Οι αετοί δεν θέλουν να πεθάνουν στον αέρα της Ουκρανίας: Οι αυτοκράτορες των ουρανών παρεκκλίνουν χιλιόμετρα για να γλιτώσουν τον πόλεμο και να σωθούν [videos]

FILE PHOTO: Οι μεγάλοι αυτοί αετοί εκτίθενται στα απότοκα των συγκρούσεων κατά την διάρκεια της μετανάστευσής τους μέσω της Ουκρανίας, κάτι που τους αναγκάζει να παρεκκλίνουν από τη συνηθισμένη διαδρομή πτήσης τους. Screenshot via YouTube@VicAkk/




Οι στικταετοί είναι ήδη ένα είδος που απειλείται. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αντιμετωπίζουν έναν ακόμη κίνδυνο: τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Οι μεγάλοι αυτοί αετοί εκτίθενται στα απότοκα των συγκρούσεων κατά την διάρκεια της μετανάστευσής τους μέσω της Ουκρανίας, κάτι που τους αναγκάζει να παρεκκλίνουν  από τη συνηθισμένη διαδρομή πτήσης τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τη περασμένη Δευτέρα στο περιοδικό Current Biology.

  • Σύμφωνα με τη μελέτη, οι στικταετοί που έχουν χαρακτηριστεί «ευάλωτοι» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, έχουν εκριζωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική και κεντρική Ευρώπη.Ωστόσο, η Πολεσία, μια μεγάλη περιοχή υγροτόπων που συνορεύει με την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, παραμένει προπύργιο για το είδος.

Την 1η Μαρτίου 2022, μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρώτος από τους 21 παρακολουθούμενους στικταετούς πέρασε στην Ουκρανία κατά τη συνήθη πορεία μετανάστευσης, σύμφωνα με ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Εσθονία.

«Όταν ξεκίνησε η σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022, παρακολουθούσαμε τα πράγματα να εξελίσσονται στις ειδήσεις όπως όλοι οι άλλοι, αλλά καθόμασταν εκεί με την αίσθηση ότι ξέρουμε πως  τα πουλιά μας πρόκειται να περάσουν από αυτήν την περιοχή και αναρωτιόμασταν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για αυτά », δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Charlie Russell, Ορνιθολόγος υποψήφιος διδάκτορας  στο Πανεπιστήμιο της East Anglia του Ηνωμένου Βασιλείου.

  •  Χρησιμοποιώντας δεδομένα σύγκρουσης και παρακολούθηση GPS, οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στη μεταναστευτική συμπεριφορά 19 αετών που περνούσαν από την Ουκρανία προς τα βόρεια σε περιοχές αναπαραγωγής στη νότια Λευκορωσία, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2022.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι αετοί παρεκκλίνονταν σημαντικά από τη συνήθη διαδρομή πτήσης τους σε σύγκριση με τις μεταναστεύσεις πριν από τη σύγκρουση μεταξύ 2019 και 2021, με τους αετούς να πετούν όλο και λιγότερο απευθείας σε χώρους αναπαραγωγής.

Ενώ οι ερευνητές δεν είχαν άμεσες παρατηρητικές αποδείξεις για να καθορίσουν τα ερεθίσματα στα οποία θα μπορούσαν να αντιδρούν τα πουλιά, θεώρησαν ότι ο θόρυβος και το φως από τις στρατιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.

Οι αποκλίσεις βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερες σε περιοχές όπου η διαδρομή μετανάστευσης συνέπιπτε με περισσότερη στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά διέφερε για κάθε πουλί λόγω της διαφορετικής έκθεσης και των αντιδράσεων στη σύγκρουση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

  • Λόγω των μεγαλύτερων αποκλίσεων, τα πουλιά έπρεπε να ταξιδέψουν περισσότερο και οι μεταναστεύσεις τους χρειάστηκαν επίσης περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Τα θηλυκά, για παράδειγμα, πέρασαν κατά μέσο όρο 246 ώρες ταξιδεύοντας σε χώρους αναπαραγωγής, αντί για τον χρόνο πριν από τη σύγκρουση περίπου 193 ώρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

  • Οι αετοί ταξίδεψαν 85 χιλιόμετρα περισσότερο κατά μέσο όρο και, σε μια ακραία περίπτωση, ένα πουλί πέταξε επιπλέον 250 χιλιόμετρα παραπάνω σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο Russell.

Τα αρσενικά βρέθηκαν να ταξιδεύουν πιο αργά, με μέση ταχύτητα περίπου 7,66 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, αντί για τον μέσο όρο πριν από τη σύγκρουση περίπου 9,75 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στην απόδοση της μετανάστευσης και στα πρότυπα απόκλισης εκτός της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πιθανός κίνδυνος για την αναπαραγωγή

Το άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι τα πουλιά έκαναν λιγότερες στάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι τοποθεσίες ενδιάμεσων σταθμών είναι απαραίτητες για τους αετούς για να βρουν τροφή, νερό, ξεκούραση και ανεφοδιασμό και καταφύγιο από τις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των μεγάλων ταξιδιών τους.

Ενώ 18 παρακολουθούμενα πουλιά – το 90% των παρακολουθούμενων αετών – έκαναν ενδιάμεσες στάσεις στην Ουκρανία ενώ μετανάστευσαν μεταξύ 2018 και 2021, μόνο έξι έκαναν ενδιάμεσες στάσεις το 2022.

Τα χρόνια πριν από τη σύγκρουση, 11 από τους αετούς χρησιμοποιούσαν κοινές τοποθεσίες ενδιάμεσης στάσης στην Ουκρανική Πολεσία, αλλά αυτές οι τοποθεσίες δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου το 2022.

«Ο συνδυασμός αυτών των δύο πραγμάτων, το να πρέπει να πετάνε για πάντα και να ξοδεύουνε περισσότερη ενέργεια, και η μειωμένη ικανότητα ανάκτησης αυτής της ενέργειας, είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πιθανόν να έχει θανατηφόρο κόστος στη φυσική τους κατάσταση, το οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην περίοδο αναπαραγωγής εκείνο το έτος. ».

  • Η επιβαρυμένη φυσική κατάσταση και η καθυστερημένη έναρξη της αναπαραγωγής λόγω του περισσότερου χρόνου ανάρρωσης από το ταξίδι θα μπορούσαν να μειώσουν την επιτυχία αναπαραγωγής, η οποία είναι ήδη σχετικά χαμηλή στον πληθυσμό, καθώς και να επηρεάσει την τροφοδοσία νεοσσών και την ημερομηνία γέννησης νεαρών πτηνών, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαφορετικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως αποτέλεσμα του πολέμου, έτσι ώστε σε ένα μεταπολεμικό περιβάλλον, να μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα όχι μόνο τους στικταετούς αλλά και τα ευρύτερα οικοσυστήματα για να ανακάμψουν», είπε ο Russell..

  • «Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις επιπτώσεις των ανθρώπινων συγκρούσεων στην άγρια ​​ζωή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεταναστευτικά είδη, επομένως αυτή η μελέτη καλύπτει ένα σημαντικό κενό γνώσης», δήλωσε η καθηγήτρια Nathalie Pettorelli, οικολόγος και ερευνήτρια στη Zoological Society του Λονδίνου

Η Pettorelli,η οποία δεν μετείχε στη μελέτη, πρόσθεσε ότι η κατανόηση τού τι επηρεάζει την επιβίωση των αετών είναι «κλειδί» για να διασφαλιστεί ότι έχουν μέλλον.

«Ευρύτερα, οι ανθρώπινες συγκρούσεις αυξάνονται παγκοσμίως, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στη βιοποικιλότητα και, όπου είναι δυνατόν, για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών μετριασμού»,  κατέληξε.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει τη Ρωσία για «οικοκτονία» αφού υπέστη περιβαλλοντική καταστροφή τον Ιούλιο λόγω της κατάρρευσης του φράγματος Kakhovka στα νότια της χώρας γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους από 100 θανάτους, καθώς και στην καταστροφή γεωργικών εκτάσεων και φυσικών καταφυγίων.

 

Με πληροφορίες από CNN

Οι υφάντρες και τα καλλιγραφένια στρωσίδια του Παλαιοχωρίου «μάγεψαν» τους Σουηδούς: Οι αργαλειοί πήραν και πάλι μπρος στη Χαλκιδική [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: