Μηνύσεις κατά Μet και Ιδρύματος Γουλανδρή για έργο του Βαν Γκογκ: Ηταν λάφυρο των Ναζί και αποκτήθηκε παρανόμως λένε κληρονόμοι συλλέκτριας

Vincent van Gogh (1853 – 1890) La cueillette des olive. Πηγή: Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή




Οι κληρονόμοι μιας Εβραϊκής συλλέκτριας, της οποίας τα έργα κατασχέθηκαν από τους Ναζί όταν διέφυγε από τη Γερμανία το 1936 μηνύουν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή για να εξασφαλίσουν την επιστροφή (ή την αποζημίωση για) έναν πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Η μήνυση, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Καλιφόρνια στο Όκλαντ, απαριθμεί ως ενάγοντες εννέα κληρονόμους της Hedwig Stern, μιας συλλέκτριας που έφυγε από τη ναζιστική Γερμανία και τελικά εγκαταστάθηκε στο Μπέρκλεϋ.

H Hedwig Stern. Πηγή: Alabama Holocaust Education Center

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνεχίζει να διακρατά τον πίνακα παρά τα προβλήματα που σχετίζονται με την προέλευσή του και ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Met) τον απέκτησε το 1956 και στη συνέχεια τον «πώλησε κρυφά» το 1972 για να αποφύγει αξιώσεις αποκατάστασης.

Το εν λόγω έργο, La cueillette des olives (The Olive Picking, 1889), παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το έτος στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ και αυτή τη στιγμή επιστρέφει στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα.

Στον ιστότοπο του ιδρύματος, η προέλευσή του παρουσιάζει ένα κενό μεταξύ του 1924 και 1948, περίοδο που καλύπτει εξ ολοκλήρου τη συστηματική λεηλασία του πλούτου των Εβραίων Γερμανών από τους Ναζί.

Η καταγγελία εκτιμά την αξία του πίνακα σε “πάνω από 75.000 δολάρια”, με βάση το ελάχιστο ποσό που οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι έλαβε το Met για αυτόν, αν και η πραγματική τιμή πώλησής του το 1972 και η αξία του σήμερα είναι σίγουρα πολύ υψηλότερες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ο πίνακας μετά την αποσύνδεσή του από τη συλλογή του Met, αποκτήθηκε από το ίδρυμα μέσω της εμπορικής γκαλερί Marlborough Fine Art.

Πρόσφατο ρεπορτάζ των New York Times εκτίμησε πρότεινε ότι η ζητούμενη τιμή για το Βαν Γκογκ ήταν της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.

Η καταγγελία ισχυρίζεται ότι ο πίνακας αποκτήθηκε, παραδόθηκε αθόρυβα και τελικά πουλήθηκε υπό τις οδηγίες του επικεφαλής επιμελητή και υποδιευθυντή του μουσείου της Νέας Υόρκκης, ενώ γνώσει του ότι υπήρχαν προβλήματα προέλευσης γύρω από το έργο.

«Η πώληση του The Olive Picking πληρούσε τα αυστηρά κριτήρια του μουσείου,  συγκεκριμένα, το έργο θεωρήθηκε χαμηλότερης ποιότητας από άλλα έργα του ίδιου τύπου της συλλογής», δήλωσε στο The Art εκπρόσωπος του μουσείου και πρόσθεσε:

“Παρότι το Met επιμένει με σεβασμό στη θέση του ότι αυτό το έργο μπήκε στη συλλογή του νόμιμα και σύμφωνα με όλες τις κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές του, το μουσείο σέβεται και θα εξετάσει κάθε νέα πληροφορία που έρχεται στο φως.”

Οι ενάγοντες στην υπόθεση είναι εννέα απόγονοι της Hedwig Stern που ζουν στην Καλιφόρνια, την πολιτεία της Ουάσιγκτον και το Ισραήλ. Σύμφωνα με την καταγγελία, έχουν έρθει σε επαφή με εκπροσώπους του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, αλλά δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιστροφή του. Οι εκπρόσωποι των εναγόντων δεν είχαν απαντήσει στα αιτήματα για σχολιασμό τη στιγμή της δημοσίευσης.

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή δήγλωσε στο «The Art Newspaper» ότι «δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για καμία ενέργεια» που σχετίζεται με αξιώσεις για το έργο και «επομένως δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε».

Με πληροφορίες από The Art Newspaper

Σαλώμη: H ταφική σπηλιά της ‘μαίας’ του Ιησού αποκαλύπτει «θησαυρούς» και αρχαιοελληνικές επιγραφές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: