Ο νέος “Δρόμος του Μεταξιού” και ο ρόλος του λιμανιού του Πειραιά: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον χάρτη και η Κίνα είναι εδώ…

FILE PHOTO: Παλαιότερη απεργιακή κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR




“Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρέασε μόνο το εμπόριο της Ευρώπης με τη Ρωσία. Έχει επίσης επαναπροσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις χερσαίες εμπορικές διαδρομές με την Κίνα, αλλάζοντας τις πύλες εισόδου των εμπορευμάτων στην Ευρώπη και ωθώντας τις εταιρείες να αναδιαμορφώσουν περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Οι εταιρείες εγκαταλείπουν σταδιακά τις βόρειες διαδρομές για νέες εναλλακτικές λύσεις, με την Τουρκία να εμφανίζεται ως ‘ο κύριος νικητής αυτής της αναδιαμόρφωσης’”.

Τα παραπάνω υποστηρίζει στην εφημερίδα La Tribune, ο JeanPaul Michel Larçon, ομότιμος καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Επιχειρήσεων στο HEC Paris Business School.

Η ανάλυση, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών τείνει να μεταφέρει τις μεταφορές εμπορευμάτων από το σιδηρόδρομο στη θάλασσα, αν και η τελευταία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κορεσμό των λιμένων σε όλο τον κόσμο. [..]

Καθοριστικός εν προκειμένω φέρεται να εμφανίζεται ο ρόλος της Ανατολικής Ευρώπης. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι σε θέση να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του εμπορίου μέσω του διακασπιακού διαδρόμου. [..]

Η Cosco Shipping Lines Romania μελετά το ενδεχόμενο να δρομολογήσει μια υπηρεσία τρένου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ του Πειραιά και των ρουμανικών τερματικών σταθμών για την αποσυμφόρηση του λιμανιού της Κωστάντζας. [..]

Η Ελλάδα μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την ανακατανομή της κυκλοφορίας μεταξύ σιδηροδρομικών και θαλάσσιων μεταφορών. Ο Πειραιάς χρησιμοποιείται ήδη ευρέως ως πύλη εισόδου ασιατικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Πολλοί όμιλοι ηλεκτρονικών ειδών αποθηκεύουν και διανέμουν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από τον Πειραιά, ενώ τα προϊόντα από την Ασία φθάνουν στην Ουγγαρία ή την Τσεχική Δημοκρατία, όπου διαθέτουν χώρους συναρμολόγησης, σε 25 ή 26 ημέρες.

Η σύνδεση του ελληνικού λιμανιού με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει καθοριστική για τη μεταφορά εμπορευμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η κινεζική Cosco, που ανήκει στο κινεζικό κράτος, ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά από το 2016. 

ΠΗΓΗ: La Tribune, Nouvelle route de la soie : la guerre en Ukraine transforme la carte des routes commerciales Chine-Europe

Το fake news της Τουρκίας για το “κλείδωμα” των F-16 από μία άλλη σκοπιά: Αν η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 τότε πάμε για άλλα και πιο δύσκολα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: