Το Κατάρ σχεδίαζε τη συνάντηση Ερντογάν-αλ Σίσι από το καλοκαίρι: Αρχικά ο Σουλτάνος “δεν ήταν πολύ συμπαθής στην ιδεά”…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE




Με τίτλο «Χειραψία Ερντογάν-Σίσι: Το Κατάρ σχεδίαζε τη συνάντηση για μήνες» και υπότιτλο «Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια ευκαιρία για τη Ντόχα να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής φιλίας και να παίξει σε περιφερειακούς ανταγωνισμούς ενισχύοντας τις σχέσεις της με την Αίγυπτο» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ του Ragip Soylu στην αγγλόγλωσση ιστοσελίδα Middle East Eye.

Καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα κάτωθι:

Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Εμίρης του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani απεικονίστηκε να χαμογελά στο βάθος, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) και ο Αιγύπτιος ομόλογός του αλ Σίσι (Abdel Fattah el-Sisi) έδωσαν τα χέρια για πρώτη φορά λίγο πριν την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, την Κυριακή.

Αρκετές πηγές που γνωρίζουν για τη συνάντηση είπαν στο Middle East Eye ότι η Ντόχα προσπαθούσε να μεσολαβήσει σε μια σύντομη συνάντηση μεταξύ των δύο πρώην εχθρών από το καλοκαίρι.

Μια τουρκική πηγή είπε ότι:

«Ο Erdogan αρχικά δεν ήταν πολύ συμπαθής στην ιδέα να σφίξει τα χέρια με κάποιον που προηγουμένως αποκαλούσε «δολοφόνο» και «δικτάτορα»[…]Το Κατάρ ήθελε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και ο εμίρης ήθελε αυτή η χειραψία να συμβεί κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει το Κάιρο είναι μια χειραψία με τον Erdogan, η οποία θα σήμαινε την πλήρη αναγνώριση του Sisi ως νόμιμο πρόεδρο της Αιγύπτου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Με τίτλο «Η χειραψία με τον Sisi δεν αποκαθιστά ό,τι χάθηκε» δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του İsmet Berkan στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Karar, στο οποίο καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα κάτωθι:

«Με το κόψιμο των δεσμών με την Αίγυπτο και τη διαμαρτυρία εναντίον του Sisi, η Τουρκία δεν ωφέλησε τον αιγυπτιακό λαό, ούτε ωφέλησε τον εαυτό της. Αυτό οδήγησε σε ρήξη των σχέσεων με ολόκληρο σχεδόν τον αραβικό κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να βλέπουν την Τουρκία ως «φιλο-Μουσουλμανική Αδελφότητα» και άρχισαν να εργάζονται εναντίον της, κάτι που είχε μόνιμες συνέπειες που έφεραν την Τουρκία σε δύσκολη θέση σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σημερινή βαθιά απομόνωση της Τουρκίας, από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει, ξεκίνησε από την εξωφρενική αντίδραση στον Sisi. Όπως, όμως, δεν μπορείς να πλυθείς στο ίδιο νερό δύο φορές, η ζημιά των τελευταίων εννέα ετών δεν μπορεί να τελειώσει με μια χειραψία.

Στα μάτια των περισσότερων υποστηρικτών του, ο Tayip Erdoğan είναι ο πιο επιτυχημένος στην εξωτερική πολιτική. Στα μάτια πολλών αντιπάλων του, η μεγαλύτερη αποτυχία του είναι η οικονομία. Νομίζω το αντίθετο.

Είναι σχετικά επιτυχημένος στην οικονομία, παρά τον χονδρό παραλογισμό των δύο τελευταίων ετών, γιατί μέσα σε 20 χρόνια έχει μεταμορφώσει την Τουρκία. Από την άλλη, η μεγαλύτερη αποτυχία του ήταν και θα συνεχίσει να είναι (είτε είναι στην εξουσία είτε όχι) στην εξωτερική πολιτική.

Tο πιο εντυπωσιακό είναι ίσως το αδιέξοδο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος ενώθηκαν για να μοιραστούν μια Οικονομική Ζώνη Ενδιαφέροντος, η Τουρκία παρακολoυθούσε, και όταν συμφώνησαν, η Τουρκία βγήκε και είπε: ‘Δεν θα τους αφήσω να το επιβάλλουν’.

Η Αίγυπτος εξορύσσει και πουλάει το φυσικό της αέριο. Το Ισραήλ το εξάγει και το πουλάει. Σύντομα η Κύπρος θα αρχίσει να το εξορύσσει και να το πουλάει.

Στο Αιγαίο, η Τουρκία, με πληθυσμό 84 εκατομμυρίων, έχει μείνει πίσω για πρώτη φορά σε στρατιωτικό επίπεδο από την Ελλάδα, με πληθυσμό 14 εκατομμυρίων. Σήμερα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκάθαρη υπεροχή πρώτου χτυπήματος.

Η Αμερική, στην οποία λέγαμε συχνά ‘θα σε διώξουμε’, άφησε τελικά δυσλειτουργική τη Βάση του Incirlik και τη μετέφερε στην Ελλάδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, δημιούργησε άλλη μια γιγάντια βάση στην Αλεξανδρούπολη, εμποδίζοντας την Τουρκία να απειλήσει την Ελλάδα από ξηρά.

Με άλλα λόγια, δεν έχουμε πλέον καμία υπεροχή έναντι της Αθήνας στον αέρα, στη θάλασσα ή στη στεριά. Η χειραψία με τον Sisi δεν θα φέρει πίσω ό,τι έχει χαθεί».

ΠΗΓΗ: Ragip Soylu στην αγγλόγλωσση ιστοσελίδα Middle East Eye

Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360: Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης * Υπόγειες διαδρομές τεράστιων χρηματοδοτήσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: