Είναι τρανταχτή η δύναμη των γυναικών στην Αμερική μετά τις ενδιάμεσες εκλογές: Ο “μεγάλος διχασμός” των Ρεπουμπλικάνων

FILE PHOTO: A polling station worker displays posters at the entrance of the building for the mid term elections at the Union Station polling station, in Los Angeles, California, USA, 01 November 2022. EPA, ETIENNE LAURENT




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Από τις 50 πολιτείες, στις 12 θα αναλάβουν καθήκοντα κυβερνήτη το 2023 γυναίκες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ (2004) των 9 γυναικών. Οι 8 που κέρδισαν υποστηρίχθηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα (Δ) και οι 4 από το Ρεπουμπλικανικό (Ρ).

Οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των Αμερικανίδων σε ομοσπονδιακά, πολιτειακά και τοπικά αξιώματα. Αν και η εκπροσώπηση των γυναικών δεν είχε πολύ μεγάλα κέρδη, ειδικά στο Κογκρέσο, όπου δεν σημειώθηκε κανένα ρεκόρ εκπροσώπησης, ωστόσο, τουλάχιστον το 24% των μελών της Βουλής και της Γερουσίας θα είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Center for American Women and Politics (CAWP), από τις 259 γυναίκες υποψήφιες για έδρες στη Βουλή, τουλάχιστον 108 έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής και από τις 20 γυναίκες υποψήφιες για έδρες στη Γερουσία έχουν κερδίσει οι 5.

Συνολικά, από τις 100 έδρες της Γερουσίας τις 25 θα κατέχουν γυναίκες (17 Δ και 8 Ρ) από την 1η Ιανουαρίου 2023, ενώ στη Βουλή, επειδή σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες είτε δεν υπάρχουν ακόμα τελικά αποτελέσματα είτε θα γίνει νέα καταμέτρηση των ψήφων, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 125 έδρες (93 Δ, 32 Ρ) θα κατέχουν γυναίκες από το σύνολο των 435 εδρών.

Οι νυν κυβερνήτες που είναι γυναίκες σε επτά πολιτείες (Αλαμπάμα, Αϊόβα, Κάνσας, Μέιν, Νέο Μεξικό, Μίσιγκαν και Νότια Ντακότα) επανεξελέγησαν. Για πρώτη φορά εξελέγησαν γυναίκες σε τρεις πολιτείες (Άρκανσο, Μασαχουσέτη και Όρεγκον), ενώ στη Νέα Υόρκη κέρδισε τις εκλογές για πρώτη φορά η Κάθι Χόκουλ, η οποία είχε διαδεχθεί τον παραιτηθέντα κυβερνήτη Άντριου Κουόμο τον Αύγουστο του 2021.

Συνολικά, υπήρξαν 25 γυναίκες που διεκδίκησαν θέση κυβερνήτη φέτος από τις 36 εκλογικές αναμετρήσεις, μια σημαντική αύξηση από τις 16 γυναίκες υποψήφιες που έθεσαν υποψηφιότητα για κυβερνήτης το 2018. Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν επίσης τις πρώτες ανοιχτά λεσβίες κυβερνήτες στην Αμερική και συγκεκριμένα στις πολιτείες Μασαχουσέτη και Όρεγκον.

Από τις 150 γυναίκες και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου:

  • οι 10 είναι ασιατικής καταγωγής,
  • οι 26 Αφροαμερικανίδες,
  • 15 θεωρούνται Λατίνες – ισπανόφωνες,
  • 2 ταυτίζονται ως ιθαγενείς Αμερικανοί,
  • 1 με καταγωγή από Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική και
  • οι υπόλοιπες ως λευκές.

Η Δημοκρατική Μόρα Χέιλι εξελέγη κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ως η πρώτη ανοιχτά λεσβία κυβερνήτης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Απόψε θέλω να πω κάτι σε κάθε κοριτσάκι και σε κάθε νεαρό ΛΟΑΤΚΙ άτομο εκεί έξω. Ελπίζω απόψε να έχεις δει ότι μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις, όποιος θέλεις και τίποτα και κανένας δεν μπορεί ποτέ να μπει στο δρόμο σου εκτός από τη δική σου φαντασία και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» είπε στους υποστηρικτές της κατά την πανηγυρική ομιλία της στη Βοστόνη.

Η Χέιλι και η υποψήφια σύντροφός της, η δήμαρχος του Σάλεμ, Κιμ Ντρίσκολ, είναι το πρώτο τέτοιο ζευγάρι που εκλέχθηκε για να ηγηθεί μιας πολιτείας.

Η Χέιλι ήταν και η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη Γενική Εισαγγελέας που εξελέγη στη χώρα το 2014. Πριν να εκλεγεί, ήταν δικηγόρος υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων και είχε ηγηθεί της πρώτης πολιτειακής αμφισβήτησης του νόμου που απαγόρευε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η δεύτερη ανοιχτά λεσβία που εξελέγη στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ήταν η επίσης Δημοκρατική Τίνα Κότεκ, υποψήφια για κυβερνήτης στο Όρεγκον.

Στην συντηρητική πολιτεία του Άρκανσο κέρδισε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η οποία ήταν η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου από το 2017 ως το 2019 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Η νίκη της την κάνει επίσης την πρώτη κόρη πρώην κυβερνήτη (Μάικ Χάκαμπι), που κατείχε αυτή τη θέση από το 1996 έως το 2007.

Όλες οι γυναίκες που θα κατέχουν τη θέση του κυβερνήτη είναι λευκές, εκτός από μία, την Δημοκρατική ισπανόφωνη Μισέλ Λούχαν Γκρίσαμ στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, Καμία πολιτεία δεν έχει εκλέξει ακόμη μαύρη γυναίκα κυβερνήτη, καθώς η Δημοκρατική Στέισι Άμπραμς έχασε για δεύτερη φορά ως υποψήφια για κυβερνήτης της Τζόρτζια.

  • Νικητές οι Δημοκρατικοί;

Οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να ελέγχουν τη Γερουσία: Είτε θα ισοφαρίσουν ξανά (50-50, αλλά έχοντας το πλεονέκτημα με το δικαίωμα ψήφου της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις) είτε θα αποκτήσουν επιπλέον πλεονέκτημα μίας έδρας, ανάλογα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου τον επόμενο μήνα στην πολιτεία Τζόρτζια.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αποτελεί σχεδόν παράδοση το κόμμα του προέδρου να έχει μεγάλες απώλειες και να χάνει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Τζο Μπάιντεν, σίγουρα οι Δημοκρατικοί μπορεί να θεωρούνται οι «νικητές», εξασφαλίζοντας ένα καλό αποτέλεσμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με μία πολύ μικρή διαφορά που αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ δύο και πέντε εδρών, μια από τις μικρότερες στην ιστορία των ενδιάμεσων εκλογών.

Το ζήτημα των αμβλώσεων αποτέλεσε «σημαντική ώθηση» για πολλούς υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος και η γυναικεία ψήφος καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

  • Παρέμβαση

Οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τρελούς

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν πώς οι Ρεπουμπλικανοί απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν πολλά ζητήματα που τους ευνοούσαν, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η αποδυνάμωση της οικονομίας και η αύξηση της εγκληματικότητας.

Στην πολιτική ιστοσελίδα «The Hill» αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι οι πολιτικοί θα έκαναν καλά να δίνουν σημασία στις απόψεις του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Μάικλ Μουρ, ο οποίος είχε προβλέψει όχι μόνο τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και ότι οι Δημοκρατικοί θα τα πήγαιναν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Φρανκ Λουντς σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών υποστήριξε ότι «οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τρελούς» και «λαχταρούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα».

Πάντως, ένα σαφές μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι προς τους Ρεπουμπλικανούς ήταν να απορρίψουν τους αρνητές των εκλογών εάν θέλουν να ανακτήσουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών φαίνεται να έστειλε μήνυμα και στη δική της «ακραία πτέρυγα» ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν με μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς, αλλά και για να κρατηθούν στην εξουσία.

Επομένως, ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024, είναι πλέον πολύ πιθανό να επιφέρει «μεγάλο διχασμό» στους Ρεπουμπλικανούς και να προκαλέσει ξανά ανασφάλεια στους ανεξάρτητους – κεντρώους ψηφοφόρους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κάποιος σαν τον Γερμανό Σόιμπλε θα δηλώνει εκ των υστέρων ότι “δεν θέλαμε να δούμε την πραγματικότητα” για την Τουρκία: Οι “ωμές αλήθειες”… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: