Η καταγγελία μιας Ουκρανής μάνας: Πλύση εγκεφάλου των Ρώσων στα παιδιά από το παιδομάζωμα – Τα κάνουν στρατιώτες γενίτσαρους [videos]

File Photo epa10436348 A graffiti signed by TVBOY on a wall of a damaged cultural centre in the city of Irpin, near Kyiv, Ukraine, 28 January 2023 amid the Russian invasion. EPA/ANDRII NESTERENKO




Έναν χρόνο τώρα οι Ρώσοι διαπράττουν ένα από τα χειρότερα διεθνή εγκλήματα πολέμου: την απαγωγή παιδιών, που συχνά αποσπώνται από τους γονείς τους.

Ενώ οι ουκρανικές αρχές αναζητούν έναν τρόπο να επαναπατρίσουν τους αμάχους, οι απελπισμένοι γονείς προσπαθούν να φέρουν τα παιδιά τους πίσω στη Ρωσία μόνοι τους. Αλλά αντιμετωπίζουν υπερβολικά εμπόδια.

Η Iryna, μητέρα του Maksym, 15 ετών, ταξίδεψε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα για να βρει τον γιο της, πέντε μήνες μετά τον χωρισμό τους τον Οκτώβριο. Διέσχισε τρεις χώρες με λεωφορείο, τρένο και αεροπλάνο. Ο Maksym σπούδαζε στο Ναυτικό Κολλέγιο στο Kherson, το οποίο τότε εξακολουθεί να είναι υπό κατάληψη από τους Ρώσους. Μια μέρα τηλεφώνησε στη μητέρα του: «Μαμά, είμαι σε μια βάρκα, μας πάνε στην Κριμαία». Έβγαλαν τα παιδιά αιφνιδιαστικά από την τάξη τους και μεταφέρθηκαν από τη δεξιά στην αριστερή όχθη του ποταμού, στην περιοχή που εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα υπό ρωσική κατοχή.

Ο Maksym κατέληξε σε ένα παραθεριστικό θέρετρο στην Yevpatoria της Κριμαίας. Κανείς δεν ζήτησε ποτέ την άδεια από την Ιρίνα να πάρει τον γιο της «διακοπές». Ο έφηβος ήταν κολλημένος εκεί μέχρι τον Ιανουάριο. Πριν μεταφερθούν ξαφνικά, με αρκετούς άλλους φοιτητές, για άλλη μια φορά στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας. Εκεί, οι Ρώσοι εξήγησαν στους εφήβους ότι επρόκειτο να τους μάθουν να πυροβολούν και να ελέγχουν σημεία ελέγχου.

Όταν η Ιρίνα κατάφερε τελικά να βρει τον γιο της, ο διευθυντής του κολεγίου έθεσε ανυπέρβλητες προϋποθέσεις. «Δεν ήθελαν να μου δώσουν πίσω τον γιο μου. Μου ζήτησαν διάφορα έγγραφα και μας κράτησαν αρκετές μέρες. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να αφήσουν το παιδί μου να φύγει. Είναι θαύμα που καταφέραμε να ξεφύγουμε», λέει η Ιρίνα.

Όλοι σχεδόν οι γονείς που ταξίδεψαν στη Ρωσία για να πάρουν τα παιδιά τους κατέθεσαν ότι έγιναν τα πάντα για να μην τα πάρουν. Σύμφωνα με τους εθελοντές που τους βοηθούν στις προσπάθειές τους, ένας από τους λόγους αυτής της απροθυμίας θα μπορούσε να είναι ο φόβος για τα δικαστήρια. Γιατί αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνο θύματα αλλά και πολύτιμοι μάρτυρες των εγκλημάτων της απέλασης.

Για τον Ibrahim Olabi, νομικό διευθυντή του The Reckoning Project, (μία ομάδα Ουκρανών δημοσιογράφων και ερευνητών) το πλαίσιο των εχθροπραξιών ακυρώνει κάθε δικαιολόγηση των Ρώσων. «Οι προσπάθειές τους να χαρακτηρίσουν αυτές τις απελάσεις ως εκκενώσεις ή ταξίδια διακοπών δεν είχαν αποτέλεσμα ποτέ στο παρελθόν, όταν άλλοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν με αυτόν τον τρόπο στα διεθνή δικαστήρια. Η αναγκαστική απέλαση είναι έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Maksym κατάφερε τελικά να καταφύγει σε μια ασφαλή χώρα με τη μητέρα του. Αλλά αυτή η ιστορία είναι από τις λίγες που τελειώνει καλά. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν τον αριθμό των παιδιών της Ουκρανίας που απελάθηκαν και κρατούνται στη Ρωσία σε 16.000. Από αυτόν τον αριθμό, λίγο πάνω από 300 έχουν επιστραφεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Στη Ρωσία, στην πραγματικότητα, τα παιδιά της Ουκρανίας κρατούνται όμηροι.

Με πληροφορίες από liberation.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Ζελένσκι: Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος και η Κίνα πιστεύω το γνωρίζει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: