“Χόρευε” με τις …λέξεις ο εκπρόσωπος του Στέιτ: Είναι οι Κούρδοι της Συρίας σύμμαχοι ή τρομοκράτες; τον ρώτησε η Hellas Journal: Η απάντηση δεν άρεσε… (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν. Φωτογραφία State Department photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Κάθε φορά που οι διαπιστευμένοι ανταποκριτές ερωτούν τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία, γνωρίζουν ότι θα απαγγείλει το …ποίημά του και θα πάει παρακάτω. Τελικά, παρά το γεγονός ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής δύναμης, Ταγίπ Ερντογάν δεν αντέχει να μυρίσει καν τους Αμερικανούς, γι’ αυτούς είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος!

Όχι δεν πρέπει περί αστείου ή ανεκδότου. Ότι, μα ότι και να ρωτήσουμε, η απάντηση είναι η ίδια. Σε σημείο, που μερικές φορές χαμογελά και ο ίδιος. Ίσως και να καταλαβαίνει, ότι η όλη ιστορία με την Τουρκία είναι ένα κακόγουστο ανέκδοτο, με το οποίο δεν γελάει κανείς.

Αντίθεται σκέφτονται αυτό: Για πόσο καιρό ακόμα θα αυτο-κοροϊδεύονται; Κρίμα η υπερδύναμη του πλανήτη μας. Ανοίγουν ένα τεράστιο βιβλίο και διαβάζουν τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, που ετοιμάζουν γραφειοκράτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Θα καταλάβετε διαβάζοντας παρακάτω…

  • Επειδή είχαμε λάβει κάποιες ενοχλητικές πληροφορίες που αναφέρονταν στην πιθανότητα οι Αμερικανοί να προδώσουν ξανά τους Κούρδους, αποφασίσαμε να φέρουμε το θέμα στην καθημερινή ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι απόψεις διίσταντο πριν από την ενημέρωση με πιο ισχυρή αυτή που υπέθετε ότι οι Αμερικανοί, χωρίς τους Κούρδους της Συρίας, είναι ανύπαρκτοι στην πολύπαθη χώρα, η οποία ταλαιπωρείται και σήμερα από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές και της Συρίας, επειδή τους προστατεύουν οι Κούρδοι και οι Κούρδισες. Η οργάνωση YPG έχει χάσει χιλιάδες μέλη για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.).

Άρα χωρίς τις γυναίκες και τους άνδρες της κουρδικής οργάνωσης, το Ι.Κ. θα είχε καταλάβει το μεγαλύτερος μέρος της Συρίας και του Ιράκ. Οι Κούρδοι, με τους Άραβες συμμάχους τους, που κέρδισαν τον πόλεμο, φυλάνε και χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ανήκουν στο Ι.Κ. σε φυλακές στη Συρία.

Είναι μία κολοσσιαία επιχείρηση για να διοικηθούν αυτά τα στρατόπεδα κράτησης των τζιχαντιστών. Φανταστείτε πόσα φαγητά χρειάζονται για τους 12 χιλιάδες φυλακισμένες και φυλακισμένους. Ή πόσοι μάχιμοι απαιτούνται για να τους φυλάνε ώστε να μην δραπετεύσουν.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, υποβάλαμε σχετικές ερωτήσεις στον εκπρόσωπο Νέντ Πράις, ο οποίος -όπως πάντα- μας απάντησε με ευγένεια και θα έλεγα ότι αποκάλυψε αυτό που φοβούνται οι Κούρδοι.

  • Ότι πιθανότατα η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σκέφτεται διαφορετικά για τους μαχητές του YPG απ’ ότι στην αρχή της προεδρικής του θητείας. Βεβαίως, μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο: Να άφησε ο εκπρόσωπος τη γλώσσα του να πάει περίπατο… Και δεν διάβασε τι γράφει στο μεγάλο βιβλίο…

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μια ερώτηση για την Τουρκία. Σας άκουσα την περασμένη εβδομάδα. Μιλήσατε ξανά με θετικά λόγια για την Τουρκία ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως η Τουρκία κατηγορεί τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνεργασία με τρομοκράτες. Εννοούν τους Κούρδους της Συρίας, νομίζω. Είναι οι Σύριοι Κούρδοι του YPG – είναι σύμμαχοί σας; Ή είναι τρομοκράτες, όπως λέει η Τουρκία;

Κύριος ΠΡΑΙΣ: Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας. Η Τουρκία έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της για την ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες, ενώ συνεχίζουμε να διώκουμε (και να συμμετέχουμε) στην κοινή πρόκληση που έχουμε στη Συρία. Και αυτό είναι να φροντίσουμε ώστε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να μην είναι σε θέση να ανασυσταθεί.

Ο Συνασπισμός (που έχει στόχο) την ήττα του ISIS ή του Daesh έχει επιτύχει σημαντικά κέρδη τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλουμε να φροντίσουμε να τεθούν σε κίνδυνο αυτά τα σημαντικά κέρδη ή, χειρότερα, να ανατραπούν. Και έτσι φυσικά θα συνεχίσουμε να έχουμε στενές διαβουλεύσεις με την Τουρκία για αυτό. Κατανοούμε και εκτιμούμε τη θέση τους, αναγνωρίζουμε τη θέση τους και πρέπει να συνεχίσουμε τον στενό συντονισμό και τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε αυτές τις πολύ κοινές προκλήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, αλλά συνεργάζεστε ταυτόχρονα με τους Κούρδους του YPG, σωστά;

Κύριος ΠΡΑΙΣ: Οι Κούρδοι εταίροι μας στο έδαφος ήταν ένα σημαντικό στοιχείο σε εκείνη την εκστρατεία που ανέφερα, που ανέλαβε να αναγκάσει σε υποχώρηση και τελικά να εξαλείψει το Daesh. Φυσικά υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες που αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Το PKK είναι μία από αυτές. Ήμασταν ξεκάθαροι ως προς αυτό. Μπορούμε να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας χωρίς να παραβλέπουμε αυτό που είναι τελικά ο κοινός μας στόχος, και αυτός είναι να φροντίσουμε ώστε το ISIS να μην είναι σε θέση να ανακτήσει τη δύναμη του ή να ανασυνταχθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν λοιπόν γράψω ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν είναι τρομοκράτες και είναι σύμμαχοί σας, έχω δίκιο;

Κύριος ΠΡΑΙΣ: Ζωγραφίζετε με ένα πολύ φαρδύ πινέλο. Μιλώ για συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια. Αλλά θα πω ποιος είναι σύμμαχος: η Τουρκία είναι σύμμαχος. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία για τις κοινές ανησυχίες μας.

Στην τελευταία ερώτηση κάνει το λάθος και χαρακτηρίζει συμμάχους μόνο τους Τούρκους. Όχι τους Κούρδους, που είναι οι πραγματικοί φίλοι της Αμερικής, την οποία δεν έχουν προδώσει ποτέ. Αντίθετα συνέβη αρκετές φορές η Αμερική να προδώσει τους Κούρδους…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η τραγωδία της Κύπρου δεν έχει σταματημό: Οι βασικοί υποψήφιοι υποστηρίζουν μία λύση που χαρακτηρίστηκε “φιλοτουρκική”… Ένα υστερόγραφο για τον κ. Συρίγο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: