Χρυσή χρονιά το 2022 για τον οίκο Christie’s: Εσοδα – ρεκόρ ύψους 8,4 δισ. δολαρίων από τις δημοπρασίες έργων τέχνης

FILE PHOTO: Το κτίριο του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία αρχείου via Wikipedia




«Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ, όχι μόνο για τον οίκο Christie’s αλλά και για την αγορά τέχνης».

Αυτό δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Guillaume Cerutti, διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών, για τα 8,4 δισ. δολάρια που συγκέντρωσε ο οίκος το 2022 .

“Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά τα στοιχεία αυτά δείχνουν την ανθεκτικότητα της αγοράς τέχνης”.

Οι πωλήσεις σε δημοπρασίες αντιπροσώπευαν 7,2 δισ. δολάρια του συνόλου και οι ιδιωτικές πωλήσεις 1,2 δισ. δολάρια. Πάνω από 45.000 παρτίδες πωλήθηκαν από τον Christie’s κατά τη διάρκεια του έτους, με ένα ισχυρό μέσο ποσοστό πώλησης 85%.

Σε αντίθεση με τον οίκο Sotheby’s, ο οποίος συνδύασε για πρώτη φορά φέτος τις δημοπρασίες ακινήτων και κλασικών αυτοκινήτων με τις πωλήσεις έργων τέχνης και ειδών πολυτελείας, ο Cerutti σημείωσε πώς ο Christie’s είναι “πουριστές”.

Πρόσθεσε: “Εδώ, εστιάζουμε στην τέχνη και την πολυτέλεια, που είναι οι κύριες δραστηριότητές μας”.

Οι καλές τέχνες, ιδίως τα έργα του 20ού και 21ου αιώνα, συνέβαλαν σημαντικά στα κέρδη της εταιρείας.

Οι πωλήσεις μόνο σε αυτή την κατηγορία ανήλθαν σε 6,2 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με πέρυσι.

Τα είδη πολυτελείας απέφεραν 988 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 2%- τα κλασικά έργα κατέγραψαν 789 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 37% σε σχέση με το 2021- αλλά η ασιατική τέχνη μειώθηκε κατά 20% στα 397 εκατ. δολάρια.

Το σύνθημα για το 2022 ήταν οι συλλογές. Ο Cerutti περιέγραψε την πώληση Paul G. Allen, η οποία απέφερε το ρεκόρ των 1,6 δισ. δολαρίων (αν και όλα ουσιαστικά προπωλήθηκαν μέσω εγγυήσεων), ως “μια καθοριστική στιγμή για την αγορά τέχνης, την τέχνη και τη φιλανθρωπία” -αν και ο Christie’s δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποια φιλανθρωπικά ιδρύματα θα επωφεληθούν από την πώληση.

Αυτό και άλλες συλλογές ενός ιδιοκτήτη, όπως η πρώτη πώληση αφιερωμένη στο ζεύγος καλλιτεχνών Claude και Francois-Xavier Lalanne στις ΗΠΑ, συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση (73%) των πωλήσεων στην αμερικανική ήπειρο, οι οποίες έφτασαν συνολικά τα 4,55 δισ. δολάρια.

Ο Christie’s France συγκέντρωσε περίπου 500 εκατ. δολάρια, το υψηλότερο σύνολο που έχει ποτέ συγκεντρώσει, με συλλογές, μεταξύ των οποίων και εκείνη του σχεδιαστή μόδας Hubert Givenchy, να συγκεντρώνουν και πάλι τα μισά έσοδα.

Οι δαπάνες στην Ασία, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά 20% στα 833 εκατ. δολάρια – κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη σε μια χρονιά που εξακολουθεί να στιγματίζεται από τους περιορισμούς του Covid, ιδίως στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ασιάτες συλλέκτες εξακολουθούν να θεωρούνται το κλειδί για την ανάπτυξη, ιδίως όσον αφορά τους αγοραστές της χιλιετίας, το 40% των οποίων το 2022 θα προέρχεται από την Ασία.

Συνολικά, οι millennials αντιπροσώπευαν το 21% των παγκόσμιων αγοραστών και δημιούργησαν το 10% (172 εκατ. δολάρια) της συνολικής παγκόσμιας αγοράς σύγχρονης τέχνης, με καυτούς νέους καλλιτέχνες όπως ο Matthew Wong, ο Adrian Ghenie και η Anna Weyant μεταξύ των αγαπημένων.

Επιπλέον 110 εκατ. δολάρια δαπανήθηκαν για ρολόγια, κοσμήματα, τσάντες, αθλητικά παπούτσια και κρασί.

Αποδεικνύοντας τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας, ένα εξαιρετικό 89% των αγοραστών αγόρασε μέσω διαδικτυακών καναλιών.

Καθώς οι πελάτες αναζητούν μεγαλύτερη σιγουριά σε μια λιγότερο ταραγμενη αγορά, οι εγγυήσεις αυξήθηκαν κατά 86% σε σχέση με το 2021 (688 το 2022 έναντι 369 πέρυσι).

Αν και, όπως σημείωσε ο Cerutti, “οι εγγυήσεις είναι πολύ συχνά στο παιχνίδι για παρτίδες υψηλότερης αξίας”, οπότε δεν ήταν “καθοριστικός παράγοντας για το υψηλό ποσοστό πώλησης”.

Πράγματι, οι εγγυήσεις αντιπροσώπευαν μόλις το 1,6% του συνόλου των παρτίδων που πωλήθηκαν από τον Christie’s φέτος- το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 0,9%.

Κοιτάζοντας προς το 2023, ο Ben Gore, επικεφαλής της Christie, περιέγραψε το τι θα συμβεί στη συνέχεια ως “το ερώτημα του τρισεκατομμυρίου δολαρίων”.

Σημείωσε πως η εταιρεία παλεύει με τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ άλλων αντιξοοτήτων.

Όμως, όπως είπε, η κατάσταση είναι δύσκολη: “Η δύναμη αυτού που κάνουμε -με τις συλλογές, με την επιμέλεια, με μια ισχυρή ομάδα- θα μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε”.

ΠΗΓΗ: theartnewspaper

Μηνύσεις κατά Μet και Ιδρύματος Γουλανδρή για έργο του Βαν Γκογκ: Ηταν λάφυρο των Ναζί και αποκτήθηκε παρανόμως λένε κληρονόμοι συλλέκτριας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: