Γιατί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του Πούτιν: Το παιδομάζωμα μικρών Ουκρανών και τα «αναμορφωτήρια» μετασοβιετικού πατριωτισμού

Russian President Vladimir Putin (L) meets with Russian Presidential Commissioner for Children’s Rights Maria Lvova-Belova at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, 16 February 2023. EPA, MIKHAIL METZEL, SPUTNIK KREMLIN POOL




Από τα πολλά και θεωρητικώς καλά τεκμηριωμένα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) επέλεξε να επικεντρωθεί στην αναγκαστικές απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Αυτή είναι η κατηγορία που αφορά το ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Επιπλέον, το δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα και για την Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αντιμετωπίζει και αυτή τις ίδιες κατηγορίες.

Στα μάτια του Δικαστηρίου, η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Τα εντάλματα σύλληψης έρχονται ως απάντηση στο έγκλημα πολέμου της παράνομης μεταφοράς παιδιών από ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Σε δήλωση που εξέδωσε το ΔΠΔ ανέφερε ότι τα εντάλματα σύλληψης προορίζονταν να είναι μυστικά για την προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων.

Ωστόσο, είπε ότι ήταν προς το συμφέρον της δικαιοσύνης να τα δημοσιοποιήσει προκειμένου να αποτραπούν τυχόν περαιτέρω απαγωγές.

Ουκρανία: Είναι μόνο η αρχή

Στην πρώτη της αντίδραση η Ουκρανία δια του Andriy Yermak δήλωσε : «Αυτό είναι μόνο η αρχή». Αλλα και ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας την χαρακτήρισε «ιστορική» απόφαση. «Ο κόσμος έλαβε ένα μήνυμα ότι το ρωσικό καθεστώς είναι εγκληματικό και η ηγεσία και οι κολλητοί του θα λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Άντριι Κόστιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ζαχάροβα: Χωρίς καμία σημασία

Απαντώντας στο ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι αυτό «δεν έχει καμία απολύτως σημασία».

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram.

“Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανές “συνταγές” σύλληψης που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο θα είναι νομικά άκυρες για εμάς .”

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασε δε μέχρι το σημείο να συγκρίνει το ένταλμα σύλληψης του Βλαντιμίρ Πούτιν με «χαρτί υγείας»., όπως είπε.

ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ

Πολύ πρόσφατα έκθεση του Yale Humanitarian Research Lab (δείτε αναλυτικά εδώ) εκτιμούσε ότι τουλάχιστον 6.000 παιδιά από την Ουκρανία αναγκάστηκαν πέρυσι να παρακολουθήσουν ρωσικές κατασκηνώσεις «επανεκπαίδευσης» με αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών να κρατούνται εκεί για εβδομάδες ή και μήνες αναφέρει.

Βάσει της ίδιας πηγής, η Ρωσία προωθεί διάφορα προγράμματα υιοθεσίας και ανατροφής παιδιών από την Ουκρανία.

Μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης:

  • Από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα, παιδιά ηλικίας ακόμη και τεσσάρων μηνών, τα οποία ζούσαν στις κατεχόμενες περιοχές, έχουν μεταφερθεί σε 43 στρατόπεδα σε ολόκληρη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προσηρτημένης από τη Μόσχα Κριμαίας πριοκειμένου να υποστούν μία «φιλο-ρωσική πατριωτική και στρατιωτική εκπαίδευση».
  • Σε τουλάχιστον δύο από τις κατασκηνώσεις, η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών καθυστέρησε κατά εβδομάδες, ενώ σε άλλες δύο κατασκηνώσεις, η επιστροφή ορισμένων παιδιών αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
  • Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να περάσουν την οπτική της Μόσχας στα παιδιά μέσω σχολικών προγραμμάτων, καθώς και μέσω εκδρομών σε «πατριωτικά μέρη» και μέσω συνομιλιών με βετεράνους στρατιωτικούς.
  • Βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τους εν λόγω καταυλισμούς από τις κατοχικές περιφερειακές αρχές δείχνουν παιδιά στα στρατόπεδα να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας και να φέρουν τη ρωσική σημαία.
  • Σε άλλα βίντεο, οι δάσκαλοι που εργάζονται για να «διδάξουν» τα παιδιά, μιλούν για την ανάγκη να διορθώσουν την κατανόησή τους για τη ρωσική και τη σοβιετική ιστορία.
  • Τα παιδιά έλαβαν επίσης εκπαίδευση στα πυροβόλα όπλα, αν και ο Nathaniel Raymond, ερευνητής του Yale που επέβλεψε την έκθεση, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επρόκειτο να τα στείλουν πίσω για να πολεμήσουν.

Τους τάζουν μια αθώα… κατασκήνωση

«Σε πολλές περιπτώσεις, η Ρωσία υποστήριξε ότι απομακρύνει προσωρινά τα παιδιά από την Ουκρανία υπό το πρόσχημα μιας δωρεάν καλοκαιρινής κατασκήνωσης. Αργότερα όμως αρνείται στα παιδιά την επιστροφή τους και διακόπτει κάθε επαφή με τις οικογένειές τους», αναφέρεται στην έκθεση που προσθέτει ότι συνεργάτες του Πούτιν συμμετείχαν ενεργά στην επιχείρηση. Ιδίως δε η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η προεδρική επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών.

Περίπου 350 παιδιά υιοθετήθηκαν από ρωσικές οικογένειες και περισσότερα από 1.000 περιμένουν υιοθεσία.

Η έκθεση ανέφερε ακόμη ότι ορισμένοι γονείς πιέστηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να στείλουν τα παιδιά τους, μερικές φορές με την ελπίδα ότι αυτά θα επέστρεφαν. Άλλα παιδιά, ανέφερε η έκθεση, «αποστέλλονται με τη συγκατάθεση των γονέων τους για μια συμφωνημένη διάρκεια ημερών ή εβδομάδων και επιστρέφονται στους γονείς τους όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί».

Η έκθεση -η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων και δημόσιων λογαριασμών- ανέφερε ότι ο αριθμός των παιδιών που στέλνονται στους καταυλισμούς είναι «πιθανότατα σημαντικά υψηλότερος» από τους 6.000 που επιβεβαιώθηκαν.

Οι ερευνητές του Yale μίλησαν με γονείς των παιδιών που είχαν παρακολουθήσει τις κατασκηνώσεις ή κρατούνταν εκεί, καθώς και με παιδιά που είχαν ηδη παρακολουθήσει τις κατασκηνώσεις. «Μία μητέρα τηλεφώνησε στον διευθυντή στρατοπέδου. Φέρεται να της είπαν ότι τα παιδιά της δεν μπορούσαν να τής επιστραφούν επειδή: ‘Εκεί υπάρχει πόλεμος’».

Θα γυρίσεις μόνο αν…

Λίγες είναι οι πληροφορίες για το τί είδους εξηγήσεις δίδονται στα παιδιά σχετικά με την καθυστέρηση της επιστροφής τους. Ένας αξιωματούχος στο στρατόπεδο Medvezhonok είπε σε ένα αγόρι από την Ουκρανία ότι η επιστροφή του τελούσε υπό όρους: τα παιδιά θα επέστρεφαν μόνο εάν η Ρωσία ανακαταλάμβανε την πόλη Izium, ανέφερε η έκθεση. Ένα άλλο αγόρι είπαν ότι δεν θα επέστρεφε στο σπίτι λόγω των «φιλοουκρανικών απόψεών του», ανέφερε η έκθεση.

Σε ορισμένους γονείς είπαν ότι τα παιδιά τους θα απελευθερώνονταν μόνο εάν έρθουν οι ίδιοι να τα παραλάβουν. Δεν επιτρεπόταν να παραλάβουν τα παιδιά συγγενείς ή άτομα πληρεξούσια.

Ομως τα ταξίδια από την Ουκρανία στη Ρωσία είναι δύσκολα και ακριβά και οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι μητέρες των παιδιών μπορούν να τα ανακτήσουν.

«Ένα σημαντικό μέρος αυτών των οικογενειών είναι χαμηλού εισοδήματος και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το ταξίδι. Ορισμένες οικογένειες αναγκάστηκαν να πουλήσουν υπάρχοντα και να ταξιδέψουν μέσω τεσσάρων χωρών για να επανενωθούν με τα παιδιά τους», αναφέρει η έκθεση.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι περισσότερα από 14.700 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία, όπου ορισμένα είχαν υποστεί ακόμη και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, Bloomberg

Η καταγγελία μιας Ουκρανής μάνας: Πλύση εγκεφάλου των Ρώσων στα παιδιά από το παιδομάζωμα – Τα κάνουν στρατιώτες γενίτσαρους [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: