Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Σελήνη 50 χρόνια μετά: Δείτε live την εκτόξευση και την πορεία του Artemis στο φεγγάρι [video]

FILE PHOTO: Ο πύραυλος Artemis 1 στην πλατφόρμα εκτόξευσης EPA, CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Η εκτόξευση του πυραύλου Artemis 1 της NASA προς τη Σελήνη από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι είναι πλέον γεγονός, μετά από αρκετές αναβολές λόγω προβλημάτων και καιρικών συνθηκών.

Πρόκειται για την πρώτη πτήση του σεληνιακού προγράμματος Artemis της NASA, 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του Απόλλωνα στο φεγγάρι.

Ο πύραυλος Space Launch System (SLS), θεωρείται ο ισχυρότερος που κατασκεύασε ποτέ και αν προσπαθεί στεφθεί με επιτυχία τότε θα αρχίσει το πρόγραμμα Artemis 2 που είναι προγραμματισμένη να γίνει το 2024 και σε αυτή θα υπάρχει πλήρωμα στο διαστημόπλοιο Orion.

Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την τελευταία φορά που πάτησε ανθρώπινο πόδι στο φεγγάρι, η Σελήνη είναι και πάλι στο κέντρο του ενδιαφέροντος καθώς μεταξύ άλλων αναμένεται να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός για πιο μακρινούς διαστημικούς στόχους όπως ο Αρης.

Νωρίτερα, δύο απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025.

Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.

Γιατί είμαστε μόνοι; Γιατί δε έχουμε δει και δεν θα δούμε εξωγήινους; Η NASA εξηγεί τη θεωρία του “Μεγάλου Φίλτρου” [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: