διεθνούς δικαίου, παραμένει σταθερή και η ίδια. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πολιτική ενθαρρύνει περισσότερους εποικισμούς ή περισσότερους εποίκους μας απομακρύνει περισσότερο από την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τα βλέμματα στραμμένα ξανά στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου, στις ΗΠΑ …”ξέχασαν” τον Ραϊσί: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: