Ένα μεγάλο κέρδος για τις ΗΠΑ: Η αντιστροφή του αντιαμερικανισμού στην Ευρώπη είναι γεγονός

FILE PHOTO: epaselect epa10343409 US President Joe Biden (2R) and First Lady Jill Biden (2L) greet French President Emmanuel Macron (L) and his wife Brigitte Macron (R) for the State Dinner at the North Portico of the White House in Washington, DC, USA, 01 December 2022. EPA/SHAWN THEW




Την ανατροπή, κυρίως ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των αντιαμερικανικών στάσεων και αντιλήψεων στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη διαπιστώνει o Tony Barber.

Επικαλείται, μεταξύ άλλων, αναλύσεις, εκθέσεις και έρευνες κοινής γνώμης του Πανεπιστημίου του Cambridge, του London School of Economics, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του Pew Research Center, στο newsletter ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος των Financial Times “Europe Express”.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, σειρά ερευνών κοινής γνώμης καταλήγουν τελευταία «στο ίδιο συμπέρασμα: οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πιο κοντά στις ΗΠΑ και οι απόψεις τους για τη Ρωσία (και σε μικρότερο βαθμό την Κίνα) έχουν γίνει έντονα αρνητικές.

Μεγάλο μέρος αυτής της μεταστροφής μοιάζει να μπορεί να αντέξει στον χρόνο, επειδή απορρέει από μια ενδυνάμωση της αίσθησης ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συμμερίζονται, στην πραγματικότητα, κοινές αξίες όπως ο πολιτικός πλουραλισμός και η ατομική ελευθερία».

«Έκθεση, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Bennett στο πανεπιστήμιο του Cambridge του ΗB» και η οποία χρησιμοποίησε «δεδομένα από 137 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 75 που μελετήθηκαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου», κατέληξε ότι:

«”Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει οδηγήσει τους ανθρώπους στη Δύση να αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη πίστη και συγγένεια τόσο απέναντι στις ΗΠΑ όσο και στο ΝΑΤΟ”», την ώρα που «την τελευταία δεκαετία, η θετική στάση της κοινής γνώμης προς τη Ρωσία σε άλλοτε συμπαθούσες χώρες έχει πέσει κατακόρυφα: στην Ελλάδα (στο 30 τοις εκατό από 69 τοις εκατό), στην Ουγγαρία (στο 25 τοις εκατό από 45 τοις εκατό) και στην Ιταλία (στο 14 τοις εκατό από 38 τοις εκατό). 

Από την άλλη πλευρά, ευνοϊκές απόψεις για τη Ρωσία και την Κίνα επικρατούν σε μεγάλο μέρος του μη δυτικού κόσμου, σε χώρες όπως η Μαλαισία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία, λένε οι ερευνητές» οι οποίοι διαπιστώνουν επιπλέον πως «Οι δημοκρατικές κοινωνίες είναι πολύ πιο αρνητικές απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, ενώ το αντίστροφο ισχύει για τις πιο αυταρχικές κοινωνίες. Αυτή η συσχέτιση δεν υπήρχε πριν από μια δεκαετία, αλλά είναι πολύ ξεκάθαρη σήμερα».

Παράλληλα, σημειώνει το δημοσίευμα, «η μονάδα παρακολούθησης της κοινής γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η επιθυμία για περισσότερη ανάμειξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή άμυνα έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Περίπου το 72 τοις εκατό των Ευρωπαίων θέλουν τώρα οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, και μόνο το 19 τοις εκατό θέλει να παραμείνουν εκτός».

«Ο πόλεμος της Ρωσίας και η συλλογική, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, απάντηση της Δύσης φαίνεται να έχουν φέρει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Σας αφήνω με αυτή τη σκέψη – τι θα συνέβαινε αν οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν την προεδρία το 2024 με έναν υποψήφιο που ενστερνίζεται μια ανάλογη με αυτήν του Τραμπ προσέγγιση απέναντι στις παγΠΗΓΗ: κόσμιες υποθέσεις;» καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Tony Barber – Russia’s war reverses anti-Americanism in Europe

Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη ή Lena Shamoun-Μαυρογιάννη; Οι σύζυγοι των υποψηφίων και πιθανές Πρώτες Κυρίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: