Συναγερμός από την ΜΙ5 προς 24 βρετανικά πανεπιστήμια: Ρωσία, Κίνα και Ιράν έχουν βάλει στο στόχαστρο την ακαδημαϊκή τους έρευνα

FILE PHOTO: A general view of the scene in the Quad of the Bodleian Library at Oxford University EPA/ANDY RAIN




Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου  – MI5 προειδοποίησε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ότι βρίσκονται στο στόχαστρο εχθρικών ξένων κρατών.

Αντιπρυτάνεις από 24 κορυφαία ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ και του Imperial College του Λονδίνου , ενημερώθηκαν για την απειλή.

Ο Ken McCallum, γενικός διευθυντής της MI5, και η Felicity Oswald, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, τους προειδοποίησαν ότι τα κράτη που στοχοποιούν τα πανεπιστήμιά τους αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η παρέμβαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις προσπάθειες ξένων κρατών, όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία, να διεισδύσουν στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να προωθήσουν τις δικές τους αυταρχικές, στρατιωτικές και εμπορικές αρχές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Λονδίνου εξετάζει αυξημένη χρηματοδότηση για τη βελτίωση της ασφάλειας σε ευαίσθητους χώρους.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Όλιβερ Ντάουντεν, ανακοίνωσε σχέδια για διαβούλευση σχετικά με μια δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξέταση της άδειας ασφαλείας στο βασικό πανεπιστημιακό προσωπικό και μια ενισχυμένη διαδικασία για τη βελτίωση της διαφάνειας της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα με ξένα ιδρύματα.

Εχθρικά κράτη πιστεύεται ότι στοχεύουν σε αυτούς τους τομείς με σκοπό την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας για να ενισχύσουν τις οικονομικές και στρατιωτικές τους δυνατότητες.

Τα μέτρα θα επικεντρωθούν σε ένα μικρό ποσοστό ακαδημαϊκών εργασιών, που αφορούν ιδιαίτερα  στην έρευνα με πιθανές χρήσεις στην πολιτική και τις ένοπλες δυνάμεις.

  • Ο ΜακΚάλουμ είπε στους αντιπρυτάνεις ότι εχθρικά κράτη στοχεύουν τα πανεπιστήμια για να κλέψουν τεχνολογία που μπορεί «να εκπληρώσει τις αυταρχικές, στρατιωτικές και εμπορικές προτεραιότητές τους», ανέφεραν οι Times.

Η κυβέρνηση διέταξε την αναθεώρηση της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ανανεωμένη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας που ήδη από πέρσι έχει ενισχυθεί, εν μέσω ανησυχιών ότι εχθρικά κράτη – και ιδιαίτερα η Κίνα – επιβουλεύονται τις ευαίσθητες έρευνες.

Ο Ντάουντεν έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η εξάρτηση ορισμένων πανεπιστημίων από ξένη χρηματοδότηση θα μπορούσε να τα αφήσει ανοιχτά σε «επηρεασμό, εκμετάλλευση ή ακόμη και εξαναγκασμό» από ξένη δύναμη.

  • Μετά την ενημέρωση για την ασφάλεια, ο Ντάουντεν είπε: «Για μια χιλιετία, τα πανεπιστήμιά μας ευδοκιμούσαν στο να είναι ανοιχτά – ανοιχτά σε ιδέες, ανοιχτά στην καινοτομία, ανοιχτά στο να είναι ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

«Δεν πρόκειται για την ανέγερση φραχτών, αλλά για την εξισορρόπηση των εξελισσόμενων απειλών και την προστασία της ακεραιότητας και της ασφάλειας των μεγάλων θεσμών μας».

Η διαβούλευση θα διερευνήσει προτάσεις για την προστασία της τεχνολογίας αιχμής υπό ανάπτυξη σε ευαίσθητους τομείς που στοχοποιούνται από κράτη που σκοπεύουν να κλέψουν πνευματική ιδιοκτησία για να ενισχύσουν τις δικές τους οικονομικές και στρατιωτικές ικανότητες.

«Η διατήρηση της κορυφαίας παγκόσμιας φήμης του Ηνωμένου Βασιλείου ως ακαδημαϊκής υπερδύναμης βασίζεται στην ύπαρξη ισχυρών διασφαλίσεων για την προστασία της έρευνας από όσους θέλουν να μας βλάψουν».

Με πληροφορίες από The Guardian

«Δεν πουλάμε» λέει η μητρική του TikTok, παρά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ: Γιατί το Κογκρέσο εκτιμά ότι η πλατφόρμα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: