Πάνω από 400 οι συλλήψεις μετά την επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια στη Βραζιλία από Μπολσοναριστές- Στηρίζουν Λούλα ΗΠΑ και ΕΕ [videos]

epa10396410 Police confront supporters of former Brazilian President Jair Bolsonaro invading Planalto Palace, in Brasilia, Brazil, 08 January 2023. Hundreds of supporters of former Brazilian President Jair Bolsonaro invaded the headquarters of the National Congress, and also Supreme Court and the Planalto Palace, seat of the Presidency of the Republic, in a demonstration calling for a military intervention to overthrow President Luiz Inacio Lula da Silva. The crowd broke through the cordons of security forces and forced their way to the roof of the buildings of the Chamber of Deputies and the Senate, and some entered inside the legislative headquarters. EPA/ANDRE BORGES




Πάνω από 400 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί στον απόηχο της επίθεσης που πραγματοποίησαν υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου στα κτίρια εξουσίας στη Μπραζίλια, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν στην επίθεση.

Χθες, Κυριακή, χιλιάδες οπαδοί του πρώην  εισέβαλαν στα κτίρια των ανώτατων κρατικών ιδρυμάτων στη Μπραζίλια σε μια επιδρομή που θυμίζει την πριν από δύο χρόνια στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαδηλωτές απέκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτοκινητόδρομους και ομοσπονδιακούς δρόμους σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες. Η πολιτεία Μάτο Γκρόσο έχει πληγεί περισσότερο από τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μπολσονάρο. Το αναφέρει ο διαδικτυακός ιστότοπος Folha de S.Paulo.

Για “βανδαλισμούς” και  φασιστική» επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών, έκανε λόγο εμφανώς αναστατωμένος ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, διαβεβαιώνοντας ότι οι «τρομοκράτες» θα «τιμωρηθούν με υποδειγματικό τρόπο».

Ο ίδιος ο Μπολσονάρου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του κεντροαριστερού διαδόχου του Λούλα, που κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών.

Στο μεταξύ, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα.

Ο Alexandre de Moraes είπε ότι ο κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας αγνόησε όλα τα αιτήματα που έγιναν από διάφορες αρχές για ενίσχυση της ασφάλειας. παρόλο που όλα τα δίκτυα γνώριζαν ότι θα γίνονταν επιθέσεις σε ιδρύματα.

Η παύση γίνεται εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών —της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής— στην οποία προχώρησαν χθες οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν την εισβολή -Δηλώσεις Μπάιντεν φον ντερ Λάιεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Κυριακή την «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» στη Βραζιλία, αναφερόμενος στην εισβολή οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κέρδισε τον κ. Μπολσονάρου στις πιο αμφίρροπες εκλογές σε μια γενιά τον Οκτώβριο του 2022.

«Καταδικάζω την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν μέσω Twitter.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ καταδίκασε με τη σειρά του «την εξωφρενική επίθεση εναντίον των κυβερνητικών κτιρίων που υποκίνησε η αδιάφορη για τις συνέπειες ασέβεια του δημαγωγού Μπολσονάρου για τις δημοκρατικές αρχές». Πρόσθεσε μέσω Twitter ότι «δύο χρόνια μετά την 6η Ιανουαρίου, η κληρονομιά του Τραμπ συνεχίζει να δηλητηριάζει το ημισφαίριό μας».

Έντονη καταδίκη μιας «επίθεσης στη δημοκρατία στη Βραζιλία» προήλθε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι πολύ ανησυχητικό για όλους εμάς, υπερασπιστές της δημοκρατίας», έγραψε στο Twitter. «Την πλήρη υποστήριξή μου στον Πρόεδρο Λούλα, ο οποίος εξελέγη ελεύθερα και δίκαια».

 

Καταδικάζουν Σολτς και Σούνακ 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ καταδίκασαν σήμερα την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Βραζιλία οπαδών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου κάνοντας λόγο για επίθεση κατά της δημοκρατίας.

Ο Σολτς δήλωσε πως η συντονισμένη εισβολή συνιστά επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

«Οι βίαιες επιθέσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς είναι μια επίθεση στη δημοκρατία η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε ο Σολτς σε μήνυμά του στο Twitter, προσθέτοντας πως η Γερμανία υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

 

Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα πως καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια να υπονομευθούν η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και η δημοκρατική βούληση του λαού της Βραζιλίας.

Ο  Σούνακ έγραψε στο Twitter πως ο νέος ηγέτης της Βραζιλίας, ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και η κυβέρνησή του «έχουν την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Με πληροφορίες από AFP Reuters ANSA μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Σολτς και Σούνακ καταδικάζουν την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια των Μπολσοναριστών, στηρίζουν τον εκλεγμένο Λούλα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: