H παμφάγος Κίνα: Παράγει πλέον και … καταβροχθίζει 200 εκατ. χάπια παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης την ημέρα

Σκεύασμα με παρακεταμόλη σε φαρμακείο της Ινδονησίας. EPA, BAGUS INDAHONO




Για τις ελλείψεις στα φάρμακα στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις, και ίσως πολιτικές ανεπάρκειες όμως η ρίζα του παγκόσμιου κακού βρίσκεται στην Κίνα.

Οι ανάγκες του πληθυσμιακού γίγαντα σε παυσίπονα -προϊόν της αναξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας- έχουν πολλαπλασιαστεί.

Aποτέλεσμα:  Η καθημερινή παραγωγή ιβουπροφαίνης (είναι η δραστική ουσία για σκευάσματα όπως το Αlgofren και το Nurofen) και παρακεταμόλης (Ντεπόν, Παναντόλ κλπ) στην Κίνα έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με τις αρχές Δεκεμβρίου, με την ημερήσια παραγωγή να φτάνει πλέον τα 200 εκατομμύρια δισκία καθώς οι παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αυξήσει πυρετωδώς την παραγωγή φαρμάκων, μασκών, εμβολίων και άλλων ιατρικών προμηθειών κατά της COVID.

Επιπλέον, η μέγιστη ημερήσια παραγωγή παιδικού αντιπυρετικού φαρμάκου έφτασε τα 1,12 εκατομμύρια φιάλες.

Τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν από τον Wang Jiangping, υφυπουργό βιομηχανίας και τεχνολογίας πληροφοριών, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη.

Επίσης, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα για τα σελφ τεστ ανίχνευσης της COVID-19 είχε αυξηθεί από περίπου 60 εκατομμύρια στις αρχές Δεκεμβρίου σε περίπου 110 εκατομμύρια!

Το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί και με την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

«Η κατάσταση ήταν πολύ κακή όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις χώρες και επηρεάζει όλους τους τύπους φαρμάκων», δήλωσε η Ilaria Passarani, Γενική Γραμματέας του Φαρμακευτικού Ομίλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU) που εκπροσωπεί τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς.

«Τα τελευταία επτά, οκτώ χρόνια, είδαμε το πρόβλημα να αυξάνεται», δήλωσε η ίδια τον περασμένο Δεκέμβριο στο Euronews, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στο πρόβλημα αλλά και πιο περιστασιακές.

Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής φαρμάκων, η οποία βλέπει τα διάφορα στάδια της παραγωγής φαρμάκων να χωρίζονται σε πολλαπλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα και η Ινδία εκτιμάται ότι παράγουν μεταξύ 60 τοις εκατό και 80 τοις εκατό των παγκόσμιων ενεργών φαρμακευτικών συστατικών. Αυτή η συγκέντρωση της αγοράς ενέχει κινδύνους.

«Αν υπάρχει πρόβλημα με έναν συγκεκριμένο παραγωγό, τότε έχεις έλλειψη παγκοσμίως», είπε ο Passarani.

Ένας κατασκευαστής μπορεί επίσης να αποφασίσει να σταματήσει να παράγει ένα προϊόν όταν δεν είναι πλέον αρκετά κερδοφόρο, αφήνοντας τους αγοραστές με πολύ λίγες εναλλακτικές λύσεις.

Και οποιοδήποτε σφάλμα στις αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί εύκολα να προκαλέσει αναστάτωση. Το 2019 για παράδειγμα, αποκλειστική έρευνα του Vice διαπίστωσε ότι 14 φάρμακα ψυχικής υγείας ήταν σε έλλειψη μετά το Brexit.

Αυτές τις μέρες, πρόσθετοι παράγοντες συμβάλλουν στη συμφόρηση. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η φαρμακοβιομηχανία -όπως πολλοί κλάδοι- έχει πληγεί από υψηλό πληθωρισμό.

Η σύγκρουση οδήγησε σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος και ακριβότερες πρώτες ύλες για τους κατασκευαστές.

Τέλος, και ενώ ο COVID-19 επιμένει, υπάρχουν και άλλες ασθένειες που επιστρέφουν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα φαρμακεία είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αμοξικιλλίνη, ένα από τα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται πιο συχνά σε παιδιά – συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α, οι οποίες αυξάνονταν σε εθνικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε επίσης ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, ενώ η αριπιπραζόλη, ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για ορισμένες ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και ο σοβαρός αυτισμός, ήταν επίσης σε έλλειψη.

Στη Γαλλία, η παρακεταμόλη επηρεάζεται, σε βαθμό που οι αρχές είχαν συστήσει στους φαρμακοποιούς να πωλούν όχι περισσότερα από δύο κουτιά ανά ασθενή. Έχουν επίσης αναφερθεί σύντομες προμήθειες για ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ασθενείς με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αποκτήσουν το Adderall. Οι καθυστερήσεις παραγωγής, η υπερσυνταγογράφηση, οι κανονισμοί και η υψηλή ζήτηση αναφέρονται όλα ότι παίζουν κάποιο ρόλο.

Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 180 προϊόντα ήταν «σε έλλειψη» τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Medicines for Ireland.

Με πληροφορίες από Euronews, Xinhua

Ούτε μια ληστεία τράπεζας στην Δανία το 2022: Επειδή δεν υπάρχουν πλέον μετρητά στα υποκαταστήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: