Ευνοϊκές συνθήκες για αλληλοϋποστήριξη μεταξύ πολιτικών και λομπιστών: Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιβάλλουν κριτήρια διαφάνειας

epa10393604 House Republican Leader Kevin McCarthy (L) bangs the gavel after being elected to become the Speaker of the House after 15 rounds of voting, in the House chamber on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 07 January 2023. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Νέα Υόρκη

Η «εξάρτηση» υπολογίσιμης μερίδας πολιτικών από λομπίστες και ισχυρά οργανωμένα συμφέροντα είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Η παρουσία τους είναι τις πλείστες φορές νομικά κατοχυρωμένη, αλλά συνάμα οι ενέργειες και οι δράσεις τους είναι ανάρμοστες και ανήθικες επειδή ποδηγετούν θεσμούς, αποφάσεις και πολιτικές σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Άλλο πράγμα είναι η συμμετοχή των πολιτών σε φορείς και οργανισμούς για την προώθηση και διεκδίκηση δικαιωμάτων που αφορούν την ποιότητα της ζωής τους, την υγεία και την παιδεία τους, το περιβάλλον και την ασφάλεια της πατρίδας τους και άλλο πράγμα είναι οι καλά χρηματοδοτούμενες οργανώσεις και εταιρείες, που, κατά κύριο λόγο, στοχεύουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομάδων και ποικίλων συμφερόντων, ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητες της κάθε χώρας.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι ο μέσος γερουσιαστής (στις ΗΠΑ) χρειάζεται να αντλεί τουλάχιστον 15.000 δολάρια κάθε μέρα για να επιδιώκει την επανεκλογή του. \

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους συγκέντρωσης χρηματικών ποσών φαίνεται να είναι μέσω «εκπροσώπων συμφερόντων», οι οποίοι κάνουν μεγάλες δωρεές και οργανώνουν «περίεργους εράνους» για εκλεγμένους αξιωματούχους προκειμένου να «αγοράσουν επιρροή» για τους πελάτες τους, ενώ εταιρείες λόμπι συγκεντρώνουν ταυτόχρονα μεγάλα χρηματικά ποσά για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς.

Οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται είναι δεκάδες. Ένας τραπεζικός κολοσσός ή μια εταιρεία αμυντικού υλικού ή μια επιχείρηση πετρελαϊκή ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που επιδιώκει να «εξασφαλίσει επιρροή» στο Κογκρέσο για ζητήματα που την αφορούν, δεν μπορεί να δώσει απ’ ευθείας 100.000 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία ενός πολιτικού, με βάση ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει στις εταιρείες να κάνουν άμεσες δωρεές σε υποψηφίους.

Μπορεί όμως να προσλάβει λομπίστες για να «κάνει τη δουλειά» της.

  • Για παράδειγμα, είναι γι’ αυτό τον λόγο που το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να λάβει γενναίες αποφάσεις στα θέματα της οπλοκατοχής, με αποτέλεσμα η χώρα να βιώνει επανειλημμένες τραγωδίες.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» έγινε αναφορά και στο λόμπι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων χωρών.

Όπως σημειώθηκε, περισσότεροι από 500 Αμερικανοί απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναλάβει προσοδοφόρες θέσεις εργασίας από το 2015, δουλεύοντας για ξένες κυβερνήσεις, κυρίως κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

«Οι ξένες κυβερνήσεις προωθούν από καιρό τα συμφέροντά τους στην Ουάσιγκτον, πληρώνοντας Αμερικανούς ως λομπίστες (πρώην στρατιωτικούς και πολιτικούς, δικηγόρους, αναλυτές δεξαμενών σκέψης και συμβούλους δημοσίων σχέσεων)», σημειώνοντας επίσης ότι «η πρόσληψη Αμερικανών συνταξιούχων στρατιωτικών και διπλωματών έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία».

Επομένως, στις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν διαμορφωθεί εκείνες οι συνθήκες που ευνοούν και στην ουσία ενθαρρύνουν την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ πολιτικών και λομπιστών, διευρύνοντας τον «περίγυρο της διαφθοράς».

Για πολλούς εκλεγμένους ή διορισμένους αξιωματούχους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας δεν είναι μόνο επειδή η εκλογή ή η επανεκλογή τους εξαρτάται από το χρηματικό ποσό που θα έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και επειδή μετά την αποχώρησή τους από την πολιτική και το αξίωμά τους, προσδοκούν να ενεργοποιηθούν στον πολύ καλά αμειβόμενο χώρο των λομπιστών.

Το λόμπι ορίζεται από την ΕΕ ως «όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με στόχο να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τη διαμόρφωση ή την εφαρμογή της πολιτικής και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του «Euronews», με αφορμή το σκάνδαλο «Κατάργκεϊτ».

Όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν κανόνες που διέπουν την άσκηση πίεσης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με πυρήνα το λεγόμενο «μητρώο διαφάνειας», αλλά απαιτούνται να γίνουν πολύ περισσότερα. Στο διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εγγεγραμμένες πάνω από 12.400 εταιρείες λομπιστών, ενώ άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για περισσότερους από 25.000 λομπίστες.

  • Στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι λομπίστες στον κόσμο. Γι’ αυτό, σ’ αυτές τις δυο πόλεις βρίσκουν «εύκολη πρόσβαση» και επιδιώκουν να έχουν επιρροή τα κράτη, οι εταιρείες και οι οργανώσεις που δεν συμπορεύονται με την αλήθεια, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Στη Μόσχα και στο Πεκίνο, τα αυταρχικά καθεστώτα τους έχουν καταργήσει το κράτος δικαίου και έτσι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη δραστηριότητα των λομπιστών…

Σε μεγάλο βαθμό λοιπόν, η πολιτική έγινε μπίζνες και ο «μηχανισμός του λόμπι» έχει καταλυτικό ρόλο στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα, αλλά πάνω απ’ όλα «καθορίζει το παιχνίδι» για την ειρήνη και τον πόλεμο.

Οι ψηφοφόροι σε κάθε χώρα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την εφαρμογή εδικών κανόνων, να ελέγχουν την κάθε εξουσία με διαφανείς διαδικασίες και κυρίως να επιλέγουν πρόσωπα όχι με βάση τα κομματικά κριτήρια και τη «βαθμολογία της διασημότητας», αλλά προτάσσοντας κυρίως ηθικά κριτήρια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η διαφθορά είναι πηγή πολλών κακών για την κοινωνία και την χώρα: Η συμπεριφορά του κόσμου και το σύστημα Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: