“Φάλαινα Δολοφόνος” – Άλλαξε όνομα στο σούπερ γιοτ του ο Πούτιν * Κόλπο για να γλιτώσει τις κυρώσεις [videos]

FILE PHOTO: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φωτογραφίζεται πάνω σε ένα από τα γιοτ του ασύλληπτης αξίας προσωπικού του στόλου. Screenshot via YouTube




Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τον Πούτιν να δείχνει την ίδια επινοητικότητα στην εξέλιξη του απονενοημένου πολεμικού εγχειρήματός του στην Ουκρανία με αυτήν που επιδεικνύει για να διασώσει την προσωπική του αμύθητη περιουσία.

Για παράδειγμα μπορεί κανείς να επικαλεστεί στην επιτυχημένη – προς το παρόν – απάτη μέσω της οποίας ο αρχηγός του Κρεμλίνου διασώζει ένα από τα σούπερ γιότ του, το οποίο μάλιστα φέρεται να πλέει ανενόχλητο κοντά στα νερά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του αμερικανικού Forbes,  το δεύτερο μεγαλύτερο σούπερ γιοτ του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται εν πλω. Πάνω από επτά μήνες μετά την εσπευσμένη αναχώρησή του  από τη Γερμανία για τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, το “Graceful” αξίας 119 εκατομμυρίων δολαρίων του Ρώσου προέδρου, μήκους 267 ποδιών , εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Εσθονίας – με νέο όνομα.

 Οι φωτογραφίες που είδε το Forbes και οι οποίες τραβήχτηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου από τον Carl Groll, έναν συνεργαζόμενο φωτογράφο για το TheYachtPhoto.com, αποκαλύπτουν ότι η Graceful έχει ένα νέο όνομα: Kosatka , που στα ρωσικά σημαίνει «φάλαινα δολοφόνος».

Το Forbes, το οποίο ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του TheYachtPhoto.com και μακροχρόνιο παρατηρητή γιοτ Peter Seyfferth, συνέκρινε τις φωτογραφίες του Graceful που είναι διαθέσιμες στους ιστότοπους της βιομηχανίας γιοτ με τη φωτογραφία του Kosatka. Το γεγονός επιβεβαιώνεται.

Το γιοτ ταξίδευε με βόρεια κατεύθυνση στη Βαλτική θάλασσα στα δυτικά του εσθονικού νησιού Saaremaa. Οι φωτογραφίες δείχνουν να συνοδεύεται από οπλισμένο σκάφος της ρωσικής ακτοφυλακής, πιθανότατα καθοδόν προς την Αγία Πετρούπολη.

Δεν είναι σαφές πότε το Graceful άλλαξε το όνομά του σε Kosatka ή πότε αναχώρησε από το Καλίνινγκραντ, μια ρωσική περιοχή ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία: ο αναμεταδότης του γιοτ έχει απενεργοποιηθεί τουλάχιστον από τις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic, όταν ήταν ακόμα στο Καλίνινγκραντ. .

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το  Κοσάτκα —που τότε ονομαζόταν Γκρέισουλ— αναχώρησε από το γερμανικό λιμάνι του Αμβούργου στις 7 Φεβρουαρίου, δεκαεπτά ημέρες πριν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία.

Έφυγε για τη Ρωσία μετά από μια πεντάμηνη επισκευή στα ναυπηγεία της Blohm+Voss, της εταιρείας που κατασκεύασε το γιοτ το 2014.

  • Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στο Graceful —μαζί με άλλα τρία γιοτ που συνδέονται με τον Πούτιν— στις 2 Ιουνίου ως «δεσμευμένη περιουσία στην οποία έχει συμφέρον ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν»

Νηολογημένο στη Ρωσία, το Kosatka διαθέτει εσωτερική πισίνα που μετατρέπεται σε θέατρο και πίστα χορού, ελικοδρόμιο και σουίτες για έως και 12 άτομα.

Το πλοίο διαθέτει επίσης ντουλάπια αποθήκευσης πετσετών πισίνας που λειτουργούν ως μπαρ βότκας και μια σουίτα με κάβα κρασιού που μπορεί να αποθηκεύσει έως και 400 μπουκάλια. Το γιοτ παραδόθηκε στον «στενά συνεργαζόμενο ιδιοκτήτη της» το 2014, σύμφωνα με τη Lürssen, στην οποία ανήκει η Blohm+Voss.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC News που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, το γιοτ ανήκει επί του παρόντος στην JSC Argument με έδρα τη Μόσχα, στην οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στις 2 Ιουνίου.

Ο αμύθητου πλούτου στόλος του Πούτιν

Εκτός από το  Kosatka , ο Πούτιν έχει συνδεθεί με τουλάχιστον άλλα πέντε γιοτ: το “Σεχραζάτ” αξίας 507 εκατομμυρίων δολαρίων, 459 ποδιών , το οποίο τεχνικά ανήκει στον δισεκατομμυριούχο πετρελαίου και φυσικού αερίου Eduard Khudainatov, αλλά πιστεύεται ότι κρατείται για λογαριασμό του Πούτιν .

Επίσης πιστεύεται ότι συνδέεται με το 22 εκατομμυρίων δολαρίων και 187 ποδιών Olympia,  το 18 εκατομμυρίων δολαρίων, 177 ποδιών Chayka , που σημαίνει «γλάρος» στα ρωσικά,  το Shellest 17 εκατομμυρίων δολαρίων, 151 ποδιών  και το Νέγκα  105 ποδιών.

Στα σούπερ γιοτ  Shellest και Nega επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ ως  «δύο επιπλέον γιοτ που συνδέονται με τον Πούτιν». Συνολικά, ο στόλος των γιοτ του Πούτιν αξίζει τουλάχιστον 680 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το VesselsValue.

Εκτός από το “Σεχραζάτ” που κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές στο λιμάνι  Marina di Carrara στις 6 Μαΐου καθώς και το Olympia , που είναι νηολογημένο  στα νησιά Κέιμαν, τα άλλα γιοτ είναι όλα νηολογημένα στη Ρωσία.

Το Olympia εντοπίστηκε για τελευταία φορά στη λίμνη Ladoga, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στις 31 Ιουλίου 2021. Η Chayka εντοπίστηκε τελευταία φορά στο λιμάνι του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Μαρτίου 2021. Η Shellest εντοπίστηκε τελευταία φορά στις ακτές του Gelendzhik στις 13 Σεπτεμβρίου και το  Nega εντοπίστηκε για τελευταία φορά στη λίμνη Ladoga στις 14 Αυγούστου.

Οι σύνδεσμοι μεταξύ των έξι γιοτ και του αρχηγού του Κρεμλίνου είναι περίπλοκοι. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Eduard Khudainatov – πρώην διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και μακροχρόνιος συνεργάτης του Igor Sechin, σημερινού αφεντικού της Rosneft και δεξί χέρι του Πούτιν – ενήργησε ως «καθαρός, μη εγκεκριμένος ιδιοκτήτης» για το “Σεχραζάτ” που το κατέχει μέσω της Bielor Assets Ltd με έδρα στα Νησιά Μάρσαλ.

Μια έρευνα της OCCRP έριξε φως στη θολή σχέση μεταξύ του Πούτιν και των γιοτ του. Οι εταιρείες που κατέχουν τα Shellest και Nega συνδέονται με την «LLCInvest», ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που κατέχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του ανακτορικού συγκροτήματος του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο όμιλος συνδέεται επίσης με ένα άλλο γιοτ, το Aldoga ,  9 εκατομμυρίων δολαρίων, μήκους 121 ποδιών , που ανήκει σε εταιρεία που κατείχε η Svetlana Krivonogikh, η οποία φημολογείται ότι είναι μητέρα μιας από τις κόρες του Πούτιν.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πώς ο Πούτιν φαίνεται να χρησιμοποιεί τα γιοτ: Η Shellest πραγματοποιεί συχνά ταξίδια μεταξύ Gelendzhik – την τοποθεσία του “Παλατιού του Πούτιν” – και το Σότσι, ενώ ο Nega ταξιδεύει μεταξύ πολλών κατοικιών που ανήκουν σε εταιρείες LLCInvest, συμπεριλαμβανομένης μιας βίλας γνωστής ως “Fisherman’s Hut” ” στη λίμνη Ladoga και τη Villa Sellgren, ένα αρχοντικό στις όχθες του Κόλπου της Φινλανδίας.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Forbes

 

Ο απονενοημένος «όρκος» του Πούτιν: Για πάντα δικά μας τα εδάφη που… απελευθερώνουν οι Ουκρανοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: