Το fake news της Τουρκίας για το “κλείδωμα” των F-16 από μία άλλη σκοπιά: Αν η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 τότε πάμε για άλλα και πιο δύσκολα!

Στις 26 Αυγούστου 2022 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου. Φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία




Το αμερικανικό περιοδικό Forbes φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα του Paul Iddon, με αφορμή τους πρόσφατους ανηθικους και ψεύτικους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι δήθεν οι ρωσικής κατασκευής πύραυλοι S-300 που διαθέτει η Ελλάδα, με τη συμφωνη γνώμη της Αμερικής, έθεσαν στο στόχαστρό τους τουρκικά μαχητικά F-16.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αν η καταγγελία ισχύει, τότε οι πύραυλοι αυτοί (και η επιχειρησιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται) μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το άρθρο ξεκινά με την επισήμανση ότι δύο ταυτόχρονες εξελίξεις τον Αύγουστο, που σχετίζονται με τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ελλάδα και τη Συρία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις και για τις δύο περιοχές.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επισημαίνει τις (αστήρικτες) αναφορές στον κρατικό Τύπο της Τουρκίας ότι το ραντάρ παρακολούθησης ενός ελληνικού συστήματος S-300 στην Κρήτη κλείδωσε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που πετούσαν σε ύψος 10.000 ποδιών δυτικά της Ρόδου στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Τουρκίας, τα F-16 της εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο.

Εάν επιβεβαιωθεί το περιστατικό – τονίζει το άρθρο –  εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση αυτών των πυραύλων με βάση την Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρήγγειλε αρχικά αυτούς τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τελικά εκτράπηκαν στην Ελλάδα, αφού η Τουρκία απείλησε να τους καταστρέψει προληπτικά, εάν έφταναν ποτέ στο “διαιρεμένο νησί”.

Η Ελλάδα τα αποθήκευσε και τα δοκίμασε το 2013 για πρώτη φορά. Σημειώνουμε επίσης ότι η μεταφορά στην Κρήτη έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον πρέσβη Τομ Μίλερ.

Εάν ένα ελληνικό ραντάρ S-300 όντως κλείδωσε τα τουρκικά F-16 αυτόν τον Αύγουστο, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Αθήνα μπορεί είτε να δοκιμάζει ξανά το σύστημα είτε να σκέφτεται να τα θέσει σε ενεργή στρατιωτική υπηρεσία, τονιζει το περιοδικό Forbes.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απέκλεισε την προοπτική η Ελλάδα να μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία στις αρχές Ιουνίου, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «πραγματική απειλή» και δεν θα μεταφέρει «ό,τι χρειαζόμαστε, ό,τι είναι χρήσιμο και κυρίως επιχειρησιακά ενεργό».

Ο Παναγιωτόπουλος αναμφίβολα είχε στο μυαλό του την Τουρκία, όταν μίλησε για την απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ενώ οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν αυξηθεί ξανά τους τελευταίους μήνες, η τοποθέτηση σε ενεργή υπηρεσία των ελληνικών S-300 θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις και πιθανώς ακόμη και να προκαλέσει κρίση.

Όταν η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά αυτούς τους S-300, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η απειλή της σύγκρουσης απλώς μεταφερόταν από την Ανατολική Μεσόγειο στο Αιγαίο Πέλαγος.

Θίγοντας παρόμοια σημεία που έθεσαν πρόσφατα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Τουρκία για την απόκτηση νεότερων και πιο προηγμένων ρωσικών S-400, Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι S-300 στο οπλοστάσιο της Ελλάδας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, αυτοί οι πύραυλοι σχεδιάστηκαν για να καταρρίψουν πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με το περιοδικό:

Το 1999, ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι οι ελληνικοί S-300 θα μπορούσαν να απειλήσουν τόσο τα ελληνικά όσο και τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, δεδομένου ότι δεν διέθεταν τα τυπικά συστήματα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, ανώτερος δυτικός διπλωμάτης προειδοποίησε επίσης ότι αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακούσια πόλεμο, δηλώνοντας:

«Είναι απολύτως δυνατό τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη να πετούν εντός εμβέλειας των πυραύλων κατά τη διάρκεια πτήσεων ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο, να κλειδώσουν οι πύραυλοι πάνω τους και να απαντήσουν τα τουρκικά αεροπλάνα».

Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, εάν ο τελευταίος ισχυρισμός της Άγκυρας είναι όντως ακριβής, (που στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι) ένα ραντάρ S-300 έχει κλειδώσει τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα έχει επιλύσει το IFF και άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω από τους διπλωμάτες στα τέλη του περασμένου αιώναΩστόσο, η εκτόξευση S-300 σε ασκήσεις εκπαίδευσης υποδηλώνει ότι οι Έλληνες είναι τουλάχιστον επαρκώς εξοικειωμένοι με τη λειτουργία τους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η τοποθέτηση σε ενεργή λειτουργία αυτών των στρατηγικών ρωσικών πυραυλικών συστημάτων θα μπορούσε να διακινδυνεύσει σημαντική κλιμάκωση στις επαναλαμβανόμενες ελληνοτουρκικές εντάσεις στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό.

ΠΗΓΗ: Forbes – Of Greek And Syrian S-300sThese Concurrent Developments Could Have WideRanging Ramifications

Το φοβερό μήνυμα που έρχεται από την Αμερική: “Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, η Διατλαντική Ασφάλεια είναι νεκρή”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: