Έχει σχέση ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τα κατασκοπευτικά λογισμικά; Ποια η διασύνδεση του με το βαν της ισραηλινής εταιρείας; ερωτά το ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Σοβαρότατα ερωτήματα για τον βαθμό και τη φύση της διασύνδεσης του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και υποψήφιου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου με τα κατασκοπευτικά λογισμικά εγείρει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

Υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει κουκούλωμα, το ΔΗΚΟ ερωτά για τη σχέση του ΔΗΣΥ με την εν λόγω εταιρεία και αν διαμεσολάβησε ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές αναφορές στις δραστηριότητες και στην Κύπρο των ισραηλινών και άλλων εταιριών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, πολιτικών και δημοσιογράφων, στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει:

Το ζήτημα με τα κατασκοπευτικά λογισμικά και τις υποκλοπές εξετάζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και την αρμόζουσα έκταση τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου όσο και στη Βουλή των Ελλήνων.

Αντίθετα στην Κύπρο παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι έχει επιχειρηθεί μια προσπάθεια το θέμα να «πέσει στα μαλακά».

Θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι ουδεμία ανοχή πρέπει να επιδειχθεί σε τυχόν προσπάθεια κουκουλώματος.

Νεότερα στοιχεία και πληροφορίες που απεκάλυψε η ιστοσελίδα oparatiritis.com.cy, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τον βαθμό και τη φύση της διασύνδεσης του Αβέρωφ Νεοφύτου με συγκεκριμένη εταιρεία παροχής συστημάτων παρακολούθησης.

– Όντως, η σχέση του με τη συγκεκριμένη εταιρεία, περιορίστηκε στην εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στην Πινδάρου όπως ο ίδιος είχε δηλώσει δημόσια στις 26/11/2019;

– Διαμεσολάβησε ή όχι ο ίδιος προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, επιχειρώντας άσκηση επιρροής στη διεύθυνση του Υπουργείου Εμπορίου;

Αναμένουμε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, καθότι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι πολύ σοβαρά και τον αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένο.

Αναμένουμε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κλιμάκιο που έρχεται την 1η Νοεμβρίου στην Κύπρο στο πλαίσιο έρευνας για τα κατασκοπευτικά λογισμικά και τις υποκλοπές.

Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κλείσει η αυλαία για την πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, με το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, να επιβάλλει ως ανώδυνη ποινή, συνολικό πρόστιμο €76.000 στην κατηγορούμενη εταιρεία Ws Wispear Systems Limited.

Αν και αρχικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν και τρία διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, έπειτα από απαράδεκτη απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εταιρεία αντιμετώπιζε αρχικά 91 κατηγορίες, οι 49 εκ των οποίων αποσύρθηκαν από το Γενικό Εισαγγελέα. Έπειτα από δική της παραδοχή, κρίθηκε ένοχη σε 42 κατηγορίες, που αφορούν μεταξύ άλλων, σε παρακολούθηση συνδιαλέξεων ιδιωτικής επικοινωνίας και παράνομη υποκλοπή δημοσίων διαβιβάσεων ηλεκτρονικών δεδομένων.

Η εταιρεία είχε κατασκευάσει ηλεκτρονικά μηχανήματα παρακολούθησης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας, το ένα εκ των οποίων τοποθετήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο βαν και τα άλλα σε βαλίτσες.

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, στην Κύπρο θα βρίσκεται την 1η Νοεμβρίου διερευνητική αποστολή της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA), ανακοινώθηκε επίσημα από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η μετάβαση της αποστολής στην Κύπρο θα προηγηθεί της επίσκεψης στην Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 με 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση μέσω Twitter.

Όπως αναφέρεται, η αποστολή «θα διερευνήσει αναφορές για παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης (σ.σ.: spyware) κατά πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και των ΜΜΕ».

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή PEGA πραγματοποίησε ήδη ανοιχτή ακρόαση με τη συμμετοχή των Ελλήνων δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, που είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης, καθώς και της δημοσιογράφου Ελίζας Τριανταφύλλου η οποία διερεύνησε το θέμα για την ιστοσελίδα Inside Story.

Στη συζήτηση είχαν γίνει αρκετές αναφορές στις δραστηριότητες και στην Κύπρο των εταιριών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Εδώ μας έφτασαν οι Κύπριοι πολιτικοί: Μέγα το πρόβλημα, αναγνώριση από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ απαιτεί το ψευδοκράτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: