Αποχαιρετισμός σε μία γλυκειά ελληνική φωνή: Η Ρένα θα είναι πάντα εδώ να μας συντροφεύει με το ήθος και τη ψυχή

Η μεγάλη τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη. Φωτογραφία via Facebook, ΡΕΝΑ Κουμιωτη Official




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Η Ρένα Κουμιώτη, δεν είναι πια μαζί μας. Ταξίδεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023, ύστερα από δύο μήνες προσωπικής μάχης για τη ζωή για την αιωνιότητα.

Η Κουμιώτη είχε τις ρίζες της στην Μικρά Ασία. Ο πατέρας της καταγόταν από τη Σμύρνη και η μητέρα της από την Κωνσταντινούπολη. Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία και μεγάλωσε στην Κοκκινιά.

Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από την έλλειψη της μητέρας της, την οποία έχασε σε πάρα πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλωσε φτωχικά, αλλά σε μια ευτυχισμένη οικογένεια με τα άλλα δύο αδέλφια της, με την αγάπη του πατέρα και της γιαγιάς της, η οποία στάθηκε για εκείνη πραγματική μάνα.

Η Ρένα Κουμιώτη έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στο μουσικό πεντάγραμμο της χώρας. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική σταδιοδρομία της το 1968 λέγοντας δύο μόλις τραγούδια στον «Δρόμο» των Πλέσσα-Παπαδόπουλου, το «Πρώτη φορά» (Τα μάτια μου στα μάτια σου / και τ’ άστρο πάνωθέ μου και το «Δώσε μου το στόμα σου» (Σαν χελιδονάκι στο μπαλκόνι μου). Η φωνή της ξεχωρίζει.

  • Το πρώτο τραγούδι που είπε η Ρένα Κουμιώτη στη δισκογραφία ήταν κι ένα από αυτά που μας συντροφεύουν ακόμα και θα συνεχίσουν να συντροφεύουν γενιές και γενιές. Ο λυρικός τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τα τραγούδια δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε μαγνήτη με τον κόσμο να κατακλύζει τα νυχτερινά κέντρα της εποχής όπου εμφανίζεται.

Συνυπάρχει στο πάρκο μαζί με πολύ μεγάλους Έλληνες ερμηνευτές. Τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Σταμάτη Κόκοτα, Τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Στράτο Διονυσίου, τον Μιχάλη Βιολάρη, την Καίτη Χωματά, την Χαρούλα Λαμπράκη, τον Λευτέρη Μυτιληναίο και άλλους πολλούς. Ο Μίμης Πλέσσας την ξεχωρίζει και συνεργάζεται μαζί της στις μεγάλες της στιγμές.

Πολύ γρήγορα θα δημιουργηθεί ο μύθος της Ρένας Κουμιώτη -που όλως περιέργως σταματά νωρίς τη σταδιοδρομία της στο τραγούδι- αφήνοντας μας κληρονομία τις υπέροχες ερμηνείες της που θα ακούγονται για πάντα, όπως Μίλα μου για λευτεριά, Αγαπιόμασταν, Θαλασσινό τριφύλλι, σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες… Τραγούδι ξεχωριστό που απέδωσε με τρόπο μοναδικό η μεγάλη μας λαϊκή ερμηνεύτρια.

Η λατρεμένη μας Ρένα Κουμιώτη δεν έφυγε. Θα είναι πάντα εδώ να μας συντροφεύει με το ήθος, τη ψυχή, τη σεμνότητα, την αξιοπρέπεια, την υπεροχή φωνή της και τις ξεχωριστές ερμηνείες της. Δεν σταματούν έτσι εύκολα του ρολογιού οι δείκτες ….

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με το αίμα τους ζυμώθηκε το δίκαιο του αγρότη: Η εξέγερση του Κιλελέρ τον Μάρτιο του 1910 βάφτηκε στο αίμα αθώων γεωργών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: