Ο μοναχικός αγώνας των Κούρδων και η παρακαταθήκη των ηρώων μας: “Όλοι μαζί Έλληνες μπορούμε πολλά, αρκεί να μονιάσουμε”

FILE PHOTO: Τα Φυλακισμένα Μνήματα. Εδώ δολοφόνησαν οι Βρετανοί τους ηρωες της ΕΟΚΑ. Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει το πράσινο φως για τουρκική εισβολή σε βόρεια τμήματα της Συρίας, ελεγχόμενα κυρίως από τους Κούρδους, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόδωσαν ξανά τους «σημαντικότερους συμμάχους» τους στην περιοχή για την καταπολέμηση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ «ξεπούλησε» τους Κούρδους, σήμερα καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε νέα χερσαία εισβολή, αλλά δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο καταδίκης των τουρκικών βομβαρδισμών κατά αμάχων, ούτε προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αλλά ο Λευκός Οίκος επιμένει να της πωλήσει αναβαθμισμένα μαχητικά F-16, έχοντας την προσδοκία ότι θα «καλοπιάσει» τον Ερντογάν ώστε να αποδεχθεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ακόμα στη Δύση κυριαρχούν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για τον τουρκικό φασισμό.

  • Η άρνηση μιας ομάδας Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών (με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ) να συναινέσει στην επιδίωξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για να ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα, αποτελεί και τη μοναδική «αποφασιστική δράση» κατά της τουρκικής εγκληματικής πολιτικής.

Στην Ουάσιγκτον μιλούν για «επιτακτική ανάγκη» να διατηρηθεί το μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξαίροντας συνάμα τη γενναιότητα των Κούρδων μαχητών. Την ίδια στιγμή όμως, παρακολουθούν σχεδόν με πλήρη απάθεια τη γενοκτονία των Κούρδων από την Τουρκία, μια χώρα που ενισχύει οικονομικά και στρατιωτικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για αλλόκοτες συμπεριφορές.

Το μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, μπροστά σε μια νέα σφαγή των Κούρδων, είναι η έκκληση προς την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξίσωσε θύτη και θύμα, εγκαλώντας την Άγκυρα και τις κουρδικές δυνάμεις των YPG (της Συρίας). «Αυτές οι ενέργειες απειλούν τους κοινούς μας στόχους για τη συνέχιση της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ενδεικτικά.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο απεσταλμένος του για το συριακό, εξέφρασε την προσδοκία ότι «θα πείσουμε τους Τούρκους συναδέλφους μας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην καταφύγουν στην χρήση υπέρμετρης ισχύος στη συριακή επικράτεια».

Κι ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρακολούθησε την έναρξη του Μουντιάλ μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες και μονάρχες, λες και δεν συνέβαινε τίποτα. Όλοι «χαριεντίζονταν» με τον σουλτάνο της Άγκυρας και την ίδια στιγμή τα στρατεύματά του σκότωναν γυναικόπαιδα μέσα στη Συρία και στο Ιράκ.

Γι’ αυτό, ο Ερντογάν αποθρασύνθηκε εντελώς και δεν αποκλείεται να εντείνει περαιτέρω την επιθετική και επεκτατική πολιτική του σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Το παράδειγμα των Κούρδων έχει «δυο όψεις». Είναι ο διαρκής μοναχικός αγώνας τους για ελευθερία και αξιοπρέπεια, καθώς και η επαναλαμβανόμενη προδοσία που γεύονται από Δύση και Ανατολή.

  • Οι Έλληνες άντεξαν στον χρόνο μέσα από παρόμοιες συνθήκες. Όποτε όμως επικρατούσε εθνικός διχασμός έχασαν εδάφη και θάλασσες, με αποκορύφωμα την προδοσία της Κύπρου το 1974.

Μπροστά λοιπόν στις απειλές και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ο Ελληνισμός δεν έχει την πολυτέλεια να αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες, σε κομματικές σκοπιμότητες και σε προσωπικές υπέρμετρες φιλοδοξίες. Και στο εσωτερικό μέτωπο, σε Ελλάδα και Κύπρο, η εθνική ενότητα είναι ανύπαρκτη.

Δεν αρκούν μόνο οι ρητορικές διακηρύξεις περί «ενιαίας στάσης» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά απαιτούνται συγκροτημένες, ενωτικές ενέργειες.

Οι ήρωες του Έθνους με την παρακαταθήκη τους δείχνουν τον δρόμο: «Όλοι μαζί Έλληνες μπορούμε πολλά, αρκεί να μονιάσουμε».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Είναι τρανταχτή η δύναμη των γυναικών στην Αμερική μετά τις ενδιάμεσες εκλογές: Ο “μεγάλος διχασμός” των Ρεπουμπλικάνων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: