Ξεκίνησαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum σε συνεργασία με τους ΝΥΤ

Στο Ζάππειο πραγματοποιούνται οι εργασίες του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum Φωτογραφία Hellas Journal




Ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη, οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια και διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times και με τίτλο «Δέκα χρόνια Δημοκρατίας και τώρα τι;».

Διαφάνεια και λογοδοσία – αυτές οι δύο λέξεις-ορόσημα κυριάρχησαν στο πάνελ για το επιχειρηματικό ήθος στις φιλελεύθερες δημοκρατίες σε ρευστούς καιρούς.

Ο Αντώνης Κεφαλάς, αντιπρόεδρος του Democracy & Culture Foundation, στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις έθεσε ευθύς εξαρχής τις βασικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προβούν οι επιχειρήσεις, εν μέσω «καπιταλισμού του καζίνου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη της ευθυγράμμισης των επιχειρήσεων με το κράτος πρόνοιας, την επιλογή των μακροπρόθεσμων κερδών έναντι των βραχυπρόθεσμων – εξού και πρότεινε τον ετήσιο εταιρικό απολογισμό αντί του τριμηνιαίου.

Ο Αντώνης Κεφαλάς πρότεινε, επίσης, βασικές μεταρρυθμίσεις ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με διαφάνεια, λογοδοσία και συμπεριληπτικότητα στις σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες. Βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Democracy & Culture Foundation, είναι οι εναλλακτικές επενδύσεις, η ανάγκη οι επιχειρήσεις να δημοσιεύουν -πλην των οικονομικών- και μη οικονομικούς απολογισμούς ώστε η κοινωνία των πολιτών να γνωρίζει την κοινωνική συμπεριφορά των εταιρειών, ενώ δεν παρέλειψε και ακόμα ένα βασικό ζήτημα: τη συμμετοχή των νέων στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων για να περιοριστεί, όπως είπε, το επιλεγόμενο «χάσμα γενεών».

Ο Alberto Alemanno, καθηγητής της έδρας Jean Monnet Ενωσιακού Δικαίου στο πανεπιστήμιο HEC του Παρισιού, τόνισε τη σημερινή αναζήτηση των επιχειρήσεων να βρουν «θέση στο τραπέζι των συζητήσεων» με τις κυβερνήσεις, τη στιγμή που θεωρεί απαραίτητη την αμεσότητα στην επαφή των εταιρειών με τους πελάτες. Σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα δίνουν περισσότερη προσοχή στη σχέση τους με τις εταιρίες και τα προϊόντα τους, ενώ και οι εταιρείες έτσι θα λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους το κοινωνικό συγκείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται. Έκανε λόγο για τις ρυθμιστικές Αρχές, αναφέροντας ότι οφείλουν να μην αγνοούν το δημόσιο συμφέρον, λέγοντας ότι, αν οι επιχειρήσεις θέλουν μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους, πρέπει να το κερδίσουν με διαφάνεια και λογοδοσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οφείλουν να κάνουν το αόρατο ορατό, όσον αφορά τη διαφάνεια των πρακτικών τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Susanna Cafaro, καθηγήτρια της έδρας Jean Monnet Ενωσιακού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Σαλέντο, σημείωσε ενδεικτικά τη σημασία οι επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν την αποστολή τους, τους στόχους και τους τρόπους δραστηριοποίησής τους, ώστε και πάλι να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. Και η κ. Cafaro επέμεινε στους μακροπρόθεσμους στόχους και κέρδη και σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε την ανάγκη της συμπερίληψης όχι μόνο στο εργατικό δυναμικό εταιρειών, αλλά και της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη χάραξη της εταιρικής δεοντολογία (ήθους).

Από το Global Liberal Arts Alliance Students, οι Amay Gangul και Jordan King μίλησαν επιτακτικά για την ανάγκη συμπερίληψης και πλήρους ισότητας μέσα στο εργασιακό περιβάλλον στο πλαίσιο, όπως είπαν, του εκδημοκρατισμού του εσωτερικού των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι πράγματι οι νέες γενιές πρέπει να ερωτώνται και, κυρίως, να συμμετέχουν στη διοίκηση των εταιρειών.

Κλείνοντας, οι Alberto Alemanno και Susanna Cafaro, τόνισαν την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ αυτού που λέει μία επιχείρηση ότι πράττει για το δημόσιο συμφέρον, τη δημοκρατία, την ισότητα και τη βιωσιμότητα και αυτού που σήμερα ονομάζεται «ξέπλυμα», σημειώνοντας παράλληλα και μία πραγματιστική παράμετρο: όσο περισσότερα ζητούμε μαζικά από τις εταιρείες τόσο λιγότερο εκείνες ανταποκρίνονται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: