Εγκαλείται ο Πρόεδρος Μπάιντεν να αλλάξει τακτική με τους Τούρκους: Μπορεί να διασφαλίσει ότι ο Ερντογάν (θα) «μείνει δωροδοκημένος;

epa10429320 US President Joe Biden, with US Secretary of State Antony Blinken and US Secretary of Defense Lloyd Austin, announces the transfer of M1 Abrams tanks to Ukraine during remarks on continued U.S. support to Ukraine in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 25 January 2023. EPA, SHAWN THEW




Ο έγκυρος και δημοφιλής ιστότοπος «19FortyFive» σε άρθρο του Clifford Smith τονίζει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden) χρειάζεται μια αλλαγή τακτικής, όσον αφορά την αντιμετώπιση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τίτλος του άρθρου: Can the Biden Administration Ensure that Turkey’s Erdogan “Stays Bribed?” – Μπορεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι ο Ερντογάν της Τουρκίας (θα) «μείνει δωροδοκημένος;»

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, ο Λευκός Οίκος έχει ειδοποιήσει ανεπίσημα το Κογκρέσο για την υποστήριξή του για την πώληση στην Άγκυρα προηγμένων F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης για τα υπάρχοντα F-16 της Τουρκίας. Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να υποβάλει επίσημα μια τέτοια συμφωνία στο Κογκρέσο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει την πώληση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε θριαμβευτικά ότι έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα σχετικά με την αμφιλεγόμενη πώληση, αν και παραδέχεται ότι τα εμπόδια του Κογκρέσου θα μπορούσαν ακόμα να δημιουργήσουν προβλήματα. Αξιωματούχοι της διοίκησης λένε ότι η έγκριση της πώλησης θα βοηθήσει να πειστεί η Τουρκία να εγκρίνει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υποστήριζε την πώληση προηγμένων F-16 στην Τουρκία. Η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά την άρση της αντίθεσης της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από μια αναφερόμενη σημαντική πρόοδο, σύμφωνα με την οποία το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη συμφώνησαν να λάβουν ορισμένα μέτρα κατά Τούρκων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Ενώ ο Biden αρνήθηκε το «δούναι και λαβείν», όλοι κατάλαβαν ότι η υποστήριξή του προέκυψε σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Σκανδιναβίας. Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε να μιλάμε για αυτό σχεδόν επτά μήνες μετά; αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Εν ολίγοις, επειδή ο Ερντογάν δεν θα μείνει δωροδοκημένος.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Rudy Giuliani αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο του «Ηγεσία» στην ιδέα ότι πρέπει να «δωροδοκείτε μόνο εκείνους που θα παραμείνουν δωροδοκημένοι». ‘Το να μένεις δωροδοκημένος δεν είναι τεχνικά θέμα δωροδοκίας’, αλλά, όπως το θέτει ο Giuliani:

«Μπορείς να είσαι φιλελεύθερος, συντηρητικός… μπορείς να είσαι ακόμη και απατεώνας, αλλά όταν κάνεις μια συμφωνία, την κρατάς». Ωστόσο, «Μερικές φορές ένας ηγέτης δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να ασχοληθεί με κάποιον αναξιόπιστο» και σε τέτοιες στιγμές, πρέπει να «περιλαμβάνεις κάθε λεπτομέρεια» και ακόμη και να γνωρίζεις ότι «θα βρει κάποιον τρόπο να ξεφύγει από αυτήν».

Οι ειδικοί στον τομέα αποκαλούν τον Ερντογάν πανισλαμιστή, νεο-οθωμανό, αυταρχικό. Έχει συλλάβει συστηματικά δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης, έχει κατασχέσει μεγάλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και έχει θέσει εκτός νόμου αντίπαλα πολιτικά κόμματα. Οι ενέργειες του Ερντογάν, καθώς και οι δηλώσεις που έκανε σε ιδιωτικές συνομιλίες που διέρρευσαν, αποδεικνύουν ότι περιφρονεί τη δυτική συμμαχία και βλέπει το ΝΑΤΟ ως λίγο, αλλά και ως ένα εργαλείο για μόχλευση.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι όταν ο Ερντογάν αρνήθηκε τη συμφωνία για την απελευθέρωση του πάστορα Andrew Brunson, που κρατείται με προφανώς φανταστικές κατηγορίες για τρομοκρατία, αφότου ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) βοήθησε τον Ερντογάν να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός Τούρκου πολίτη που κρατείται στο Ισραήλ.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Biden δεν έχει λάβει υπόψη της αυτή την ιστορία, όταν πρόκειται για την Τουρκία και τα F-16.

Σύμφωνα με αποκλειστική αναφορά της Wall Street Journal, «οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden υποστήριξαν ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη χώρα» και ότι το βλέπουν ως «καρότο και μαστίγιο», για να δελεάσουν τον Ερντογάν για τη είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αλλά όπως και στο ζήτημα Brunson, ο Ερντογάν έχει ήδη δωροδοκηθεί — από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ευρύτερα. Ωστόσο, δεν τηρεί τη δική του πλευρά της συμφωνίας.

Είναι τεχνικά αληθές ότι η αρχική συμφωνία της Τουρκίας να εγκαταλείψει το βέτο της ήταν υπό τον όρο ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα τηρούσαν την υπόσχεσή τους να πατάξουν τις Τούρκους που ο Ερντογάν θεωρεί τρομοκράτες και να ξαναρχίσουν κάποιες πωλήσεις όπλων παρά την καταπίεση των Κούρδων από την Τουρκία. Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι και οι δύο χώρες έχουν κάνει ό,τι θα μπορούσε εύλογα να αναμένεται να κάνουν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του.

Η Σουηδία έχει πραγματικά ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα (μια έννοια που μπορεί να φαίνεται ξένη στον Ερντογάν, ο οποίος έχει δυσφημήσει την τουρκική δικαστική ανεξαρτησία) και οι Σουηδοί δικαστές έχουν απορρίψει ορισμένες από τις εκδόσεις που επιθυμούσε ο Ερντογάν, ενώ επέτρεψαν άλλες. Η Σουηδία έχει ήδη σκληρύνει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους μετά από αίτημα της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου απαιτεί επίσης από τη Σουηδία να διώξει τους διαδηλωτές για το κάψιμο ενός ομοιώματος του Ερντογάν, μια κίνηση που σχεδόν σίγουρα θα παραβίαζε τη σουηδική νομοθεσία, καθώς και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ελευθερίας του λόγου. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επειδή σε μια διαδήλωση στη Σουηδία κάηκε ένα Κοράνι.

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν προβάλλει σκόπιμα παράλογες απαιτήσεις, αφού αρχικά συμφώνησε να επιτρέψει στη Σουηδία να μπει στο ΝΑΤΟ, ενδεχομένως για να καθυστερήσει τις Σκανδιναβικές χώρες μέχρι μετά την εκλογή του, ή χειρότερα. Αυτή είναι η συμπεριφορά κάποιου που δεν θα μείνει δωροδοκημένος, τονίζει ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden φαίνεται να δίνει στον Ερντογάν ακόμη περισσότερα περιθώρια κινήσεων. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι το Κογκρέσο ενδέχεται να μην εγκρίνει την πώληση, εκτός εάν επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό είναι μια απλή αληθοφάνεια.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez), προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν την πώληση.

Ωστόσο, υποθέτοντας ότι οι αναφορές είναι ακριβείς, η κυβέρνηση (Biden) σταμάτησε να λέει ότι η αποτυχία να επιτραπεί στη Σουηδία και στη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα έχει ως αποτέλεσμα τον τερματισμό κάθε πιθανότητας η Τουρκία να πάρει F-16, ακόμη και όταν η Τουρκία ζητά να επισπευσθούν οι πωλήσεις των F-16.

Αλλά το να επιτραπεί στη Σουηδία και στη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι η απολύτως ελάχιστη απαίτηση. Πράγματι, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να απαιτήσει αλλαγές στη συμπεριφορά της Άγκυρας, που υπερβαίνουν κατά πολύ την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, καθώς ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου είναι απασχολημένοι με παράλογους όρους στη Σουηδία, ο Τσαβούσογλου επιμένει ότι δεν θα αγοράζει προϊόντα από χώρες που θέλουν να θέσουν όρους στις πωλήσεις προηγμένων F-16, αναφερόμενος προφανώς στις απαιτήσεις του Κογκρέσου να μην χρησιμοποιεί η Τουρκία προηγμένα F-16 για να ανταγωνιστεί την Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία προκαλεί με παράνομες υπερπτήσεις σε καθημερινή βάση.

Πράγματι, η παρεμπόδιση της εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μόνο μία από τις πολλές αμαρτίες, που θα έπρεπε να κοστίσει στην Τουρκία την προσπάθειά της να αποκτήσει προηγμένα F-16. Οι πολλές καταχρήσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ, και κατά των Αρμενίων για την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, είναι επίσης σημαντικοί λόγοι.

Επιπλέον, ο μόνος λόγος για τον οποίο αυτό αποτελεί ακόμη ένα ζήτημα οφείλεται στην αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο – με την αψήφιση των υποχρεώσεων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ – την έβγαλε από το ακόμη πιο προηγμένο πρόγραμμα των F-35. Το σύστημα F-35 θα πωλείται πλέον μόνο στον οιωνεί εχθρό της Τουρκίας, την Ελλάδα.

Κάποια από αυτά συμβαίνουν κεκλεισμένων των θυρών και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι ακριβώς λέει η κυβέρνηση Biden κατ’ ιδίαν. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον Ερντογάν έναν δρώντα που «θα μείνει δωροδοκημένος». Αυτό είναι ένα λάθος.

Η κυβέρνηση Biden πρέπει να πάρει μια σημαντική αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορά εκ των προτέρων, διαφορετικά κινδυνεύει να πάρει ελάχιστα ή καθόλου.

Μακροπρόθεσμα, η τουρκική ανυπακοή μπορεί μόνο θα επιδεινωθεί, εάν δεν επιμείνουμε να διασφαλίσουμε ότι θα εκπληρωθεί πρώτα η δική μας πλευρά της συμφωνίας.

Η διολίσθηση της Τουρκίας σε ένα αυταρχικό κράτος είναι προφανής, αλλά αρκετά αδιαφανής που ορισμένοι εξακολουθούν να αδυνατούν να κατανοήσουν τη σημασία της.

Εάν η κυβέρνηση Biden δεν εσωτερικεύσει γρήγορα την αλήθεια σχετικά με τη συγκλονιστική κάθοδο της Τουρκίας, να αναμένουμε ότι θα πλήττονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των υποψήφιων μελών του στη Σκανδιναβία και η κοινή μας υπόθεση για τη νίκη της Ουκρανίας.

Clifford Smith είναι ο διευθυντής του Middle East Forum στο Washington Project.

ΠΗΓΗ: ιστότοπος «19FortyFive» – Άρθρο του Clifford Smith

Αποκαλύψεις Πομπέο για τον «απολυταρχικό» Ερντογάν: Το μαρτύριο με το τρίωρο βίντεο, τα ψεύδη των αυλικών και η πόρτα που παραλίγο να σπάσει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: