Όλο και λιγότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να φύγουν από το «μαντρί» της ΕΕ: Ο «λύκος» του brexit τους έχει τρομοκρατήσει [έρευνα]

File Photo: Γενική άποψη από προηγούμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής EPA, STEPHANIE LECOCQ, POOL




Η υποστήριξη για την αποχώρηση από την ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά, και μερικές φορές δραματικά, στα κράτη μέλη σε ολόκληρο το μπλοκ μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, σύμφωνα με στοιχεία από μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα.

Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS), με επικεφαλής το City του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και που διεξάγεται σε 30 ευρωπαϊκές χώρες κάθε δύο χρόνια από το 2001, διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες ήταν λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν αποχώρηση σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα.

Η μεγαλύτερη μείωση στην υποστήριξη αποχώρησης σημειώθηκε στη Φινλανδία, όπου το 28,6% των ερωτηθέντων που δήλωσαν με ποιον τρόπο θα ψήφιζαν σε δημοψήφισμα τύπου Brexit απάντησαν θέλουν να αποχωρήσουν το 2016-2017, αλλά μόνο το 15,4% το 2020-2022 – πτώση 13,2 ποσοστιαίων μονάδων .

Παρόμοια έντονες μειώσεις μεταξύ 2016 και 2022 καταγράφηκαν επίσης στην Ολλανδία (πτώση 9,5 ποσοστιαίες μονάδες), στην Πορτογαλία (9,1), στην Αυστρία (8,5) και στη Γαλλία (8,3), με μικρότερες αλλά στατιστικά σημαντικές πτώσεις στην Ουγγαρία (5,8). Ισπανία και Σουηδία (4,6) και Γερμανία (2,6).

Η υποστήριξη για αποχώρηση στον πιο πρόσφατο γύρο της έρευνας ήταν υψηλότερη στην Τσεχική Δημοκρατία (29,2%), την Ιταλία (20,1%) και τη Σουηδία (19,3%), αλλά ακόμη και σε αυτές τις χώρες είχε μειωθεί κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, 9,1 μονάδες και 4,6 μονάδες αντίστοιχα από το 2026-2017, έδειξε η έρευνα. Η αποχώρηση ήταν λιγότερο δημοφιλής στην Ισπανία (4,7%).

Η περίοδος καλύπτει τις μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά και την επακόλουθη πολιτική αναταραχή της χώρας –πέντε πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια– και τα τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά δεινά της, τα οποία έχουν αναφερθεί εκτενώς στην ήπειρο και ερμηνεύονται ευρέως, καθώς προκλήθηκαν τουλάχιστον εν μέρει από το Brexit.

Συμπίπτουν επίσης με την πανδημία του Covid και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς έχει ωθήσει πολλούς πολίτες της ΕΕ να βλέπουν ευνοϊκότερα την ένταξη, και αποφάσεις πολλών κομμάτων κατά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, να εγκαταλείψουν τις πολιτικές Frexit ή Italexit υπέρ για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ εκ των έσω.

Ο Ματιέ Γκαλάρ, διευθυντής ερευνών της κορυφαίας γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos, η οποία διεξάγει τακτικά έρευνες της ευρωπαϊκής γνώμης, είπε ότι οι αριθμοί του ESS αντικατοπτρίζουν μια «πραγματική κατάρρευση» στην υποστήριξη της αποχώρησης από την ΕΕ σε πολλές χώρες.

Ο Γκάλαρντ είπε ότι η πτώση της υποστήριξης για την αποχώρηση πιθανότατα προήλθε από «μια σωρευτική επίδραση που συνδυάζει τη στάση της ΕΕ απέναντι στις διάφορες κρίσεις των τελευταίων ετών, τη μετριοπάθεια της ριζοσπαστικής δεξιάς στο θέμα [της αποχώρησης από την ΕΕ] και τις πολλές αντιξοότητες του Brexit. “.

Η έρευνα ESS διαπίστωσε επίσης ότι η συναισθηματική προσκόλληση των ερωτηθέντων με την Ευρώπη είχε αυξηθεί μεταξύ 2016 και 2022 στα περισσότερα κράτη μέλη. Ερωτηθείς να βαθμολογήσει πόσο δεμένοι ένιωθαν με το μπλοκ σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10, το 54,9% των Πορτογάλων απάντησε μεταξύ 7 και 10 το 2020-2022, έναντι 41,5% το 2016-2017.

Ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός με την Ευρώπη στη Φινλανδία αυξήθηκε στο 58,7% από 46% την ίδια περίοδο, ενώ στην Ουγγαρία –που εμπλέκεται σε μια ολοένα πιο πικρή διαμάχη για το κράτος δικαίου με τις Βρυξέλλες– αυξήθηκε από 60% σε 70,3%. Στην Ιταλία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 37,2% και 44,3%, και στη Γαλλία 44% και 48,8%. Η Γερμανία και η Ισπανία ήταν σταθερές.

Μια έρευνα του Pew Research Center σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ που διεξήχθη την άνοιξη του περασμένου έτους διαπίστωσε επίσης ότι μεγάλες πλειοψηφίες σχεδόν σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γενικά ευνοϊκή γνώμη για το μπλοκ, με ένα διάμεσο 72% να το βλέπει ευνοϊκά σε σύγκριση με το 26% που είχε γενικά δυσμενή γνώμη.

Τα στοιχεία της ESS έδειξαν επίσης ότι η υποστήριξη για παραμονή στην ΕΕ –και πάλι εξαιρουμένων εκείνων που δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν ή δεν θα ψηφίσουν, δεν ήξεραν με ποιον τρόπο θα ψήφιζαν ή δεν θα κατέθεταν πλήρη ή έγκυρη ψηφοφορία– αυξήθηκε σε κάθε κράτος μέλος για τα οποία ήταν διαθέσιμα συγκρίσιμα δεδομένα, με την υποστήριξη να παραμένει το 2020-2022 που κυμαίνεται από το χαμηλό 70,8% στην Τσεχική Δημοκρατία έως το υψηλό 95,3% στην Ισπανία.

Η έρευνα ESS διεξάγεται συνήθως μέσω συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά λόγω της πανδημίας Covid-19, οι ερωτηθέντες σε έξι χώρες –συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας– κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι ίδιοι ερωτηματολόγια το 2020-2022.

Σε αυτές τις χώρες, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν ήταν γενικά υψηλότερο. Ο Tim Hanson, ανώτερος ερευνητής του ESS, είπε ότι αυτό ήταν πιθανότατα επειδή το ερωτηματολόγιο τους παρουσίαζε αυτή την επιλογή, ενώ οι συνεντεύξεις ζήτησαν από τους ανθρώπους να επιλέξουν μεταξύ αποχώρησης και παραμονής.

Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η ψήφος «παραμονής»  αντί να αυξηθεί η ψήφος «αποχώρησης », είπε ο Χάνσον. Ωστόσο, η διαφορά στη μέθοδο της έρευνας σήμαινε ότι ο αποκλεισμός της «μη ψήφου» παρείχε μια πιο αξιόπιστη σύγκριση μεταξύ των δύο γύρων της έρευνας.

Mε πληροφορίες από theguardian.com 
Ελλάδα Αθήνα

Οι πολίτες της Βραζιλίας εναντίον της εισβολής: Μόνο ο ένας στους πέντε εγκρίνει τις ταραχές των ακροδεξιών στην Μπραζίλια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: