Ο απονενοημένος «όρκος» του Πούτιν: Για πάντα δικά μας τα εδάφη που… απελευθερώνουν οι Ουκρανοί

Στιγμιότυπο από βίντεο του ΒΒC με τους πανηγυρισμούς του Πούτιν και των διορισμένων αχιρανθρώπων του στα προσαρτημένα εδάφη, την περασμένη Παρασκευή.




Παρότι η ουκρανική αντεπίθεση επελαύνει σε ανατολή και νότο της Ουκρανίας, καθώς εδάφη που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις απελευθερώνονται και τα σύνορα των προσαρτημένων από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών μεταβάλλονται με πρωτοφανή ταχύτητα, το Κρεμλίνο, εμφανίστηκε σήμερα να υπόσχεται πως θα μείνουν “για πάντα ρωσικά”.

Οι “υποσχέσεις” αυτες έγιναν καθώς ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε όλα τα σχετικά διατάγματα για την παράνομη προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών – Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα – στις οποίες ωστόσο δίνονται μεγάλες μάχες και τα ρωσικά στρατεύματα οπισθοχωρούν αφήνοντας πίσω τους άρματα μάχης, οπλισμό, ακόμη και νεκρούς άνδρες τους.

  • Σημειώνεται ότι μόνο στην περιοχή της Χερσώνας οι ουκρανικές δυνάμεις έχει καταλάβει πάνω από 2.400 τ.χλμ

Πρόκειται για μια εικόνα που όχι μόνο εξευτελίζει τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Πούτιν περί ρωσικών εδαφών, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσον βρισκόμαστε μπροστά σε νέα ρωσική αντεπίθεση στα εδάφη αυτά.

«Θα μείνουν για πάντα Ρωσικά και θα επιστραφούν», δήλωσε για τα “προσαρτημένα” αλλά απελευθερωμένα ταυτόχρονα από τους Ουκρανούς… εδάφη  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πέραν του “όρκου” Πούτιν για “ρωσικά εδάφη για πάντα” ήρθε σήμερα και μια δήλωση τοπικού Ρώσου αξιωματούχου,  ο οποίος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται για να προχωρήσουν σε αντεπίθεση.

Όπως μετέδωσε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIΑ, ο Kirill Stremousov, αξιωματούχος της δύναμης κατοχής στην Χερσώνα, φέρεται να είπε ότι οι δυνάμεις «διεξάγουν ανασυγκρότηση προκειμένου να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν σε πλήγμα αντιποίνων».

Οι δηλώσεις Πούτιν αλλά και του τοπικού αξιωματούχου έρχονται καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι στρατιώτες του κινούνται με ταχείς ρυθμούς για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στο νότο της πληγείσας από τον πόλεμο χώρας, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη σε αρκετές περιοχές.

«Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί μια αρκετά γρήγορη και ισχυρή προέλαση στα νότια της χώρας μας στο πλαίσιο της τρέχουσας αμυντικής επιχείρησης. Δεκάδες οικισμοί έχουν ήδη απελευθερωθεί από το ρωσικό εικονικό δημοψήφισμα μόνο αυτή την εβδομάδα», είπε ο Ζελένσκι.

  • Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD), ουκρανικοί σχηματισμοί έχουν προχωρήσει έως και 20 χιλιόμετρα πέρα ​​από τον ποταμό στην αμυντική ζώνη της Ρωσίας προς τον κόμβο ανεφοδιασμού της πόλης Svatove.

Με πληροφορίες από Independent/ Reuters/ The Guardian/ AFP

 

Οι Ουκρανοί τους πήραν παραμάζωμα σε Ανατολή και Νότο: «First we take Mariupol, then we take Krimea» [βίντεο, χάρτης]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: