Με το αίμα τους ζυμώθηκε το δίκαιο του αγρότη: Η εξέγερση του Κιλελέρ τον Μάρτιο του 1910 βάφτηκε στο αίμα αθώων γεωργών

FILE PHOTO: Συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων πραγματοποιήθηκε στο χώρο της θυσίας των κολίγων στο Κιλελέρ, συνδυάζοντας την απόδοση τιμών στη μνήμη της εξέγερσης, με τις σύγχρονες διεκδικήσεις τους, Λάρισα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Βρέθηκα την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στον Κιλελέρ, στο χώρο του μνημείου που είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που μάτωσαν για να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την ελληνική αγροτιά. Βλέπετε η τουρκοκρατία φεύγοντας άφησε πίσω της τους δικούς της λεκέδες.

Άφησε κοτζαμπάσηδες, άφησε και τσιφλικάδες! Λευτερώθηκε η Ελλάδα, όση λευτερώθηκε, μα δεν λευτερώθηκαν και οι Κολίγοι. Κολίγοι ήσαν οι Έλληνες ακτήμονες γεωργοί που καλλιεργούσαν τα τούρκικα τσιφλίκια της Θεσσαλίας κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας  διατηρώντας το δικαίωμα να διαμένουν σε αυτά.

Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών ζωής των Κολίγων και της συνεχούς εύνοιας των γαιοκτημόνων από το κράτος αναπτύχθηκε το απελευθερωτικό κοινωνικό κίνημα τους, του οποίου το πολιτικό πρόγραμμα είχε ως βάση το σύνθημα της απαλλοτρίωσης  και του μοιράσματος των κτημάτων.

  • Η εξέγερση του Κιλελέρ τον Μάρτιο του 1910 βάφτηκε στο αίμα αθώων αγροτών προκαλώντας τη συμπάθεια όλης της χώρας για τους Κολίγους επιφέροντας κοινωνική πίεση για άμεση επίλυση του αγροτικού ζητήματος.

Η πολιτική εξουσία δεν γινόταν να παραβλέπει πλέον το θεσσαλικό ζήτημα. Αφετηρία για τη λύση του προβλήματος έγινε το 1911 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο οπότε λήφθηκαν κάποια νομοθετικά μέτρα υπέρ των Κολίγων, χωρίς να πραγματοποιηθούν απαλλοτριώσεις εξαιτίας και των πολέμων που ακολούθησαν.

Μετά το 1923, επί της κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα έγιναν απαλλοτριώσεις τσιφλικιών σε μεγάλη κλίμακα.

Η φετινή εκδήλωση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν ξέφυγε από όλες τις προηγούμενες. Διαγωνισμός απόδοσης ευθυνών από την μια (αντιπολίτευση) και στήριξης των πολιτικών επιλογών της από την άλλη (κυβέρνηση). Η αντιπολίτευση ως συνήθως τα βλέπει όλα μαύρα. Και η κυβέρνηση τα βλέπει όλα ρόδινα! Μέση λύση δεν υπάρχει στον τόπο μας.

θα μου πείτε στο παρελθόν γινόντουσαν πολύ χειρότερα. Το Κιλελέρ πολλές φορές μετατράπηκε σε χώρο μεγάλων υποσχέσεων, η πιο μεγάλη από τις οποίες ήταν η υπόσχεση για εκτροπή του Αχελώου. Υπόσχεση που κατάντησε σαν της Άρτας το γιοφύρι.

  • Η Θεσσαλία διψά όλο και περισσότερο, υποσχέσεις πάνε και έρχονται, έργα όμως ουσιαστικά που θα λύσουν το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν βλέπουμε. Και αν κάτι κατά καιρούς γίνεται, κινείται με ταχύτητα χελώνας.

Υστερόγραφο: Κάποιοι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν: Στη εκδήλωση του Κιλελέρ πάμε μόνο για να τιμήσουμε εκείνους που με το αίμα τους ζυμώθηκε το δίκαιο του αγρότη. Αυτούς και μόνο αυτούς τιμά ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας που κάθε χρόνο παρευρίσκεται καταθέτοντας δάφνινο στεφάνι στη μνήμη τους. Τα υπόλοιπα οι πολιτικοί ας τα κουβεντιάσουν κάπου άλλου και όχι στο ιερό χώρο της θυσίας των Κολίγων.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ήταν 1η Απριλίου της Ε.Ο.Κ.Α. η αρχή: Δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα… Όταν οι αντάρτες της Κύπρου τα έβαλαν με τη Βρετανική Αυτοκρατορία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: