Ζελένσκι στο Athens Democracy Forum: «Στην Ουκρανία εξελίσσεται μια μάχη μεταξύ Δημοκρατίας και τυραννίας»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Athens Democracy Forum. Πηγή φωτογραφίας: Hellas Journal




Tο Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας απένειμε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάπειο Μέγαρο, στο πλαίσιο του 10ου διεθνούς συνεδρίου «Athens Democracy Forum», που διοργανώνει το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times και τίτλο «Δέκα χρόνια Δημοκρατίας και τώρα τι;».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για βραβείο ενάντια στη Βαρβαρότητα του πολέμου.

“Το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος της ελληνικής επανάστασης”, είπε, “είναι επίκαιρο σήμερα στην Ουκρανία για το λαό της που μάχεται στην πρώτη γραμμή για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία τις Ευρωπαικές αρχές και αξίες”.

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την βιντεοσκοπημένη ομιλία του ευχαρίστησε όσους αγαπούν το δημοκρατικό σύστημα και επιθυμούν να το κληρονομήσουν στις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα τόνισε πως στην Ουκρανία εξελίσσεται μια μάχη μεταξύ Δημοκρατίας και τυραννίας.

“Υπάρχουν πολλές συζητήσεις τώρα για τη δημοκρατία, πώς να την υπερασπιστούμε και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να κερδίσει η δημοκρατία υπό την απειλή της παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό, θέλω να μοιραστώ την εμπιστοσύνη μου με το Athens Democracy Forum ότι μπορούμε να εγγυηθούμε το μέλλον της δημοκρατίας όπως μπορούμε επίσης να την προστατεύσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί γνωρίζουμε τι δίνει τη δύναμη στη δημοκρατία, τι υπάρχει στην καρδιά της δημοκρατίας”, σημείωσε, τονίζοντας πως η πιο σημαντική πτυχή της δημοκρατίας είναι το κράτος δικαίου, ο σεβασμός, οι διαδικασίες, η ισότητα και η ελευθερία για όλους.

“Η ενότητα κάνει τη δημοκρατία ζωντανή, σε περίπτωση απομονωμένων κοινωνιών. Αν δεν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των εθνών και αν κάποιος αποτύχει στο να δώσει χείρα βοηθείας σε κάποιον που έχει ανάγκη, τότε η δημοκρατία εξασθενεί, υποχωρεί και καταρρέει”, συνέχισε.

Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε την ανάγκη να δράσουν όλα τα δημοκρατικά κράτη μαζί με σκοπό την ρωσική ήττα.

“Η δημοκρατία δεν κατοικεί στα κυβερνητικά γραφεία ή στις αίθουσες του κοινοβουλίου, η δημοκρατία ζει ανάμεσα στους ανθρώπους. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταφέραμε να οικοδομήσουμε τη μεγαλύτερη ενότητα στην Ευρώπη και τη δημοκρατική κοινότητα του υπόλοιπου κόσμου”, είπε και κατέληξε ευχαριστώντας την Ελλάδα για την μεγάλη υποστήριξη.

“Είναι τιμή να λαμβάνω το βραβείο για τον ουκρανικό λαό και για τις δημοκρατικές του αξίες”.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: