Η Άγκυρα έχει τοποθετήσει το περιτύλιγμα δικαιολογίας για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο: Η Αθήνα δίνει απαντήσεις στο πεδίο και στη διπλωματία

Η εικόνα αυτή είναι από την επιθεώρηση που έγινε από τον Αρχηγό του Στρατού Ξηράς, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση στην Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στο Στεφανοβίκειο. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Απέναντι στο πολιτικό πλέγμα που στήνει μέρα με τη μέρα η Τουρκία ώστε να μονιμοποιήσει την ένταση και το επερχόμενο πιθανό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Μεσόγειο, η Αθήνα απαντά βασιζόμενη σε δυο άξονες.

Οι 110 παραβιάσεις της Τετάρτης είναι ιδιαίτερα πολλές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν πως αυτό το «ξέσπασμα» οι Τούρκοι το ονομάζουν απάντηση στην επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελαροπούλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, εκεί που βγαίνει η πρώτη ακτίδα φωτός στην ανατολή κάθε μέρας, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για το Καστελλόριζο.

Ο Τουρκικός Τύπος πρώτος «ξέσπασε» γι’ αυτή την επίσκεψη στην εσχατιά της Ελλάδας, οπότε οι Τούρκοι πολιτικοί αλλά και το στρατιωτικό καθεστώς του κου. Ερντογάν έπρεπε με κάποιον τρόπο να δείξουν το δικό τους παρόν στο Αν. Αιγαίο.

Αλλά για να επιστρέψουμε στους άξονες στους οποίους αναφερθήκαμε, ο κύριος είναι σαφώς το διπλωματικό πεδίο που χαράσσεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και να μην υπάρχει η ανάλογη αιχμηρή απάντηση ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση απαιτούν οι περιστάσεις, όπως π.χ το διάβημα το οποίο γίνεται αυτομάτως όταν γίνονται υπερπτήσεις πάνω από Εθνικό έδαφος.

Η κοινή γραμμή στη διεθνοποίηση του προβλήματος που λέγεται Τουρκία αλλά και η περαιτέρω επεξήγηση, ότι δηλαδή το πρόβλημα αυτό συνιστά μείζον θέμα για την Ευρώπη και την Δύση, ιδίως για τη συνοχή της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας είναι ο πυλώνας που έχει αναλάβει ν’ αναδείξει η διπλωματία αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τόσο από το Παρίσι, όσο και από το Μουσείο Μπενάκη πριν από λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις τουρκικές επαναλαμβανόμενες απειλές, ότι δήθεν «θα ρθουν ένα βράδυ»…

Και εδώ, από τον δεύτερο βασικό άξονα που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλητικές «ατάκες» δίνονται καθημερινά στο πεδίο και σαφώς οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, όχι μόνο βράδυ… Βεβαίως οι απαντήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πολλές φορές είναι και ιδιαίτερα σιωπηλές, με προετοιμασία αντιμετώπισης για το πεδίο, στην οποία περιλαμβάνονται και οι εξοπλισμοί των τελευταίων ετών οι οποίοι ήρθαν ως σανίδα σωτηρίας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Πάντως στο πεδίο εκείνο που καταγράφεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο είναι ότι η γείτονα επιδιώκει πάση θυσία να υπάρξει είτε κάποιο επιτηδευμένο ατύχημα είτε ένα ξεκάθαρο επεισόδιο μέσω του οποίου θα επιδιώκει να εκβιάσει την Αθήνα, γιατί όχι και την Δύση.

Δεν πρόλαβε αυτή τη φορά…

Μάλιστα αυτή η ένταση των προκλήσεων θυμίζει έντονα την Τουρκία μιας άλλης εποχής η οποία προσπαθούσε να δημιουργήσει και πάλι τετελεσμένα θέλοντας να προλάβει τον τότε εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως τώρα, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, τα δεδομένα είναι κατά πολύ διαφορετικά. Η Αθήνα έχει προλάβει κι έχει παραλάβει νέα μαχητικά αεροσκάφη RafaleF3Rκαι τα όπλα τους, βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής των F-16 Viperενώ ταυτόχρονα χτίζεται και το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού για το οποίο δεν αποκλείεται τους επόμενους δυο μήνες να δούμε περαιτέρω εξελίξεις.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αν συμβεί το παραμικρό στην παρούσα στιγμή, η ενεργοποίηση του στόλου των αεροσκαφών και των όπλων που φέρουν, αρκούν ώστε ν’ απαντήσουν σε πραγματικές συνθήκες στο πεδίο. Και εκεί θα φανεί η λεγόμενη αεροπορική υπεροχή των «γερακιών» που καθημερινά αντιμετωπίζουν με μνημειώδη υπομονή και επαγγελματισμό τις προκλήσεις των Τούρκων αεροπόρων.

Έστω δυο F-16 Viperκαιέξι Rafale, τονίζουν στρατιωτικές πηγές,είναι ικανά να σκορπίσουν τρόμο σε οποιαδήποτε αντίπαλη πλευρά.

Αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, παρά το γεγονός ότι κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων δεν αντιλήφθηκαν ότι το να κατασκευαστεί ένα πλοίο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα μαχητικά και απαιτείται πολύς χρόνος, δηλώνει ετοιμοπόλεμο, με ιδιαίτερα έμπειρα πληρώματα να φέρουν εις πέρας την αποστολή που έχουν αναλάβει.

Ο Στρατός Ξηράς, μέσω της Αεροπορίας Στρατού τις τελευταίες ώρες έχει στείλει το δικό του μήνυμα σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να επιβουλευτεί την Εθνική κυριαρχία.

Η εντυπωσιακή εικόνα με επιθετικά ελικόπτερα Apacheκαι τα μικρότερα KiowaWarriorνα απογειώνονται από την πίστα του Στεφανοβικείου για εκπαιδευτική αποστολή είναι ότι καλύτερο μπορούσε να φανεί καθώς αυτά τα μέσα σε πολύ μικρό χρόνο είναι ικανά να μετακινηθούν είτε στον Έβρο είτε στα νησιά και με τα όπλα τους να εξαπολύσουν επιθέσεις που κανείς δεν θα ήθελε να μετρήσει τις απώλειες…

Η καυτή ανάσα του Πολεμικού Ναυτικού και της φρεγάτας «Λήμνος» σε γυμνάσια με Τούρκους και ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: