Άνοιξε η “πόρτα της κόλασης”, επιβεβαιώνει η Ουάσιγκτον: Το Ισραήλ κτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα στο Ιράν στις 3 τα ξημερώματα, εκρήξεις στη Συρία και στο Ιράκ

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε ότι ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιραν. Φωτογραφία από video του ABC




Ένας ισραηλινός πύραυλος στόχευσε τοποθεσία μέσα στο Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Η τηλεοπτική ανταπόκριση ήρθε λίγο μετά που τοπικές πηγές ανέφεραν εκρήξεις στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, στο Κυβερνείο As-Suwayda της νότιας Συρίας και στην περιοχή της Βαγδάτης και στο Κυβερνείο Μπαμπίλ του Ιράκ νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ακούστηκαν εκρήξεις σε περιοχές του Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ακούστηκαν «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέροντας, όπως και το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS νωρίτερα, πως η αιτία τους δεν είναι γνωστή.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή αυτή.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό εγκατάστασης στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

Το ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, μετέδωσε ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν έχουν ενεργοποιηθεί σε αρκετές επαρχίες της χώρας, μετέδωσε το IRNA τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα.

Έκρηξη ακούστηκε στην ιρανική πόλη Ghahjaworstan, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Isfahan, σύμφωνα με το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

«Η πόλη Ghahjaworstan βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και στην όγδοη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε το FARS news.

Το ιρανικό Press TV ανέφερε επίσης ότι ακούστηκε έκρηξη κοντά στην κεντρική πόλη. Η αιτία αυτής της έκρηξης είναι άγνωστη.

Όλες οι εμπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

  • Εκρήξεις στο Ιράν: Από τον στρατό του Ισραήλ «κανένα σχόλιο προς το παρόν»

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν το σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το πρωί πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαμηνύσει αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματός να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειάς, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.

  • Το Ισραήλ συμφώνησε να «λάβει υπόψη» τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα λέει ο Λευκός Οίκος

Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζήτησαν χθες Πέμπτη τις αμερικανικές ανησυχίες για την επικείμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, που η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να «λάβει υπόψη» και να συζητήσει περαιτέρω, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας πως θα οργανωθεί νέα συζήτηση «σύντομα».

«Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στον κοινό στόχο (…) η Χαμάς να ηττηθεί στη Ράφα», σημειώνει δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, που διευκρινίζει πως τη συζήτηση του «συμβουλίου στρατηγικού διαλόγου» συγκάλεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, για να συζητηθεί κυρίως η «άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πυραύλους και drones» το σαββατοκύριακο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ντουμπάι, United Arab Emirates
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Τεχεράνη, Iran
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Israel

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στο Ιράν: Οι πυρηνικές και μη στρατιωτικές τοποθεσίες δεν ήταν στους στόχους των Ισραηλινών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: