Η Ισπανία «εκτοξεύτηκε» στο Διάστημα: Ίδρυσε τη δική της διαστημική υπηρεσία

Φωτογραφία από Alex Myers από το Pixabay




Η Ισπανία εγκαινίασε επίσημα τη δική της διαστημική υπηρεσία. Η έδρα του οργανισμού θα βρίσκεται στη Σεβίλλη, στη νότια Ισπανία, κοντά στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης Arenosillo στην Ουέλβα, οι οποίες κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’60 στο πλαίσιο της συνεργασίας της ισπανικής κυβέρνησης με τη NASA.

Η Ισπανία χαρακτηρίζει τη διαστημική βιομηχανία ως κορυφαία “προτεραιότητα”.

Η Υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας της Ισπανίας Diana Morant ανακοίνωσε ότι η AEE θα έχει αρχικό προϋπολογισμό άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 753 εκατομμύρια δολάρια) το 2023.

Η χώρα διαθέτει επίσης χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις της διαστημικής βιομηχανίας.

Η είδηση έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν να ενισχύσουν τα διαστημικά τους διαπιστευτήρια και να αποτρέψουν την περαιτέρω υποχώρησή τους πίσω από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα στον διαστημικό αγώνα.

Την περασμένη εβδομάδα, μια επιτροπή που ανέθεσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την επόμενη μεγάλη τεχνολογική έκρηξη, εάν δεν διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαστημική της βιομηχανία.

Η έκθεση ζητά ένα σχέδιο για την αποστολή Ευρωπαίων αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια “εντός δέκα ετών”.

Ο ισπανικός διαστημικός οργανισμός θα “εγγυάται τη στρατηγική δράση της Ισπανίας στον τομέα του διαστήματος, τόσο από την άποψη της τεχνολογικής της ανάπτυξης όσο και από τη χρήση του διαστήματος σε τομείς όπως η ασφάλεια, η παρατήρηση της Γης, ο γεωεντοπισμός και οι τηλεπικοινωνίες”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Επιστήμης και Καινοτομίας.

“Το Διάστημα είναι ένας τομέας προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας, απαραίτητος για τη βοήθεια και την προστασία της κοινωνίας μας σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η πλοήγηση, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η παρακολούθηση φαινομένων όπως η ξηρασία ή οι πυρκαγιές”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η διαστημική ιστορία της Ισπανίας μέχρι σήμερα

Η Ισπανία είναι ένα από τα ιδρυτικά κράτη μέλη του ESA, δηλαδή είναι μέλος του από το 1975.

Όμως η συμμετοχή της Ισπανίας στην παγκόσμια διαστημική σκηνή χρονολογείται ακόμη πιο παλιά.

Το 1966, η NASA ανέθεσε στην ισπανική κυβέρνηση την εκτόξευση μετεωρολογικών πυραύλων για τη μελέτη των διακυμάνσεων του ανέμου και της θερμοκρασίας στα πρώτα 100 χλμ. ύψους της ατμόσφαιρας.

Ως αποτέλεσμα, ιδρύθηκε το El Arenosillo στην επαρχία της Χουέλβα, μια εγκατάσταση που ορισμένοι αναφέρουν ως τη δική της εκδοχή του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Deep Space Network (DSN) της NASA, το οποίο επέτρεψε την επικοινωνία με το Apollo 11 κατά την προσεδάφιση στη Σελήνη το 1969, αποτελείται από επίγειες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ισπανία.

Πιο πρόσφατα, δύο Ισπανοί, ο Pablo Álvarez Fernández και η Sara García Alonso, επιλέχθηκαν μεταξύ των 17 υποψηφίων αστροναυτών της ESA για το 2022.

Μια ισπανική εταιρεία πυραύλων, η PLD Space, ετοιμάζεται επίσης να εκτοξεύσει τον πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υποτροχιακό πύραυλο της Ευρώπης, τον Miura 1, στις αρχές του επόμενου μήνα από το El Arenosillo.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: