Διμέτωπος των G7 κατά Κίνας για την απαξίωση των τιμών στο παγκόσμιο εμπόριο και Ρωσίας για την Ουκρανία: Οι νέες κυρώσεις που έρχονται

File Photo epa11365533 Ministers and Central Bank Governors pose for a family photo during the G7 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting in Stresa, Northern Italy, 24 May 2024. The G7 Finance Ministers’ Meeting runs from 23 to 25 May. EPA/JESSICA PASQUALON




Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συναντώνται στην Στρέζα της Ιταλίας ανέφεραν σήμερα ότι «εξετάζουν τη λήψη μέτρων» ενόψει της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» της Κίνας, η οποία πλημμυρίζει τις δυτικές αγορές με προϊόντα χαμηλού κόστους, αλλά και της Ρωσίας σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που είδε το AFP.

Οι ίδιοι εκφράζουν «ανησυχίες» για «την ευρεία χρήση από την Κίνα πολιτικών και πρακτικών εκτός αγοράς», που «βλάπτουν τους εργαζόμενους, τις βιομηχανίες μας και την οικονομική μας ανθεκτικότητα».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την Πέμπτη την G7 να σχηματίσει «ένα ξεκάθαρο και ενιαίο μέτωπο» απέναντι στη «βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας, η οποία δημιουργεί «μακροοικονομικές ανισορροπίες», ζητώντας «απαντήσεις» από τις πληγείσες χώρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σκοπεύουν να «συνεχίσουν να παρακολουθούν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» στην Κίνα και σχεδιάζουν «να λάβουν μέτρα για ισότιμους όρους ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)».

Την Παρασκευή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε την G7 να «παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για την προστασία των βιομηχανικών συμφερόντων της» ενάντια στην Κίνα καλώντας ωστόσο να αποφευχθεί ένας «εμπορικός πόλεμος».

Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τον κίνδυνο οι τεράστιες επιδοτήσεις που χορηγεί η κινεζική κυβέρνηση σε τεχνολογίες, πράσινη ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και μπαταρίες, να οδηγήσουν σε ένα παλιρροϊκό κύμα προϊόντων χαμηλού κόστους σε όλο τον κόσμο που θα έθετε σε κίνδυνο τους ξένους ανταγωνιστές σε αυτούς τους τομείς.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου μια αξιοσημείωτη αύξηση των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδίως ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες για αυτά τα οχήματα, καθώς και σε κρίσιμα μέταλλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της G7 μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, έχει από την πλευρά της εμπλακεί σε αντιπαράθεση με την Κίνα, την οποία κατηγορεί ότι στρεβλώνει την ευρωπαϊκή αγορά πλημμυρίζοντας την με προϊόντα χαμηλού κόστους.

Περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συναντήθηκαν στην Ιταλία, δήλωσαν σήμερα «αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις» εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να «μειώσουν» τα έσοδά της, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των τρόπων που εξετάστηκαν, οι υπουργοί, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Στρέζα στις όχθες της λίμνης Ματζόρε (βόρεια), προτείνουν «να συνεχιστεί η στόχευση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και των μελλοντικών εξαγωγικών δυνατοτήτων της».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υιοθετήσει μια σειρά κυρώσεων για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ασφυξία στη ρωσική οικονομία με μικρή ωστόσο επιτυχία μέχρι στιγμής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει 13 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στοχοθετήσει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που απαγορεύει τη μεταφορά του μέσω της ΕΕ.

Αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων που συζητείται θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τη μαύρη λίστα της ΕΕ σε περισσότερες κινεζικές οντότητες που κατηγορούνται ότι προμηθεύουν στρατιωτικές τεχνολογίες στη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αυτό το θέμα εξετάζεται επίσης στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος των Οικονομικών της G7, που επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της “θα αντιταχθούν στις προσπάθειες αποφυγής ή παράκαμψης των κυρώσεων…”.

Με πληροφορία AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΡ.ΜΙ
Στρέζα, Ιταλία

Οι G7, με την πίεση των ΗΠΑ, επιμένουν: Δάνειο 50 δισεκ. στην Ουκρανία με εγγύηση τα κατασχεμένα ρωσικά κεφάλαια – Η ΕΕ, πάντως, ανησυχεί για τις επιπτώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: