Bloody Mary: Ποια είναι η διεστραμμένη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα που η Χάγη ζητά τη σύλληψή της * Δηλώνει μητέρα 10 παιδιών με ορθόδοξο ιερέα [videos]

FILE PHOTO: Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα μεταξύ άλλων έχει υιοθετήσει έναν έφηβο από την Μαριούπολη για τον οποίο έχει καταγγελθεί ότι απήχθη. EPA, MIKHAIL METZEL, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Aν διαβάσει κανείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η Ρωσία παίρνει και παραδίδει ανιδιοτελώς τα παιδιά της Ουκρανίας από το κακό στη φροντίδα ρωσικών οικογενειών που επιζητούν απελπισμένα να μοιραστούν την αγάπη τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – και μια νέα έκθεση ερευνητών του Πανεπιστημίου του Yale, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ – η Λβόβα-Μπέλοβα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σχεδίου της ρωσικής κυβέρνησης για τη βίαιη απέλαση χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας στη Ρωσία, συχνά σε ένα δίκτυο δεκάδων στρατοπέδων, όπου οι ανήλικοι υποβάλλονται σε πολιτική επανεκπαίδευση.

  • Σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τόσο για τον Πούτιν όσο και για την Λβόβα-Μπέλοβα, κρίνοντάς τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα είναι μια από τις πιο εμπλεκόμενες προσωπικότητες στην απέλαση και την υιοθεσία παιδιών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, καθώς και στη χρήση στρατοπέδων για την «ένταξη» των παιδιών της Ουκρανίας στην κοινωνία και τον πολιτισμό της Ρωσίας», αναφέρει το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων του Εργαστηρίου Ανθρωπιστικής Έρευνας του Yale.

Η Λβόβα-Μπέλοβα, την οποία στην Ουκρανία αποκαλούν “Bloody Mary” [Mατωμένη Μαρία] και η οποία διορίστηκε Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2021, δημιούργησε το κανάλι της στο Telegram λίγες μέρες μετά την  εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανάμεσα σε φωτογραφίες μαζί με το who’s who της ρωσικής εξουσίας – από τον Πούτιν, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέχρι τον ανισόρροπο αιμοσταγή ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ – δημοσιεύει γυαλιστερές φωτογραφίες και βίντεο από την υπέροχη ζωή που υποτίθεται ότι προσφέρεται σε παιδιά της Ουκρανίας.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εκατόν οκτώ ορφανά του Ντονμπάς που έχουν λάβει τη ρωσική υπηκοότητα θα έχουν γονείς», έγραψε η Λβόβα-Μπέλοβα σε μια τυπική ανάρτηση στο κανάλι της στο Telegram τον περασμένο Ιούλιο, χρησιμοποιώντας τη ρωσική ορθογραφία για το Ντονμπάς της Ουκρανίας (Ντονέτσκ και Luhansk) .

«Η Shurochka ήταν η πρώτη που παραδόθηκε στη μητέρα της. Όταν άκουσα αυτό το χαρούμενο παιδικό γέλιο, δεν μπορούσα να συγκρατήσω [τα δάκρυα]».

Η Λβόβα-Μπέλοβα επισκέπτεται τακτικά τη ρωσική κατεχόμενη Ουκρανία και η ρωσική κυβέρνηση καυχιέται ότι συνόδευε προσωπικά αεροπλάνα με παιδιά που έφευγαν από την Ουκρανία.

  • Ο Πούτιν εξουσιοδότησε τη Λβόβα-Μπέλοβα να χρησιμοποιήσει απροσδιόριστα «πρόσθετα μέτρα» για να εντοπίσει παιδιά που δεν έχουν γονική μέριμνα στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει στη Ρωσία.

Η UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, έχει πει ότι «η υιοθεσία δεν πρέπει ποτέ να γίνεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» και ότι κατά τη διάρκεια των αναταραχών, τα παιδιά που χωρίζονται από τους γονείς τους δεν μπορούν να θεωρηθούν ορφανά. 

Ο ΟΗΕ θεωρεί επιπλέον ότι η βίαιη μεταφορά πληθυσμού άλλης χώρας εντός ή εκτός των συνόρων της αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Η Ρωσία χαρακτήρισε τις αναφορές για αναγκαστική μετεγκατάσταση ως «παράλογες» και είπε ότι κάνει «ό,τι καλύτερο» μπορεί για να κρατήσει τους ανηλίκους με τις οικογένειές τους….

Σε άλλη χαρακτηριστική ανάρτηση, από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Λβόβα-Μπέλοβα ανάρτησε φωτογραφίες γύρω από το τραπέζι μιας Ρωσικής οικογένειας στην περιοχή Kaluga.

«Θα είμαι ειλικρινής, περνούσα το κατώφλι με τρόμο: πώς έχουν εγκατασταθεί, έχουν όλα όσα χρειάζονται, πώς λειτούργησαν οι σχέσεις με τους γονείς και τα άλλα παιδιά της οικογένειας», έγραψε. «Όμως όλες οι αμφιβολίες παραμερίστηκαν στα πρώτα λεπτά. Η οικογένεια είναι υπέροχη!»

«Για μένα, αυτή είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η δουλειά που έχουμε κάνει για την τοποθέτηση ορφανών από το Ντονμπάς δεν είναι μάταιη. Όλα έγιναν σωστά.”

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο της έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον ρόλο της στο σχέδιο.

«Οι προσπάθειες της Λβόβα-Μπέλοβα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα την αναγκαστική υιοθεσία παιδιών από την Ουκρανία σε ρωσικές οικογένειες, τη λεγόμενη «πατριωτική εκπαίδευση» παιδιών της Ουκρανίας, νομοθετικές αλλαγές για την επίσπευση της παροχής ιθαγένειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε παιδιά της Ουκρανίας και τη σκόπιμη απομάκρυνση των παιδιών της Ουκρανίας. από τις δυνάμεις της Ρωσίας», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Η ίδια δείχνει να απολαμβάνει τις κατηγορίες που της αποδίδονται:

«Ευχαριστώ τους Βρετανούς για την προσοχή που έχουν δείξει στην αποστολή μας να βοηθήσουμε τα παιδιά στο Ντονμπάς», έγραψε τον Ιούνιο. «Στη Ρωσία απολαμβάνουμε φιλία ως οικογένειες, ως οργανισμοί και από τώρα ως εκείνοι που πλήττονται από τις κυρώσεις».

Από δασκάλα κιθάρας μέχρι την πολιτική

Η Λβόβα-Μπέλοβα  είναι η ίδια μητέρα τουλάχιστον δέκα παιδιών –κάποια βιολογικά και άλλα υιοθετημένα– με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι ορθόδοξος ιερέας.

Γεννημένη στη δυτική πόλη Penza,  ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα κιθάρας για παιδιά. Τελικά αναμείχθηκε στην τοπική πολιτική, προχωρώντας μέσα από τη ρωσική δομή εξουσίας.

Σε ένα δακρύβρεχτο τηλεοπτικό ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram τον Νοέμβριο, η Λβόβα-Μπέλοβα θυμήθηκε ότι υιοθέτησε ένα έφηβο αγόρι από τη Μαριούπολη, το οποίο όπως η ίδια ισχυρίστηκε έμεινε στο δρόμο από τους κηδεμόνες που τον πήραν μετά τον θάνατο της μητέρας του από καρκίνο.

  • Ωστόσο, δημοσιογράφοι και παρατηρητές λένε πως πρόκειται για έφηβο που απήχθη από την Μαριούπολη και το γεγονός έχει καταγγελθεί στην Ουκρανική εισαγγελία για τα εγκήματα πολέμου.

«Αυτό είναι το πιο όμορφο άτομο που έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου», λέει ο Filip για την θετή μητέρα του. «Δεν είχα ποτέ κανέναν να με αγαπήσει τόσο πολύ όσο εκείνη».

  • Οι συνθήκες υπό τις οποίες ο νεαρός έδωσε τη συνέντευξη είναι ασαφείς, συμπεριλαμβανομένου του εάν έκανε δηλώσεις υπό πίεση.

Για τα παιδιά της Ουκρανίας, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «The Day After Tomorrow» για να τα βοηθήσει να ενταχθούν στη ρωσική ζωή.

Μαζί με τις ειδυλλιακές φωτογραφίες από φωτιές δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα, η Λβόβα-Μπέλοβα είπε τον περασμένο Αύγουστο ότι τα παιδιά της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντόνετσκ βρίσκονται σε μια «εξαιρετική περίοδο κατασκήνωσης».

«Η κατασκήνωση έχει εννέα θεματικά εργαστήρια για να μπορέσουν οι έφηβοι να επεξεργαστούν τα σχέδια ζωής τους και τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Ανυπομονούμε για το άνοιγμα της κατασκήνωσης!».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον απέρριψε την Τετάρτη ως «παράλογες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι τα παιδιά της Ουκρανίας μετακινήθηκαν με τη βία.

«Λάβαμε υπόψη τις παράλογες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη χώρα μας για «αναγκαστική μεταφορά και απέλαση ουκρανών παιδιών» στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση στο Telegram.

«Η Ρωσία δέχθηκε παιδιά που είχαν αναγκαστεί να φύγουν με τις οικογένειές τους από τους βομβαρδισμούς και τις φρικαλεότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κρατάμε ανήλικα παιδιά σε οικογένειες και σε περίπτωση απουσίας ή θανάτου γονέων και συγγενών – να μεταφέρουμε ορφανά υπό κηδεμονία. Εξασφαλίζουμε την προστασία της ζωής και της ευημερίας τους».

Η πρεσβεία συνέχισε κατηγορώντας την Ουάσιγκτον, η οποία έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ότι είναι συνένοχος στους φερόμενους θανάτους παιδιών στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Ενταλμα σύλληψης του Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: