Ομολογία σοκ: “Η Γαλλία, εάν βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πόλεμο υψηλής έντασης, δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ καιρό”

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιθεωρεί στρατιωτικό απόσπασμα. EPA, STEPHANE MAHE, POOL




Ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, Pierre de Villiers σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro (κείμενο Alexandre Devecchio), αναλύει τη γεωπολιτική κατάσταση στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι παρόλο που ο γαλλικός στρατός είναι ο δεύτερος στον κόσμο και ο πρώτος στην Ευρώπη σε επιχειρησιακές ικανότητες, η χώρα δεν θα μπορούσε να αντέξει με την πάροδο του χρόνου και να αντιμετωπίσει τη σκληρότητα ενός πολέμου, όπως αυτόν στην Ουκρανία.

Στην παρατήρηση, ότι η εποχή φαίνεται να σηματοδοτεί την επιστροφή των αυτοκρατοριών, όπως μαρτυρούν η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν (Poutine), αλλά και η Κίνα του Xi ή η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), αφού επισημαίνει τον εδώ και καιρό εξοπλισμό των εν λόγω χωρών, σε 5 έως 10% κάθε χρόνο, σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,  από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου «αφοπλιζόταν για να απολαύσει τα «μερίσματα ειρήνης».

Eκτιμά, ότι η αντιπαράθεση δεν προμηνύει καλό, καθώς, κατά την άποψή του, οι εν λόγω χώρες επιδιώκουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους επιρροή, αυτή των πρώην αυτοκρατοριών. Προσθέτει σε αυτές το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία λόγω της δημογραφικής της ισχύος.

Υποστηρίζει, ότι η ουκρανική κρίση, μετά τη ρωσική εισβολή, σηματοδοτεί την ήττα της ευρωπαϊκής ηπείρου και όχι την επιστροφή μιας κυρίαρχης Ευρώπης,  καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να βαρύνει τις παγκόσμιες υποθέσεις, ειδικότερα ενόψει των τρεχουσών εξελίξεων και ότι το ΝΑΤΟ ανακτά την επιρροή του, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, προσθέτει στην διχοτόμηση της ηπείρου. 

 Θεωρεί μη ρεαλιστική την έννοια της κυρίαρχης Ευρώπης σε μία ομοσπονδιακή Ευρώπη, της οποίας την  οικοδόμηση σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θεμέλια με το ευρώ θεωρεί αδύνατη.

Υπενθυμίζει, ότι από το 2015 αναφέρεται σε δύο διακριτές, και όχι ασύνδετες, ταυτόχρονες γραμμές σύγκρουσης, μία εκ των οποίων είναι η ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία, και εκτιμά, ότι το πρώτο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης μαζί με αυτό της  κλιματικής αλλαγής.

Θεωρεί, ότι με την επιχείρηση Barkhane επιτεύχθηκαν «τεράστιες στρατιωτικές νίκες», οι οποίες όμως, όπως τονίζει, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού, που είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη.

Προσθέτει, ότι αυτό εγείρει ένα άλλο θέμα, το οποίο και έθεσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Emmanuel Macron στις 11 Νοεμβρίου, αυτό της διεθνούς αρχιτεκτονικής, με τους οργανισμούς που προέκυψαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή ο ΟΗΕ.

«Μιλάμε για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ εδώ και είκοσι χρόνια, διότι αυτές οι οργανώσεις φαίνονται ξεπερασμένες απέναντι στην τρομοκρατία και τα Κράτη εξουσίας», τονίζει καταλήγοντας.

ΠΗΓΗ: Le Figaro , Alexandre Devecchio – Pierre de Villiers: «Face à une guerre de haute intensité, la France ne pourrait pas tenir sur la durée»

Το Κατάρ σχεδίαζε τη συνάντηση Ερντογάν-αλ Σίσι από το καλοκαίρι: Αρχικά ο Σουλτάνος “δεν ήταν πολύ συμπαθής στην ιδεά”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: