Αναμορφωτήρια – γκούλαγκ για 6.000 Ουκρανόπουλα έχει στήσει ο Πούτιν: Aποτρόπαια ευρήματα σε έκθεση του Yale

FILE PHOTO: Children play next to the bronze monument at the World War II museum complex in Kiev, Ukraine, 09 May 2017. EPA, TATYANA ZENKOVICH




Τουλάχιστον 6.000 παιδιά από την Ουκρανία αναγκάστηκαν πέρυσι να παρακολουθήσουν ρωσικές κατασκηνώσεις «επανεκπαίδευσης» με αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών να κρατούνται εκεί για εβδομάδες ή και μήνες αναφέρει νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ .

Βάσει της ίδιας πηγής, η Ρωσία προωθεί διάφορα προγράμματα υιοθεσίας και ανατροφής παιδιών από την Ουκρανία. κάτι που μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Την έκθεση συνέταξε το Yale Humanitarian Research Lab, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα, παιδιά ηλικίας ακόμη και τεσσάρων μηνών, τα οποία ζούσαν στις κατεχόμενες περιοχές, έχουν μεταφερθεί σε 43 στρατόπεδα σε ολόκληρη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προσηρτημένης από τη Μόσχα Κριμαίας πριοκειμένου να υποστούν μία «φιλο-ρωσική πατριωτική και στρατιωτική εκπαίδευση», αναφέρεται στην έκθεση.

Σε τουλάχιστον δύο από τις κατασκηνώσεις, η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών καθυστέρησε κατά εβδομάδες, ενώ σε άλλες δύο κατασκηνώσεις, η επιστροφή ορισμένων παιδιών αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να πράσουν τη οπτική της Μόσχας στα παιδιά μέσω σχολικών προγραμμάτων, καθώς και μέσω εκδρομών σε «πατριωτικά μέρη» και μέσω συνομιλιών με βετεράνους στρατιωτικούς, σύμφωνα με την έκθεση του Yale.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τους εν λόγω καταυλισμούς από τις κατοχικές περιφερειακές αρχές δείχνουν παιδιά στα στρατόπεδα να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας και να φέρουν τη ρωσική σημαία.

Σε άλλα βίντεο, οι δάσκαλοι που εργάζονται για να «διδάξουν» τα παιδιά, μιλούν για την ανάγκη να διορθώσουν την κατανόησή τους για τη ρωσική και τη σοβιετική ιστορία.

Τα παιδιά έλαβαν επίσης εκπαίδευση στα πυροβόλα όπλα, αν και ο Nathaniel Raymond, ερευνητής του Yale που επέβλεψε την έκθεση, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επρόκειτο να τα στείλουν πίσω για να πολεμήσουν.

«Οι αυξανόμενες αποδείξεις για τις ενέργειες της Ρωσίας αποκαλύπτουν τους στόχους του Κρεμλίνου να αρνηθεί και να καταστείλει την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ουκρανίας», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του.

«Οι καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στα παιδιά της Ουκρανίας θα γίνονται αισθητές για γενιές».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η έκθεση «περιγράφει λεπτομερώς τις συστηματικές προσπάθειες της Ρωσίας να μετεγκαταστήσει μόνιμα χιλιάδες παιδιά της Ουκρανίας σε περιοχές υπό τον έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου 43 στρατοπέδων και άλλων εγκαταστάσεων.

Τους τάζουν κατασκήνωση

«Σε πολλές περιπτώσεις, η Ρωσία υποστήριξε ότι απομακρύνει προσωρινά τα παιδιά από την Ουκρανία υπό το πρόσχημα μιας δωρεάν καλοκαιρινής κατασκήνωσης. Αργότερα όμως αρνείται στα παιδιά την επιστροφή τους και διακόπτει κάθε επαφή με τις οικογένειές τους».

Η έκθεση του Yale ζητά να επιτραπεί σε ένα ουδέτερο σώμα να αποκτήσει πρόσβαση στους καταυλισμούς και να σταματήσει αμέσως η Ρωσία τις «υιοθεσίες» παιδιών από την Ουκρανία.

Η έκθεση ανέφερε ότι συνεργάτες του Πούτιν συμμετείχαν ενεργά στην επιχείρηση. Ιδίως δε η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η προεδρική επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών. Περίπου 350 παιδιά υιοθετήθηκαν από ρωσικές οικογένειες και περισσότερα από 1.000 περιμένουν υιοθεσία.

  • Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον απάντησε στα ευρήματα της έκθεσης στο Telegram, λέγοντας: «Η Ρωσία δέχτηκε παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν με τις οικογένειές τους από τους βομβαρδισμούς. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουμε τους ανήλικους στις οικογένειές τους και σε περιπτώσεις απουσίας ή θανάτου γονέων, τα μεταφέρουμε σε συγγενείς».

Η έκθεση ανέφερε ότι ορισμένοι γονείς πιέστηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να στείλουν τα παιδιά τους, μερικές φορές με την ελπίδα ότι αυτά θα επέστρεφαν. Άλλα παιδιά, ανέφερε η έκθεση, «αποστέλλονται με τη συγκατάθεση των γονέων τους για μια συμφωνημένη διάρκεια ημερών ή εβδομάδων και επιστρέφονται στους γονείς τους όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί».

Η έκθεση -η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων και δημόσιων λογαριασμών- ανέφερε ότι ο αριθμός των παιδιών που στέλνονται στους καταυλισμούς είναι «πιθανότατα σημαντικά υψηλότερος» από τους 6.000 που επιβεβαιώθηκαν.

Οι ερευνητές του Yale μίλησαν με γονείς των παιδιών που είχαν παρακολουθήσει τις κατασκηνώσεις ή κρατούνταν εκεί, καθώς και με παιδιά που είχαν ηδη παρακολουθήσει τις κατασκηνώσεις. «Μία μητέρα τηλεφώνησε στον διευθυντή στρατοπέδου. Φέρεται να της είπαν ότι τα παιδιά δεν μπορούσαν να επιστραφούν επειδή, Εκεί υπάρχει πόλεμος».

Θα γυρίσεις μόνο αν…

Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την εξήγηση που δίνεται στα παιδιά σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επιστροφή τους. Ένας αξιωματούχος στο στρατόπεδο Medvezhonok είπε σε ένα αγόρι από την Ουκρανία ότι η επιστροφή του τελούσε υπό όρους: τα παιδιά θα επέστρεφαν μόνο εάν η Ρωσία ανακαταλάμβανε την πόλη Izium, ανέφερε η έκθεση. Ένα άλλο αγόρι είπαν ότι δεν θα επέστρεφε στο σπίτι λόγω των «φιλοουκρανικών απόψεών του», ανέφερε η έκθεση.

Σε ορισμένους γονείς είπαν ότι τα παιδιά τους θα απελευθερώνονταν μόνο εάν έρθουν οι ίδιοι να τα παραλάβουν. Δεν επιτρεπόταν να παραλάβουν τα παιδιά συγγενείς ή άτομα πληρεξούσια.

Ομως τα ταξίδια από την Ουκρανία στη Ρωσία είναι δύσκολα και ακριβά και οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι μητέρες των παιδιών μπορούν να τα ανακτήσουν.

«Ένα σημαντικό μέρος αυτών των οικογενειών είναι χαμηλού εισοδήματος και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το ταξίδι. Ορισμένες οικογένειες αναγκάστηκαν να πουλήσουν υπάρχοντα και να ταξιδέψουν μέσω τεσσάρων χωρών για να επανενωθούν με τα παιδιά τους», αναφέρει η έκθεση.

Πιο κοντά στις ΗΠΑ, παρά στην Ουκρανία

Ένα από τα στρατόπεδα βρίσκεται στην περιφέρεια Μαγκαντάν, περίπου 6.230 χιλιόμετρα από την Ουκρανία. Αυτό το τοποθετεί «περίπου τρεις φορές πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε η έκθεση.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι περισσότερα από 14.700 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία, όπου ορισμένα είχαν υποστεί ακόμη και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Με πληροφορίες από Guardian, Bloomberg

Νέα “υπόγεια” επιστράτευση στη Ρωσία: Βάζουν φοιτητές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για πρόωρη κατάταξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: