Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Λευκό Οίκο είναι δέκα λεπτά δρόμος: Η σύντομη απάντηση για τον “ξαφνικό έρωτα” Ερντογάν και Άσαντ είναι όχι, είπε ο περίφημος Κίρμπι! (video)

epa10335250 National Security Council Coordinator for Strategic Communications John Kirby (R) and White House Press Secretary Karine Jean-Pierre (L) participate in a press briefing in the James Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το επόμενο πεδίο «σύγκρουσης» των Τούρκων με τους Αμερικανούς θα είναι για τα …μάτια του αυταρχικού προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, αλλά ας μην προτρέξουμε, διότι αν και φωνάζουν οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και παρουσιάζονται θυμωμένοι, κάποια δικαιολογία θα σκαρφιστούν για να μην δημιουργηθεί οξύτατη κρίση.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι «μαγειρεύεται» στην Άγκυρα, να αναφέρουμε ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδιάζουν μία υψηλού επιπέδου συνάντηση με τον Άσαντ, μέσω της οποίας θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το νέο του «πρόσωπο» του Σύριου δικτάτορα, ανακοινώνοντας το τέλος του εμφυλίου πολέμου, που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Το πρόβλημα για την Τουρκία, είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση διαφωνεί σφόδρα με αυτή την κίνηση του Ερντογάν και του Πούτιν, και έχουν ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να μην συναντήσει τον Άσαντ, διότι στην πραγματικότητα θα τον νομιμοποιεί.

  • Οι Αμερικανοί θυμίζουν ότι πρόκειται για ένα στυγνό δικτάτορα και δολοφόνο, ο οποίος -όπως ισχυρίζονται- έχει χρησιμοποιήσει και χημικά εναντίον των αντιπάλων του.

Βεβαίως, όποτε η Ουάσιγκτον ζήτησε από τον Ερντογάν -στο όνομα της συμμαχίας και της στρατηγικής συνεργασίας- να μην κάνει αυτό ή εκείνο, να μην προκαλεί με αντιδυτικές ενέργειες, αυτός θα πράξει ακριβώς το αντίθετο. Και είναι ανυπάκουος, διότι οι γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον του συγχωρούν τα πάντα, διότι -όπως λένε- η Δύση δεν μπορεί να χάσει την Τουρκία, η στρατηγική σημασία της οποίας έχει μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

Όπως μας είπε ένας διπλωμάτης, οι δραστηριότητες στη βάση του Ινσιρλίκ έχουν στην ουσία μειωθεί δραματικά και οι στρατιωτικές σχέσεις είναι καλές αλλά όχι άριστες όπως στο παρελθόν. Πιστεύει, επίσης, ότι όσο θα αυξάνεται η αμερικανική δραστηριότητα στην Αλεξανδρούπολη, τόσο θα μειώνεται και η αξία του Βοσπόρου.

Από το 2008 που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, ο Ερντογάν έχει αναδειχθεί στον ταραχοποιό του ΝΑΤΟ και στον άνθρωπο που δημιουργεί τεράστια προβλήματα μέσα στη Δυτική Συμμαχία, τα οποία αποτελούν βούτυρο, και μαρμελάδα μαζί, στο ψωμί του αυταρχικού προέδρου της Ρωσίας.

Ο διπλωμάτης ομολόγησε ότι εάν όλα αυτά τα έκανε μία άλλη νατοϊκή χώρα, οι Αμερικανοί θα έριχναν αστραπές και κεραυνούς. Και αυτή η διαπίστωση είναι εξαιρετικά ενοχλητική.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου, εμφανίστηκε μαζί με την εκπρόσωπο, Karine Jean-Pierre ο Σύμβουλος για θέματα Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC), Τζον Κίρμπι (John Kirby), στον οποίο ετέθη το ερώτημα για την πιθανή συνάντηση του Ερντογάν με τον Άσαντ με την βοήθεια του Πούτιν.

  • Όπως γνωρίζετε, είπε ο δημοσιογράφος, υπάρχει αυτού του είδους η προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και το καθεστώς του Άσαντ με την διαμεσολάβηση των Ρώσων. Από την σκοπιά της κυβέρνησης, θεωρείτε αυτό ως ένα σωστό βήμα; ρωτήθηκε. Και θα πληρώσουν το τίμημα αυτού (του βήματος πάλι), οι Κούρδοι;

Ο κ. Κίρμπι απάντησε ως εξής:

Η σύντομη απάντηση είναι όχι (σ.σ. το όχι προφανώς αφορά και τη συνάντηση, και τους Κούρδους). Πρόσθεσε:

Δεν έχουμε εξομαλύνει τις σχέσεις μας με το καθεστώς του Άσαντ και δεν ενθαρρύνουμε κανένα έθνος-κράτος να εξομαλύνει τις σχέσεις με το καθεστώς (του προέδρου της Συρίας).

Αλλά θα δούμε που θα καταλήξουν αυτές οι συνομιλίες και τι θα προκύψει πραγματικά από αυτές. Δεν θέλω να προτρέξω από εκεί που βρίσκονται. Αλλά προφανώς δεν υποστηρίζουμε την εξομάλυνση με τον Άσαντ.

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν μάσησε τα λόγια του, ούτε τα στρογγύλεψε όπως ο κ. Κίρμπι.

Ο δημοσιογράφος υπέβαλε την εξής ερώτηση: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλαίσιο μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτή η δήλωση έγινε μετά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Σύριων και Τούρκων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα. Έχετε κάποια θέση σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης, κατ’ ιδίαν, μεταξύ του Ερντογάν και του Αλ Άσαντ στο μέλλον;

Και έλαβε την απάντηση από τον εκπρόσωπο Νεντ Πράις, που είναι διαφορετική από αυτήν του συμβούλου του NSC:

Λοιπόν, έχουμε δει αναφορές για πιθανές συναντήσεις, είτε πρόκειται για διμερή συνάντηση, είτε για τριμερή συζήτηση που περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Δεν θα ομαλοποιήσουμε και δεν υποστηρίζουμε άλλες χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ.

Δεν είδαμε ότι αυτό το καθεστώς στη Δαμασκό έχει κάνει κάτι που θα άξιζε την εξομάλυνση ή τη βελτίωση των σχέσεων με τους εταίρους και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Καθώς ο συριακός λαός συνεχίζει να υποφέρει από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου, η υποστήριξή μας για μια πολιτική λύση υπό τη Συρία, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει σταθερή και όποιος εμπλέκεται με το καθεστώς θα πρέπει να ρωτήσει πώς αυτή η δέσμευση ωφελεί τον συριακό λαό, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συμμάχους, με εταίρους στον ΟΗΕ για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη πολιτική λύση και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε να επιτευχθεί.

Η απόσταση, με τα πόδια, του Λευκού Οίκου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι λιγότερο από δέκα λεπτά. Αλλά στην εποχή μας, η συνεννόηση γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Μετά την αποχώρηση της Τζένιφερ Ψάκι από τον Λευκό Οίκο, το Γραφείο Τύπου έχει μετατραπεί σε «παιδική χαρά». Η επιλογή της Karine Jean-Pierre αποδείχθηκε ότι ήταν κακή, καθώς δεν έχει ιδέα για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γι’ αυτό και μετακόμισε στο Λευκό Οίκο από το Πεντάγωνο ο Τζον Κίρμπι. Από τότε, είμαστε μάρτυρες μίας «συνεννόησης κωφών» μεταξύ της αμερικανικής προεδρίας, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έδειξαν ένα έντονο εκνευρισμό για τις νέες περιπέτειες του Ερντογάν, αυτή τη φορά με τον Άσαντ, δεν προβλέπεται η μεγάλη σύγκρουση που θα που θα έστελνε τις σχέσεις στα τάρταρα…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

“Χόρευε” με τις …λέξεις ο εκπρόσωπος του Στέιτ: Είναι οι Κούρδοι της Συρίας σύμμαχοι ή τρομοκράτες; τον ρώτησε η Hellas Journal: Η απάντηση δεν άρεσε… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: