Νέα δημοσκόπηση προβλέπει ταπεινωτική ήττα για τον Σούνακ: Με το ζόρι 155 βουλευτές θα εκλέξουν οι Τόρις, λιγότερες και από το 1977

British Prime Minister Rishi Sunak departs 10 Downing Street to attend the Prime Minister’s Questions (PMQs) at the Parliament in London, Britain, 20 March 2024. EPA/ANDY RAIN




Το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ εκτιμάται ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με μια πρόβλεψη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν περισσότερες από 400 έδρες στο κοινοβούλιο.

Το μοντέλο της εταιρείας YouGov, που προβλέπει τα αποτελέσματα για κάθε βουλευτική έδρα ξεχωριστά, δείχνει ότι οι Συντηρητικοί θα εκλέξουν μόλις 155 βουλευτές και οι Εργατικοί 403. Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό, διψήφιο προβάδισμα στους Εργατικούς έναντι των Συντηρητικών. Ο Σούνακ έχει δηλώσει ότι θα προκηρύξει εκλογές κάποια στιγμή το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι Συντηρητικοί κυβερνούν, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα είτε μόνοι τους, από το 2010 αλλά στο διάστημα αυτό έχουν αλλάξει πέντε πρωθυπουργούς, καθώς το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σκάνδαλα γύρω από τον χειρισμό της πανδημίας οδήγησαν σε συνεχείς πολιτικές αναταράξεις.

Η έρευνα της YouGov δείχνει ότι ο Σούνακ προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει, αφού ανακοίνωσε φοροαπαλλαγές τον περασμένο μήνα, ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαΐου. Με βάση το τελευταίο μοντέλο πρόβλεψης, οι Συντηρητικοί θα τα πάνε λίγο χειρότερα και οι Εργατικοί λίγο καλύτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη, τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τη YouGov, οι Συντηρητικοί θα εξασφαλίσουν λιγότερες έδρες και από τις 165 που κέρδισαν το 1997, όταν υπέστησαν συντριπτική ήττα από το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ. Κάποια από τα πρωτοκλασάτα στελέχη που μπορεί να χάσουν την έδρα τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος Πένι Μόρντοντ.

Οι Εργατικοί από την άλλη δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν εκείνη τη νίκη του Μπλερ, ο οποίος το 1997 εξασφάλισε 418 έδρες.

Η YouGov πήρε συνεντεύξεις από 18.761 ενήλικους Βρετανούς στο διάστημα 7-27 Μαρτίου. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις συνήθεις δημοσκοπήσεις και η εταιρεία λέει ότι με αυτήν τη μέθοδο προέβλεψε σωστά το αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων εκλογών.

Ξορκίζει τις εκλογές ο Σούνακ

Χθες πάντως οι Times δημοσίευσαν άρθρο του Chris Smyth στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Rishi Sunak ανέφερε πως θέλει να διεξαγάγει γενικές εκλογές όταν οι άνθρωποι «αισθανθούν ότι τα πράγματα βελτιώνονται», καθώς επανέλαβε ότι σχεδιάζει να πάει στις κάλπες το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο πρωθυπουργός γέλασε σε περιφερειακό ραδιοφωνικό γύρο το πρωί της Τρίτης, όταν του είπαν ότι η πιο συνηθισμένη ερώτηση των ακροατών προς αυτόν ήταν πότε θα κάνει γενικές εκλογές. Αναγνώρισε ότι «ο κόσμος θέλει να δει αλλαγή», ενώ κατηγόρησε τον Sir Keir Starmer ότι θεωρεί την υποστήριξη των ψηφοφόρων «δεδομένη», καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί βρίσκονται σε πορεία αποφασιστικής νίκης.

Οι γενικές εκλογές αναμένονται εδώ και καιρό τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, αλλά οι εικασίες για μια εκλογική αναμέτρηση το καλοκαίρι παραμένουν, καθώς οι επαναστάτες των Τόρις εξετάζουν το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ηγεσίας μετά τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, οι οποίες είναι πιθανό να φέρουν βαριές απώλειες για τους Συντηρητικούς.

«Το έχω πει επανειλημμένα και ξεκάθαρα ότι η υπόθεση εργασίας μου είναι ότι θα έχουμε γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή σε αυτό», δήλωσε ο Sunak στο BBC Radio Newcastle.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Λονδίνο, ΗΒ

Μυστηριώδης σήραγγα ανακαλύφθηκε στο Παρίσι κοντά σε φυλακή: Μέρος σχεδίου απόδρασης ή δίοδος για τα υπόγεια αξιοθέατα της φρίκης;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: