Κλείνει εργοστάσιο παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στη Βρετανία: Γιατί κλονίζεται όλη η βιομηχανία τροφίμων

Image by Gerd Altmann from Pixabay




Μια ακόμη κρίση διοξειδίου του άνθρακα διαφαίνεται στη Μεγάλη Βρετανία μετά την ανακοίνωση ενός μεγάλου κατασκευαστή για διακοπή λειτουργίας λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας.

Η απόφαση της CF Industries να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Billingham στο Teesside θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων και ποτών.

Η εταιρεία, στην οποία προσφέρθηκε κρατική βοήθεια 30 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι, προμηθεύει περίπου το 40 τοις εκατό του CO2 της χώρας. Το αέριο χρησιμοποιείται για τα πάντα, από τη μη βάναυση σφαγή κοτόπουλων και γουρουνιών, μέχρι την τοποθέτηση του αερίου στα αναψυκτικά και τη δημιουργία συσκευασιών που διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα.

Πηγή του Whitehall είπε ότι ορισμένες εταιρείες τροφίμων και ποτών ενδέχεται να υποφέρουν από ελλείψεις, αλλά τόνισε ότι η κρίσιμη ζήτηση υποδομών θα καλυφθεί μέσω μιας ξεχωριστής εγκατάστασης CO2 στο Γιορκσάιρ. Το κλείσιμο θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Η CF Industries έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι, αφού η αύξηση του κόστους της ενέργειας την ώθησε να κλείσει το Billingham και μια άλλη μονάδα στο Ince στο Cheshire. Οι υπουργοί παρείχαν ένα πακέτο διάσωσης για να βοηθήσουν την εταιρεία να ανοίξει ξανά το εργοστάσιό της στο Μπίλιγχαμ, όπου το CO2 είναι υποπροϊόν της παραγωγής λιπασμάτων.

Ωστόσο, η CF έχει τώρα περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι είναι αντιοικονομικό να διατηρηθούν και οι δύο εγκαταστάσεις όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει διπλασιαστεί σε ένα χρόνο.

Βουλευτές και στελέχη του κλάδου λένε εδώ και μήνες ότι η δεσπόζουσα θέση της CF στην αγορά αφήνει τη Βρετανία ευάλωτη.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζάστιν Μάντερς, του οποίου η εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει την Ινς, προειδοποίησε ότι η CF είχε «ασφυξία στις τιμές των λιπασμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Nick Allen, του Βρετανικού Συνδέσμου Επεξεργαστών Κρέατος, δήλωσε: «Χωρίς επαρκή αποθέματα CO2, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει δυνητικά ένα πρόβλημα καλής διαβίωσης των ζώων με αυξανόμενο αριθμό χοίρων και πουλερικών να μην μπορούν να σταλούν για επεξεργασία.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι αξιωματούχοι γνώριζαν την κατάσταση, προσθέτοντας: «Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για να κατανοήσουμε τυχόν πιθανές επιπτώσεις».

Με πληροφορίες από DailyMail.co.uk //  LUKE BARR CITY
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ο Ελληνας που ψάχνει σπάνιες γαίες στη Γροιλανδία: Τι σχεδιάζει ο επικεφαλής της καναδικής Neo Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: