11o Athens Democracy Forum: Πρεμιέρα στην Πνύκα για τη νέα «δημοκρατική Οδύσσεια»

Απο αριστερά: Καλυψώ Νικολαΐδη, Επικεφαλής, School of Transnational Governance, European University Institute, James Mackay, Επιστημονικός Συνεργάτης School of Transnational Governance, European University Institute, Niccolò Milanese, European Alternatives, Camille Dobler, Missions Publique




Μια νέα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αφορά τη σύσταση μιας μόνιμης διακρατικής συνέλευσης πολιτών για την Ευρώπη, έγινε γνωστή στο κοινό του 11ου Athens Democracy Forum το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 27 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα, η κα Καλυψώ Νικολαΐδη, Επικεφαλής, School of Transnational Governance, European University Institute έκανε γνωστό ότι την Τρίτη (26/9) ξεκίνησε στον λόφο της Πνύκας μια «δημοκρατική Οδύσσεια», για τη δημιουργία μιας διακρατικής συνέλευσης πολιτών. Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για μια δημοκρατική καινοτομία, η οποία χρειάζεται τη συμμετοχή των πολιτών.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κ. James Mackay, Επιστημονικός Συνεργάτης, School of Transnational Governance, European University Institute , εξήγησε ότι στόχος είναι σε έναν χρόνο από τώρα, τον Σεπτέμβριο του 2024, οι πολίτες να έχουν αλληλεπιδράσει με την διακρατική συνέλευση με έναν τρόπο, ο οποίος δεν θα συνδέεται απευθείας με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες συζητήσεις και συλλογική εκπαίδευση. Μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το εγχείρημα της «δημοκρατικής Οδύσσειας» μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, καθώς υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τους δημοσιογράφους, καθώς και εκπροσώπους από την πολιτική σκηνή.

Με τη σειρά του, ο Διευθυντής της European Alternatives, Niccolò Milanese, υπογράμμισε ότι ο επόμενος χρόνος είναι κρίσιμος για την Ευρώπη, δεδομένου ότι το 2024 αποτελεί χρονιά εκλογών για την ανάδειξη νέου Ευρωκοινοβουλίου και νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο σημείο αυτό τόνισε τη σημασία της σύστασης της διακρατικής συνέλευσης πολιτών, η οποία με τη φωνή της -όπως σημείωσε- μπορεί να επηρεάσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η νέα Κομισιόν θα αναλάβει έργο σε έναν χρόνο από τώρα. «Στη συνέλευση δεν θέλουμε να εντάξουμε μόνο όσους γεννήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά και όλους όσους ζουν στην Ευρώπη ή σε κοντινή απόσταση», συνέχισε ο κ. Milanese για να συμπληρώσει ότι στόχος είναι η επανεργοποίηση των ευρωπαϊκών αξιών.

Τέλος, η κα Camille Dobler, Επικεφαλής Ερευνών στη Missions Publiques πρόσθεσε ότι «πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτός μας ότι δεν είμαστε εδώ για να αντικαταστήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο και τους θεσμούς». Ο κόσμος, διευκρίνισε, πρέπει να υποδεχθεί τη συνέλευση των πολιτών ως κάτι κοινό, κάτι «mainstream» που στοχεύει στη συμπληρωματικότητα. Ολοκληρώνοντας η κ. Dobler εξήρε τη σημασία της μονιμότητας της συνέλευσης και όχι των πολιτών. Όπως είπε, οι θεσμοί είναι μόνιμοι και όχι οι πολίτες.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: