Στα πρόθυρα διάσπασης η γερμανική Αριστερά: Θύμα των κυρώσεων στη Ρωσία το Die Linke

FILE PHOTO: Ήδη παραιτήθηκαν δυο στελέχη, ενώ οι παρατηρητές λένε πως έρχονται και άλλες. EPA, JENS SCHLUETER




Το κόμμα της Γερμανικής Αριστεράς, το  Die Linke,  είναι πιθανόν να οδηγηθεί στην διάσπαση  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η αμφιταλαντευόμενη στάση του κόμματος σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσε μια σειρά από παραιτήσεις υψηλού προφίλ αυτή την εβδομάδα.

Το μέλλον του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς βρίσκεται σε επισφαλή ισορροπία από τότε που μπήκε – σχεδόν απ’ την πίσω πόρτα … – στο εθνικό κοινοβούλιο το περασμένο φθινόπωρο βάσει ειδικής διάταξης για τα κόμματα που κερδίζουν τρεις ή περισσότερες εκλογικές έδρες.

Σε περίπτωση που τρεις από τους 39 βουλευτές του παραιτηθούν από το κόμμα, το Die Linke θα χάσει την ιδιότητά του ως κοινοβουλευτικής ομάδας.

Γνώστες των εσωκομματικών εξελίξεων λένε ότι τέτοιες παραιτήσεις είναι θέμα χρόνου, κι όχι κατά πόσον θα γίνουν, μετά από μια εβδομάδα αδιέξοδης δημόσιας διαμάχης για μια ομιλία στην οποία η πρώην συναρχηγός Σάρα Βάγκενκνεχτ  κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι «ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο εναντίον των πιο σημαντικών μας  προμηθευτών ενέργειας».

Οι υποστηρικτές της Βάγκενκνεχτ, αμφιλεγόμενου αλλά εξέχοντος στελέχους, εξυφαίνουν ήδη σχέδια για ένα κόμμα – επίτοκο διάσπασης που θα κατέβει στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα Taz.

Μια τέτοια διάσπαση θα σήμαινε πιθανότατα το τέλος του Die Linke, 15 χρόνια μετά την ίδρυσή του σε μια συγχώνευση μεταξύ του διαδόχου του κόμματος Σοσιαλιστική Ενότητα της Ανατολικής Γερμανίας και πρώην Σοσιαλδημοκρατών, απογοητευμένων από την κατεύθυνση του κόμματός τους υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και λίγο λιγότερο από μια δεκαετία. αφού σχημάτισε τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στη θητεία 2013-17 στην ομοσπονδιακή βουλή.

Στην ομιλία της την περασμένη Πέμπτη, η Βάγκενκνεχτ είχε αποκαλέσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς «την πιο ηλίθια κυβέρνηση στην Ευρώπη», επειδή επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία , η οποία προμήθευε πάνω από τις μισές ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ναι, φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έγκλημα», είπε ο Βάγκενκνεχτ. «Αλλά πόσο χαζή είναι η ιδέα ότι μπορούμε να τιμωρήσουμε τον Πούτιν σπρώχνοντας εκατομμύρια γερμανικές οικογένειες στη φτώχεια και να καταστρέψουμε την οικονομία μας ενώ η Gazprom κάνει κέρδη ρεκόρ;»

  • Η ομιλία χαιρετίστηκε  όχι μόνο από την ηγεσία του Linke αλλά και από εκπροσώπους του ακροδεξιού Alternative für Deutschland (AfD).

Η Βάγκενκνεχτ δεν κατέχει πλέον καμία επίσημη θέση στο Die Linke, αλλά ορίστηκε ως ο μοναδικός ομιλητής της στην πρόσφατη κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τον εθνικό προϋπολογισμό για το κλίμα.

Πριν από την ομιλία, ο κοινοβουλευτικός συμπρόεδρος της Die Linke Ντίτμαρ Μπαρτς φέρεται να προέτρεψε την Βάγκενκνεχτ να αποφύγει να ζητήσει το άνοιγμα του Nord Stream 2, του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που σταμάτησε λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ενώ η 53χρονη δεν ανέφερε το Nord Stream 2, τα σχόλιά της για τον «οικονομικό πόλεμο» αποδείχθηκαν εμπρηστικά.

Παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια γλώσσα για να περιγράψει την αντιπαράθεσή της με το Κρεμλίνο σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου, η  Βάγκενκνεχτ υποστήριξε ότι οι επιθετικές ενέργειες  σε αυτή τη σύγκρουση είχε ξεκινήσει από τη Δύση.

«Η θέση ότι η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας ηγείται ενός οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας αντιστρέφει την αιτία και το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μπόντο Ράμελοφ, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του κόμματος της Αριστεράς για τη Θουριγγία.

«Η φράση «ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας» είναι προπαγάνδα του Κρεμλίνου», είπε η Μαρτίνα Ρένερ, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του αριστερού κόμματος.

Ενώ το Die Linke έχει αντιταχθεί ευρέως στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ψήφισε υπέρ των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Μάιο και ένα συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ως «ιμπεριαλιστικό».

Οι διασπάσεις στο αριστερό κόμμα, που υπάρχουν από την ίδρυση της Die Linke, έχουν εδραιωθεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Η μεγαλύτερη και πιο σκληρή διαίρεση είναι μεταξύ των μεταρρυθμιστών που βλέπουν το μέλλον του κόμματος σε έναν χώρο όπου επικαλύπτονται διαφορετικά κινήματα συνδικαλιστικών και κοινωνικής δικαιοσύνης και εκείνων των πιο παραδοσιακών, εθνικιστών αριστερών που συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Βάγκενκνεχτ, που κατηγορούν αυτό που αποκαλούν την «αριστερά του τρόπου ζωής» ότι προδίδει την παραδοσιακή εργατική βάση του κόμματος.

Η Βάγκενκνεχτ ολοκλήρωσε την ομιλία της ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ. Αντίθετα, όμως, αυτό που κατάφερε ήταν να προκαλέσει τις παραιτήσεις δυο υψηλού προφίλ στελεχών του κόμματος.

Ο Ούλριχ Σνάιντερ, ο επικεφαλής του γερμανικού σωματείου κοινωνικής πρόνοιας Der Paritätische, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέσω Twitter ότι παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος  που επέτρεψε στην Βάγκενκνεχτ να ανέβει στο βήμα. «Ήταν πάρα πολύ», είπε ο Σνάιντερ, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης γερμανικής οργάνωσης-ομπρέλα πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής εργασίας.

Ο Φάμπιο ντι Μάσι, πρώην βουλευτής του Linke, ο οποίος παρέμεινε ο πιο παραγωγικός οικονομικός εμπειρογνώμονάς του κόμματος ακόμη και μετά την αποχώρησή του από βουλευτής πέρυσι, δήλωσε μια μέρα αργότερα ότι θα παραιτηθεί από μέλος του κόμματος, καθώς δεν ήθελε πλέον να φέρει την ευθύνη για την «κατάφωρη αποτυχία βασικών παραγόντων σε αυτό το κόμμα».

Η αποστράγγιση της υποστήριξης αντανακλάται και σε επίπεδο βάσης. Σύμφωνα με εσωκομματικά στοιχεία που είδε ο The Guardian, το Die Linke έχασε περισσότερα από 3.000 μέλη – ή το 5,5% του συνόλου των μελών του – το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αφού κέρδισε το 4,9% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αριστερό κόμμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εκλογικό όριο σε πέντε διαδοχικές πολιτειακές εκλογές.

Με πληροφορίες από The Guardian

«Οι κυρώσεις της Δύσης λειτουργούν», παραδέχεται Ρώσος βετεράνος της οικονομίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: