Επελαύνουν και με εγκαταλελειμμένα ρώσικα τανκς οι Ουκρανοί: Πανικός στη Μόσχα – Άρον άρον δημοψηφίσματα για να γίνουν…Ρωσία τα κατεχόμενα [videos]

FILE PHOTO: Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του Λουχάνσκ – ούτε καν τις αυτονομιστικές περιοχές δεν μπορεί να διατηρήσει; Screenshot via YouTube




Η Ουκρανία ανακατέλαβε ένα χωριό κοντά στην ανατολική πόλη Lysychansk, σε μια μικρή αλλά συμβολική νίκη που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Λουχάνσκ, έναν από τους βασικούς πολεμικούς στόχους όπως, τουλάχιστον, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Serhiy Haidai, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν τον «απόλυτο έλεγχο» της Μπιλοχορίβκα.  «Είναι ένα προάστιο του Lysychansk. Σύντομα θα διώξουμε αυτούς τους βρωμερούς από εκεί με μια σκούπα», είπε. «Βήμα-βήμα, εκατοστό το εκατοστό, θα ελευθερώσουμε ολόκληρη τη γη μας από τους εισβολείς».

  • Εντυπωσιακή είναι η αποκάλυψη ότι οι Ουκρανοί στην αντεπίθεσή τους χρησιμοποιούν τα άρματα μάχης που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας. “Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί εγκαταλελειμμένα άρματα μάχης T-72 καθώς προσπαθεί να προελάσει στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Λουχάνσκ”, ανέφερε χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα think tank με έδρα τις ΗΠΑ.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Telegram δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να περιπολούν με τα πόδια σε έναν ερειπωμένο δρόμο.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει όλη την επαρχία Λουχάνσκ τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Μετά από μια μακρά και σκληρή μάχη, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας αποφάσισε να υποχωρήσει τον Ιούλιο από τις πόλεις Σιεβιερντονέσκ και Λισισάνσκ.

Τις τελευταίες 12 ημέρες, τα ουκρανικά συντάγματα στα βορειοανατολικά έχουν πραγματοποιήσει μια εκπληκτική αντεπίθεση, απελευθερώνοντας περισσότερους από 300 οικισμούς σε όλη την περιοχή του Χάρκοβου και αναγκάζοντας τις ρωσικές μονάδες να τραπούν σε άτακτη φυγή. Η ανακτημένη περιοχή έχει το μισό μέγεθος της Ουαλίας και φτάνει μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές τη Δευτέρα για προέλαση ουκρανικών στρατευμάτων στο Λισιχάνσκ.

Τώρα φαίνεται ελάχιστη προοπτική ότι το Κρεμλίνο θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρου του Ντονμπάς, το οποίο περιλαμβάνει τις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν είπε ότι αυτός ήταν ο στόχος της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» στην Ουκρανία, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Το Σαββατοκύριακο, τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την πόλη Κουπιάνσκ  από νέες, βιαστικά κατασκευασμένες αμυντικές θέσεις ακριβώς ανατολικά του ποταμού Oskil. Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Η Ουκρανία είπε ότι πήρε τον έλεγχο όλης της πόλης την Παρασκευή, περνώντας με αμφίβια οχήματα πάνω από μια πλωτή γέφυρα στην αριστερή όχθη του ποταμού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η Ρωσία απέτυχε να στείλει ενισχύσεις. Τώρα βρίσκεται υπό πίεση και είναι ευάλωτο σε μια περαιτέρω αντεπίθεση, ανέφερε το thinktank.

«Οι κατακτητές είναι ξεκάθαρα σε πανικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργά τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι πλέον “κλειδί” για την ουκρανική αντεπίθεση είναι η «ταχύτητα» στις απελευθερωμένες περιοχές.  “Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα στρατεύματά μας. Η ταχύτητα στην αποκατάσταση της κανονικής ζωής”, πρόσθεσε.

Συνοψίζοντας την κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ζελένσκι είπε: «Σταθεροποιούμε την κατάσταση, κρατάμε τις θέσεις μας. Σταθερά. Τόσο σταθερά που οι κατακτητές πανικοβάλλονται απτά.

«Προειδοποιήσαμε τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία ότι έχουν μόνο δύο επιλογές: Να φύγουν από τη γη μας ή να παραδοθούν…

Δημοψήφισμα για να γίνουν … Ρωσία

Τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να πιέζουν προς το Λουχάνσκ από τότε που έδιωξαν τις ρωσικές δυνάμεις από τη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο σε μια αστραπιαία αντεπίθεση αυτόν τον μήνα.

Σε μια απτή ένδειξη νευρικότητας από την υποστηριζόμενη από τη Μόσχα κυβέρνηση στο Ντονμπάς απέναντι σην επιτυχία της πρόσφατης επίθεσης της Ουκρανίας, ο ηγέτης της ζήτησε επείγοντα δημοψηφίσματα για να γίνει η περιοχή μέρος της Ρωσίας.

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής διοίκησης στο Ντόνετσκ, κάλεσε τον συμπατριώτη του αυτονομιστή ηγέτη στο Λουχάνσκ να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για την προετοιμασία δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία.

Λίγες ώρες αργότερα γινόταν γνωστό ότι  φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένωση με την Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο της τοπικής βουλής.

Νωρίτερα, η βουλή των αυτονομιστών είχε ψηφίσει νόμο σχετικό της οργάνωση του δημοψηφίσματος χωρίς να ορίζεται ημερομηνία της ψηφοφορίας.

Ταυτόχρονα, το δημοψήφισμα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ζαπορίζια θα διεξαχθεί και αυτό μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τηλεγράφημα του TASS.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την προοπτική των ψηφοφοριών αυτών, ενώ μέχρι σήμερα δήλωνε ότι «είναι θέμα των διορισμένων από την Ρωσία τοπικών αξιωματούχων και των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές».

Ουκρανία: «Θα απαντήσουμε δια της ισχύος»

Η Ουκρανία υποσχέθηκε σήμερα να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή» μετά την ανακοίνωση περί διοργάνωσης δημοψηφισμάτων από τη Μόσχα για την προσάρτηση των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».

Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη θα κατέστρεφαν κάθε εναπομείναν παράθυρο για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανέφερε την Τρίτη το ουκρανικό δημοσίευμα Liga.net επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γραφείου του ουκρανού προέδρου.

«Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η μικρότερη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα – όχι», δήλωσε ο Serhiy Nykyforov, σύμφωνα με το Liga.net.

Έκανε τα σχόλια ως απάντηση στους Ρώσους εγκατεστημένους αξιωματούχους σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές που ανακοίνωσαν σχέδια για δημοψηφίσματα την επόμενη εβδομάδα για την επίσημη ένταξη στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/ Sky News/ Daily Mail

 

Στα πρόθυρα διάσπασης η γερμανική Αριστερά: Θύμα των κυρώσεων στη Ρωσία το Die Linke

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: