Με ένα τσιγάρο στο χέρι το 14% των μαθητών στην Κύπρο: Πάνω από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου -ναργιλέ

Smoking problem, addiction to nicotine concept. Adult man in light shirt smoking cigarette outside. via pixabay




Με ένα τσιγάρο στο χέρι είναι το 14% των μαθητών της Κύπρου. Το 4,5% καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ ένας στους πέντε έφηβους έκανε ναργιλέ. Την επιβλαβή αυτή συνήθεια έχουν, επίσης, τέσσερις στους 10 ενήλικες.

Πρόκειται για στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), δρ Χρήστος Μηνά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε την έναρξη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας συλλογής υπογραφών. Στόχος, ένα περιβάλλον χωρίς καπνό και μια γενιά χωρίς κάπνισμα μέχρι το 2030. Ο δρ Μηνά κάλεσε τους Κύπριους να συμμετάσχουν και να συμβάλουν στη χάραξη πολιτικής.

Ειδικότερα, ο δρ. Μηνά σημείωσε ότι τέσσερις στους 10 ενήλικες έχουν καπνίσει τον τελευταίο μήνα, ενώ από αυτούς ένας στους 10 έκανε περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα. Το 14% των μαθητών ηλικίας 15 με 16 ετών κάπνιζαν τον τελευταίο μήνα. Ποσοστό, όπως είπε, που είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης και με πτωτική τάση από το 2003. Το 4,5% των μαθητών κάνει καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ένας στους πέντε μαθητές έκανε χρήση ναργιλέ τον τελευταίο μήνα. Τα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα του 2019, ενώ αναμένονται και τα φετινά αποτελέσματα. «Η Κύπρος ξεπερνά σημαντικά το μέσο ευρωπαϊκό όρο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και ναργιλέ», είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχει η πολύ εσφαλμένη αντίληψη ότι ο ναργιλές δεν είναι βλαπτικός». Το νερό που περιέχει ο ναργιλές δεν φιλτράρει καθόλου τα τοξικά προϊόντα, ενώ περιέχει σωρεία καρκινογόνων χημικών, βαρέων μετάλλων και μονοξειδίου του άνθρακα, του οποίου η δράση είναι περισσότερο ή εξίσου βλαπτική με αυτήν του συμβατικού τσιγάρου, υπέδειξε ο δρ Μηνά.

Το κάπνισμα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, με τους ετήσιους θανάτους στην Ευρώπη να ανέρχονται γύρω στους 700.000, όπως είπε. Αυτός είναι και ο λόγος διεξαγωγής της ευρωπαϊκής εκστρατείας για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό, στην οποία συμμετέχει η ΑΑΕΚ. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνού (μέλος του οποίου είναι και η ΑΑΕΚ) και επιδιώκει τη συλλογή ενός εκατ. ηλεκτρονικών υπογραφών πανευρωπαϊκά. Ξεκίνησε από τις 26 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσει ένα χρόνο. Η πρωτοβουλία, τόνισε ο δρ Μηνά, είναι κάλεσμα προς τον Ευρωπαίο πολίτη να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα και να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει και να εφαρμόσει νομοθεσία για την εξάρτηση από το κάπνισμα, ώστε να έχουμε περιβάλλον απαλλαγμένο από τον καπνό.

Στην Κύπρο αναλογούν 4.230 υπογραφές, οι οποίες μπορούν να καταχωρηθούν είτε μέσω της ιστοσελίδας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι (άνω των 18 ετών) θα υποβάλουν τα στοιχεία τους, είτε μέσω ενός QR code που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΑΑΕΚ.

Οι δράσεις που προτείνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, συμπεριλαμβάνουν:

>> Τερματισμό της πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

>> Δημιουργία δικτύου ποταμών και παραλιών χωρίς καπνό και αποτσίγαρα.

>> Δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου εθνικών πάρκων χωρίς καπνό και αποτσίγαρα.

Επιπλέον, προτείνεται η επέκταση των υπαίθριων χώρων χωρίς καπνό και τσιγάρα, ιδίως εκεί που συχνάζουν ανήλικοι όπως πάρκα, πισίνες, γήπεδα, χώροι θεάματος καθώς και εξωτερικοί χώροι εστιατορίων. Η εξάλειψη των διαφημίσεων που προβάλλουν έμμεσα ή άμεσα τον καπνό και τα καπνικά προϊόντα. Η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Με πληροφορίες από philenews.com
Κύπρος Λευκωσία 

Πως θα αντιμετωπίσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης το στεγαστικό πρόβλημα: Με προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: