Με 33 χρόνια καθημερινής παρουσίας στον ουρανό του Αιγαίου, απέναντι από την τουρκική προκλητικότητα, η 330 Μοίρα “Κεραυνός”, με τα F-16 Block 30 διατηρεί αξιομνημόνευτες διαθεσιμότητες που ζηλεύουν κυριολεκτικά όλες οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
Το Α-7 Corsair είναι το αεροσκάφος που άφησε εποχή στην Πολεμική Αεροπορία. Ήταν αυτό που κάθε μέρα οι αεροπόροι που πετούσαν μαζί του, γίνονταν ένα με την αλμύρα της θάλασσας του Αιγαίου. Και με αυτό τον τρόπο τα «γεράκια» μάθαιναν να βρίσκονται πάντα κάτω από τα ραντάρ.
Η πλειονότητα των «κουρσάρων» του Αρχιπελάγους, που πολλές φορές έφταναν και μέχρι την Κύπρο, σήμερα βρίσκονται στις μοίρες των F-16 ή κατέχουν θέσεις στο Επιτελείο.
Εν έτει 2022 και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ένα από τα σημεία που δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν εκείνο της αναφοράς που έκανε στα F-16 Block 50- που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα γίνουν «Fuel Pass»- αλλά και τα F-16 Block 30.
Ο Αντιπτέραρχος Μπουρολιάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με τις νέες επιθετικές δυνατότητες και χαρακτηριστικά των αναβαθμισμένων αεροσκαφών, η έννοια της αποτροπής αλλά και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας παίρνουν καινούριες διαστάσεις, καθιστώντας τα ένα σημαντικότατο μέσο στην επιχειρησιακή σχεδίαση και στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής. Σε λίγο, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη θα εκκινήσουν εδώ μπροστά σας για να πετάξουν προς τη βάση τους, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή που εισέρχεται η Πολεμική Αεροπορία στον μονόδρομο προς την επόμενη γενιά, αλλά και τη νέα εποχή για τον στόλο των F-16, μία εξέλιξη που προγραμματίζεται να συνεχιστεί με την αναβάθμιση των BLK 50 και την επανεξέταση του ρόλου των BLK 30, με γνώμονα τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση κάθε τύπου με πνεύμα οικονομίας και εξορθολογισμού χρήσης».
Τι σημαίνει το παραπάνω; Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές μας, προς ώρας οι προτάσεις που πέφτουν στο αεροπορικό Επιτελείο δεν είναι λίγες. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως όσο η 330 Μοίρα «Κεραυνός» διατηρεί υψηλότατες διαθεσιμότητες που αγγίζουν ακόμη και το 90% του στόλου της, τα «30άρια» θα συνεχίζουν να πετούν και πολλές φορές ν’ αποδεικνύουν την αεροπορική ανωτερότητα των αεροπόρων, έναντι των επίδοξων εισβολέων της τουρκικής αεροπορίας, η οποία βεβαίως αναζητά την λέξη διαθεσιμότητες…
Οι επικρατέστερες προτάσεις…
Εκσυγχρονισμός; Σμήνος Μετεκπαίδευσης; Διατήρηση του σημερινού ρόλου; Αλλαγή αυτού, από την αναχαίτιση σε μοίρα κρούσης; Όλα στο τραπέζι. Μόνο η πώληση που είχε ακουστεί στο παρελθόν έχει απομακρυνθεί κι αυτό διότι δεν θέλει κανείς να πέσει η οροφή των αεροσκαφών.
Και μπορεί αυτά τα μαχητικά να έχουν ακόμα ζωή μπροστά τους για ν’ αναχαιτίζουν τους Τούρκους στον ουρανό του Αιγαίου, σ’ έναν ρόλο που καθιερώθηκε στην 330 Μοίρα «Κεραυνός». Όμως στο αεροπορικό Επιτελείο δεν τους απασχολεί η παρούσα κατάσταση. Το ζητούμενο είναι η διατήρηση του μαχητικού, η επιβιωσιμότητά αεροπόρου και F-16 σε πραγματικές συνθήκες αεροπορικού αγώνα. Τα block 30 δεν μπορούν να είναι στην 330 μόνο επειδή οι αεροπόροι της Μοίρας ξέρουν από καλή αναχαίτιση…
Το ραντάρ του F-16 Block 30 είναι αξιοπρεπές για τα χρόνια του, δίνει μια καλή εικόνα αν η αποστολή είναι Δίωξης Βομβαρδισμού, αυτό δηλαδή που έκανε το Α-7. Ο ιπτάμενος εκείνο που χρειάζεται επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι μια εικόνα μπροστά του, τουλάχιστον στα 30 ναυτικά μίλια, ώστε ν’ αντιδράσει εγκαίρως σε επίθεση που θα δεχτεί.
Το ΣΜΕΤ των F-16…
Η «αντιπρόταση» που βρίσκεται κι αυτή υπό επεξεργασία είναι η 330 Μοίρα να γίνει το φυτώριο των αεροπόρων, που μετά την Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, έχουν κριθεί κατάλληλοι για τον τύπο του F-16.
Κι αυτό στον βωμό της «γενικής προσαρμογής ιπταμένου» ο οποίος θα γίνεται με F-16 Viper σε λίγο καιρό. Η σπατάλη αυτή έχει θορυβήσει και σημειώνεται πως δεν μπορεί ν’ αναλώνονται αεροσκάφη που έχουν αποστολές air to air, air to ground, φέρουν τα έξυπνα όπλα, τα laser, τα ατρακτίδια, τα link κ.ο.κ. για να βγει μια σειρά ΣΜΕΤ, την στιγμή που μπορεί άνετα αυτή η δουλειά να την αναλάβουν τα Block 30.
Η σπατάλη σε ώρες πτήσεων εκπαίδευσης στα Σμήνη Μετεκπαίδευσης μαρτυρά κατά μια έννοια την χρονίζουσα «αρτηριοσκλήρωση» που υπάρχει, όπως π.χ. ότι η Τανάγρα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ξέρει μόνο από καλή αναχαίτιση και δεν έχει σχέση με το air to ground, διότι ακόμη και ο Scalp είναι ένα smart weapon.
Κι’ ακόμη ένα παράδειγμα, 13 χρόνια μετά την άφιξη των τελειότερων F-16 Adv που διαθέτει η χώρα μας δεν έχει ληφθεί η απόφαση που χρειάζεται για τα πρώτα αεροσκάφη του τύπου ν’ αλλάξουν ρόλο.
Κλείνοντας, η τρίτη πρόταση συμπτύσσει τις άλλες δυο. Δηλαδή μια Μοίρα γεμάτη από εκπαιδευτές που να φέρει εις πέρας την αποστολή εκπαίδευσης των νέων αεροπόρων που θα μεταβούν στη συνέχεια σε Μοίρες F-16 Viper ή Block 50M και ταυτόχρονα ετοιμοπόλεμους ιπταμένους που θ’ αναλαμβάνουν αποστολές air to ground…
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE