Η διαφθορά είναι πηγή πολλών κακών για την κοινωνία και την χώρα: Η συμπεριφορά του κόσμου και το σύστημα Δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Παλιές …καλές στιγμές! Φωτογραφία από τον ΔΗΣΥ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Νέα Υόρκη

Η μεγαλύτερη απειλή της Δημοκρατίας είναι η διαφθορά. Μία από τις βασικότερες αιτίες της ακραίας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας είναι η διαφθορά.

Σημαντικός παράγοντας που συντείνει καθοριστικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην αλλοίωση του πολιτιστικού χαρακτήρα μίας χώρας είναι η διαφθορά.

Οι σοβαρές διακρίσεις και ελλείψεις στα συστήματα υγείας και παιδείας οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διαφθορά.

Τις πλείστες φορές, η αποδυνάμωση της πολιτικής ευθύνης, η απουσία διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και η διάθεση για παραχωρήσεις σε ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία είναι άμεσα συνδεδεμένες με φαινόμενα διαφθοράς.

Η πιο αξιοπρόσεκτη πραγματικότητα όμως σχετίζεται με τη συμπεριφορά του κόσμου. Στα περισσότερα κράτη, είτε με δημοκρατικά καθεστώτα είτε με αυταρχικά, παρατηρείται πλέον μία συνήθεια, κυνικότητα, σιωπηρή αποδοχή και μείωση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

  • Σε δημοκρατικές χώρες, μία μεγάλη μερίδα πολιτών ασπάζεται με απάθεια την επικρατούσα άποψη ότι «παντού τα ίδια» και «όλοι διεφθαρμένοι», με αποτέλεσμα να μην αντιδρά, να μην ψηφίζει και με τη στάση της να συντείνει στην εδραίωση και διαιώνιση καταστάσεων και μηχανισμών που προωθούν την διαφθορά.

Σε χώρες με δικτατορικά καθεστώτα και αυταρχικές ηγεσίες, η πιθανότητα για να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση είναι πολύ πιο περιορισμένη λόγω εκφοβισμού, κατασταλτικών μέτρων, διώξεων και φυλακίσεων. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ξεσηκώνονται οι πολίτες μπορεί να επέλθει κατάρρευση καθεστώτος ή η εξέγερση να πνιγεί στο αίμα.

Όπου αντέχει και επιβιώνει η διαφθορά, η λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι προβληματική. Όπου συντηρείται η διαφθορά υπάρχει κατάχρηση δημόσιας εξουσίας για ιδιωτικό κέρδος σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, πλήττεται η ποιότητα δημόσιων υπηρεσιών, ενώ η οικονομική ανάπτυξη εξυπηρετεί την ελίτ και τα συμφέροντα των ολίγων.

Όπου διαμορφώνονται συνθήκες διεφθαρμένου περιβάλλοντος, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τη δράση λαϊκιστών πολιτικών και λαϊκιστικών κομμάτων κάθε ιδεολογικής προέλευσης,

Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και ηγέτες (εκλεγμένοι ή διορισμένοι) χειραγωγούν αποφάσεις και κανόνες που πλήττουν ακόμη και την πατρίδα τους προς δικό τους όφελος (πολιτικό ή οικονομικό), χωρίς κανένα ηθικό ή νομικό κώλυμα και χωρίς καμία (εθνική) ντροπή.

  • Η ολοένα αυξανόμενη επικράτηση της διαφθοράς σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα επιφέρει μεγαλύτερη κρίση και δοκιμασία στις δημοκρατίες και θα εδραιώσει περαιτέρω αυταρχικά (μονοκομματικά και ολιγαρχικά) καθεστώτα. Η διαφθορά είναι πηγή πολλών κακών για την κοινωνία και την χώρα.

Χαραμάδες ελπίδας ανοίγονται όταν ο κόσμος ενημερώνεται σωστά, έγκαιρα και είναι συνειδητοποιημένος για το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.

Όταν επιλέγονται έντιμοι άνθρωποι για δημόσια αξιώματα, δοκιμασμένοι σε αλήθειες και ψέματα.

Όταν οι πολίτες δεν αδιαφορούν μπροστά σε φαινόμενα διαφθοράς από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, απαιτώντας πλήρη διαφάνεια και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Και, κυρίως, όταν το σύστημα Δικαιοσύνης παραμένει ανυποχώρητο και συνεπές στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, χωρίς καμία μορφή διάκρισης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ρωσική εισβολή, ο ακραίος παραλογισμός και “ένα κακό προηγούμενο προς αποφυγήν” για όλους τους απάνθρωπους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: