«Η Ευρώπη τελείωσε», δεν υπάρχει επιστροφή: Σήψη, ελίτ Γ’ κλάσης, δημαγωγοί πολιτικοί, μηδενισμός, μεταχριστιανικός παγανισμός και πολιτική φθόνου

File Photo epa11046656 Flags are flown half-mast, in front of the building of the European Council at the European Commission in Brussels, Belgium, EPA, OLIVIER MATTHYS




Για το « τέλος της Ευρώπης» κάνει λόγο άρθρο γνώμης του Allister Heath που φιλοξενεί η Telegraph, καθότι ανίκανη να ανακάμψει από την τρέχουσα οικονομική, στρατιωτική και δημογραφική της κρίση.

Με τον αρθογράφο να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τυχόν επανένωση της Βρετανίας με την ΕΕ θα αποτελεί μια «καταστροφική επιλογή».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ήρθε η ώρα να θρηνήσουμε τον θάνατο της παλιάς Ευρώπης. Η σήψη έχει φτάσει στα ύψη, η πτώση είναι πολύ έντονη, η νοοτροπία της καλοπέρασης, η παρακμή, ο ειρηνισμός και το μίσος για τον εαυτό της είναι βαθιά ριζωμένα, η καταστροφή ασταμάτητη. Η παλαι ποτέ ευημερούσα, πιο προηγμένη ήπειρος του κόσμου, η Ευρώπη, έχει τελειώσει και η ταπεινωτική της πτώση είναι πολύ εμφανής στον υπόλοιπο κόσμο, αν όχι και στους παραπλανημένους Ευρωπαίους.

  • Οι παθολογίες της, για τις οποίες η ίδια είναι υπαίτια, –καταστροφική οικονομική αποτυχία, σχεδόν ολοκληρωτική γεωπολιτική ασχετοσύνη, μεταναστευτική κρίση, κρίση ταυτότητας και ένα χάσμα δημοκρατικού ελλείμματος– έχουν πλέον κάνει μεταστάσεις.

Έχουν γίνει πολύ περίπλοκες, πολύ τρομακτικές για τις -τρίτης διαλογής- ελίτ της Ευρώπης, ακόμη και για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τις αντιμετωπίσουν, και ειδικά για τους εγωιστές, δημαγωγικούς πολιτικούς που ηγήθηκαν με τόση απελπισία της κοινωνικής αποσύνθεσης, της «αποανάπτυξης» και των φρικτών δημογραφικών στοιχείων.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες βρίσκονται στο χείλος της κοινωνικής έκρηξης, με τελευταίους στη σειρά τους αγρότες, να έχουν πλέον ριζοσπαστικοποιηθεί.

  • Οποιοσδήποτε νέος, φιλόδοξος Ευρωπαίος θα ήταν καλύτερα να μετακομίσει στην Αμερική, ειδικά στην αντίθετη με την κουλτούρα της αφύπνισης Φλόριντα ή στο Τέξας. Θα πληρώσουν λιγότερους φόρους. Θα ζήσουν καλύτερα, πιο ευτυχισμένα, πιο ελεύθερα. Θα είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν ολοκληρωτικό πόλεμο. Το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι δραστικά υψηλότερο.

Στον 248χρονο ενδοδυτικό διαγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, υπήρξε μόνο ένας νικητής. Η Αμερική είναι επίσης άρρωστη, όπως μαρτυρεί η δική της κοινωνική παρακμή, η άνοδος της ιδεολογίας της αφύπνισης και η παράλογη ρεβάνς της γηριατρικής μεταξύ του Donald Trump και του Joe Biden. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Ρώμη ή τις Βρυξέλλες, έχουν απομείνει αρκετά από το καπιταλιστικό του πνεύμα, τον δυναμισμό του, την επιχειρηματικότητά του, την αγάπη του για την επιστήμη, την αξιοκρατία και την τεχνολογία.

Οι μεγαλύτερες κληρονομιές της Ευρώπης στον κόσμο – ο καπιταλισμός, η ατομική ελευθερία, το κράτος δικαίου και οι αξίες των «Δυτικών, Μορφωμένων, Βιομηχανοποιημένων, Πλούσιων και Δημοκρατικών» που περιγράφονται τόσο έξοχα από τον Joseph Henrich του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ – θα ζήσουν στις Η.Π.Α.

  • Αλλά δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για μια ευρωπαϊκή ήπειρο που έχει πλέον ασπαστεί τον μηδενισμό, τον μεταχριστιανικό παγανισμό, τον ανελευθερισμό και την πολιτική του φθόνου, που πιστεύει ότι η διάσωση του πλανήτη απαιτεί το κλείσιμο επιτυχημένων βιομηχανιών και τη φτωχοποίηση του λαού της, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και τον αντισημιτισμό και αυτό δεν πρόκειται να μεταρρυθμίσει το κράτος πρόνοιας.

Ακόμη και το Brexit, το απόλυτο προειδοποιητικό σήμα, δεν κατάφερε να αλλάξει τίποτα. Η άρχουσα τάξη της Ευρώπης απέρριψε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως παρέκκλιση, ένα αυτογκόλ από αυτοτραυματισμούς Βρετανών εκκεντρικών, και διπλασίασε τις αποτυχημένες πολιτικές του. Αρνήθηκε να ακούσει τους ψηφοφόρους. Δεν είναι περίεργο που η οργή τους γίνεται όλο και πιο εύφλεκτη, ασαφής και επί παντός επιστητού .

  • Ο πληθυσμός της ΕΕ θα κορυφωθεί στα 453,3 εκατομμύρια σε δύο χρόνια και στη συνέχεια θα πέσει στα 419,5 εκατομμύρια μέχρι το 2100, παρά τη μαζική μετανάστευση, προβλέπει η Eurostat. Ο πληθυσμός θα γεράσει δραστικά, λόγω της κατάρρευσης του ποσοστού γεννήσεων. Τα κράτη πρόνοιας θα εκραγούν, με τους φόρους να εκτοξεύονται στους νέους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις για τους ηλικιωμένους.

Η μόνη απάντηση των ευρωελίτ, ακόμη περισσότερη μετανάστευση, θα ενδυναμώσει τους δυνητικά επικίνδυνους εξτρεμιστές. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και αλλού, η αποτυχία ενσωμάτωσης πολλών πρόσφατων μεταναστών και η απάντηση της άρχουσας τάξης -στο ψέμα ότι όλα πάνε καλά- ανοίγει το δρόμο για μια καταστροφή. Η άνοδος του AfD της Γερμανίας πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Οι ευρωεκλογές θα δουν κέρδη για τους λαϊκιστές.

Το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης συνεχίζει να διευρύνεται. Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,3 % σε ετήσια βάση. η ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 0% και η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ξανά. Η εισβολή του Putin στην Ουκρανία δεν βοήθησε, αλλά η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να έχει γίνει τόσο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

  • Το μοντέλο υψηλής φορολογίας και ρύθμισης της ηπείρου έχει προκαλέσει δεκαετίες χαμηλής απόδοσης και τώρα ο Macron, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας σκοπίμως κλείνουν τμήματα της γεωργίας τους για να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους. Οι Γερμανοί καταστρέφουν την αυτοκινητοβιομηχανία τους και η Ευρώπη θα εισάγει κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Δεκαετίες «βιομηχανικής στρατηγικής» και επιδοτήσεων απέτυχαν να δημιουργήσουν μια παγκόσμιας κλάσης ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας. Η οικονομική αυτοκτονία της ηπείρου πυροδοτεί ήδη μια έξοδο των καλύτερων και πιο λαμπρών εγκεφάλων.

Η γεωπολιτική ασχετοσύνη της Ευρώπης είναι εξίσου εντυπωσιακή. Την υπεράσπισή της επωμίζονται οι πολύπαθοι φορολογούμενοι των ΗΠΑ. Οι Γάλλοι δεν φαίνονται πουθενά στον αγώνα κατά των Χούτι. Ο στρατός τους είναι μια σκιά του πρώην εαυτού τους και δεν θα διαρκούσε πολύ σε έναν πραγματικό πόλεμο. Οι Πολωνοί και μερικοί άλλοι κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά ο γερμανικός στρατός είναι για γέλια, και όλες οι μεγάλες υποσχέσεις για την ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών στρατών που δόθηκαν το 2022 δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Η ήπειρος είναι σχεδόν εντελώς αποστρατικοποιημένη, στερείται προσωπικού και υλικού, δεν έχει την ικανότητα να παράγει περισσότερο, έχει μηδενικές μακροπρόθεσμες απαντήσεις για να περιορίσει τον Putin και δεν έχει κάνει τίποτα για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας δεύτερης νίκης του Trump. είναι ντροπή.

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές των Εργατικών πιστεύουν κατ’ ιδίαν ότι η λύση για την έλλειψη ανάπτυξης στη Βρετανία είναι η επανένταξη στην ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση, παρόλο που αυτά δεν έχουν σώσει τις οικονομίες της ίδιας της Ευρώπης. Πώς μπορεί η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με μια ήπειρο μηδενικής ανάπτυξης ή μια συρρικνούμενη γερμανική οικονομία να κάνει κάτι για τη Βρετανία; Δεν μπορεί. Και πώς θα απαντήσει η Βρετανική Αριστερά στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Θα εξακολουθεί να αγαπά τη Γερμανία εάν το AfD είναι μέρος της κυβέρνησής της; Θα αγαπήσει ακόμα την κρατικίστρια Γαλλία αν η Marine lepen βρεθεί στα Ηλύσια;

  • Η Βρετανία βρίσκεται σε μια εξίσου φρικτή κατάσταση όπως η Ευρώπη. Η ευρωαπαισιοδοξία των Brexiteers έχει δικαιωθεί. Το πρόβλημα είναι ότι το κατεστημένο αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το Brexit για να σπάσει τη ρυθμιστική φιλοσοφία των Βρυξελλών και να επαναπροσανατολίσει την βρετανική οικονομία μακριά από τις στάσιμες αγορές της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Βρετανία υποφέρει ολοένα και περισσότερο από τις ίδιες παθολογίες με την Ευρώπη και αντιμετωπίζει μια παρόμοια τελική πτώση. Αυτό δεν είναι επιχείρημα για περισσότερη ΕΕ, αλλά για ακόμη λιγότερη, καθώς και για ριζική εσωτερική αλλαγή. Η σταδιακή έκλειψη της Ευρώπης επιταχύνεται και θα ήταν παράλογο για οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση να σκεφτεί να επανενώσει τη χώρα μαζί της, προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Telegraph [Europe is finished, condemned to death by its deluded, third-rate elites]

Πώς ο άγριος Όρμπαν έγινε «αρνάκι» και ψήφισε την βοήθεια στην Ουκρανία: Το παρασκήνιο που επέτρεψε στον Ούγγρο «νταή» να μην ξαναπάει στην τουαλέτα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: