Μέχρι τέλος της Άνοιξης ο πόλεμος θα τελειώσει: Και θα’ χουμε πάρει πίσω την Κριμαία, λέει ο αναπλ. υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας [video]

FILE PHOTO: Μέσα στον Δεκέμβριο είναι δεν είναι απίθανο να μπούμε στην Κριμέα, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ. Photo via Twitter@Tryxa




Οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Κριμαία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ολόκληρος ο πόλεμος με τη Ρωσία θα έχει τελειώσει μέχρι την άνοιξη, προέβλεψε o Oυκρανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Ο Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ, απόστρατος στρατηγός, είπε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει ποτέ να μάχεται μέχρι τη νίκη, ενώ έχει συνυπολογίσει ακόμη την πιθανότητα ενός ρωσικού πυρηνικού χτυπήματος .

Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News, είπε ότι πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία είναι χαμηλή, αλλά πρόσθεσε: «Ναι, θα ήταν δράμα.

«[ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα] δεν είναι [μια] απειλή που θα μας εμποδίσει να… συνεχίσουμε τον πόλεμο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την προοπτική για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο, ο Χαβρίλοφ είπε ότι αυτές θα συμβούν μόνο όταν τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν κάθε εκατοστό της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που κατέλαβε ο Πούτιν το 2014 και περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία τα τελευταία οκτώ χρόνια.

«Υπάρχει μια απόφαση μέσα στην κοινωνία στην Ουκρανία ότι πάμε μέχρι το τέλος», είπε στην συνέντευξή του ευρισκόμενος σε ταξίδι  στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα.

«Δεν έχει σημασία τι είδους σενάριο υπάρχει στο τραπέζι.

«Ο κόσμος πλήρωσε πολύ αίμα, πολλές προσπάθειες για αυτό που έχουμε ήδη πετύχει.

«Και όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παγωμένη σύγκρουση είναι μόνο η συνέχεια αυτού του πολέμου ενάντια στην ύπαρξη της Ουκρανίας ως έθνους».

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας, υποστηριζόμενα από δυτικά όπλα, πέτυχαν μια εξαιρετικά σημαντική νίκη νωρίτερα αυτό το μήνα με την ανακατάληψη της νότιας πόλης Χερσώνα , αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν πίσω στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Η Χεβρώνα “ανοίγει το δρόμο” για την Κριμαία;

Ερωτηθείς εάν η επιτυχία έκανε άλλους στόχους να φαίνονται πιο πιθανοί, όπως η ανακατάληψη της Κριμαίας, ο. Χαβρίλοφ είπε: «Είναι μόνο θέμα χρόνου και, φυσικά, θα θέλαμε να τα καταφέρουμε νωρίτερα παρά αργότερα».

Ενδιαφέρον έχει ότι πρόσθεσε πως μια τέτοια μείζονος σημασίας ανακατάληψη θα μπορούσε να βοηθηθεί από το λεγόμενο φαινόμενο του “μαύρου κύκνου” – δηλαδή, κάτι το απρόβλεπτο – που μπορεί να συμβεί στη Ρωσία, όπως η ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος Πούτιν.

«Νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη έναν “μαύρο κύκνο” στο εσωτερικό της, μέσα στη Ρωσία και μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία μας με την Κριμαία», είπε ο υπουργός, μιλώντας σε άπταιστα αγγλικά.

Υπάρχει  «επίσης η  στρατιωτική επιλογή με κάποιου είδους συνδυασμό δυνάμεων, πόρων και κάτι άλλο».

“Μπορούμε να μπούμε στην Κριμαία, για παράδειγμα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Πιθανό, πιθανό. Δεν αποκλείεται να γίνει έτσι”, πρόσθεσε.

Ο Χαβρίλοφ πιστεύει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να πολεμούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκμεταλλευόμενα τη δυναμική τους, παρά τις σκληρές συνθήκες, με χαμηλές θερμοκρασίες και εξάντληση.

  • Είπε ότι δεν έχουν επιλογή γιατί οποιαδήποτε παύση στις επιχειρήσεις θα έδινε στη ρωσική πλευρά περισσότερες πιθανότητες να αναπληρώσει τα αποθέματά της και να φέρει ενισχύσεις.

«Τους ενδιαφέρει απλώς να κάνουν μια παύση σε αυτόν τον πόλεμο για να ανασυνταχθούν, να φέρουν περισσότερους ανθρώπους από την πατρίδα… αυτό είναι το όνειρο.

“Γι’ αυτό… δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε”, είπε.

Σχετικά με το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, ο Χαβρίλοφ είπε ως στρατιωτικός ότι είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά μάχη εάν η Ρωσία είναι σε θέση να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

“Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα πάρει λίγο χρόνο. Αλλά η αίσθηση μου είναι ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, αυτός ο πόλεμος θα έχει τελειώσει“.

Με πληροφορίες από Sky News

Πολεμικό …δώρο Πρωτοχρονιάς από Πούτιν: Θα κηρύξει νέα επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο, λέει επιφανής μελετητής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: